FA грешка в пералня Haier

FA грешка в пералня HaierНяколко минути след началото на цикъла на дисплея се появява не най-честата грешка FA в пералня Haier. Информира кода, че пералнята не може да определи колко вода има в резервоара. Причината най-често е повреден пресостат или прекъсване на комуникацията между датчика за ниво и контролния модул. Нека да разберем какво да правим в такава ситуация.

Къде мога да търся този датчик?

Ако Haier CMA е достатъчно нов и не е в гаранция, не трябва да се опитвате да отстраните проблема сами. Гаранционният период ще бъде прекъснат, ако се опитате да разглобите тялото на машината. Ето защо, ако забележите грешка FA на дисплея, поканете специалист от сервиз за безплатна диагностика и ремонт.

Ако гаранцията на автоматичната машина е изтекла отдавна, можете да поправите „домашния асистент“ със собствените си ръце. Първо трябва да проверите превключвателя за налягане. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на пералнята;
 • изключете спирателния вентил, отговорен за подаването на вода към SMA;
 • преместете машината далеч от стената;свалете горния капак на кутията
 • отстранете горния капак на кутията на Haier;
 • намерете превключвателя за налягане;намираме превключвателя за налягане под капака на корпуса
 • изключете окабеляването от сензора за ниво;
 • Развийте фиксиращия болт на превключвателя за налягане;сменете сами превключвателя за налягане
 • Разхлабете скобата и извадете сензора от корпуса на SMA.

Най-често превключвателят за налягане е кръгла част от бял или черен цвят, към която е свързана тръба под налягане и кабели.

Механичната част на превключвателя за налягане се проверява с тръба, чийто диаметър съответства на фитинга на сензора за ниво. Трябва да го свържете към устройството и да духате вътре. Ако частта издава щракащи звуци, значи всичко е наред. „Мълчанието“ на даден елемент ще покаже неговата неизправност.

Ако няма щраквания, тогава релето не реагира на създаденото налягане в системата. Счупеният превключвател за налягане ще трябва да бъде заменен; той не може да бъде поправен. За конкретен модел Haier AGR се закупува нов датчик за ниво.

Няколко думи за дизайна на този елемент

За да намерите превключвателя за налягане, просто отстранете горния панел на кутията. Сензорът за ниво смътно наподобява шайба. Има гофриран пластмасов корпус. Цветът на частта обикновено е бял или черен. От едната страна към него са свързани жици, а от другата тънка тръба.

Всъщност превключвателят за налягане не измерва количеството вода в резервоара. Той определя налягането в системата. Колкото повече течност се изтегля в шайбата, толкова по-голямо е налягането на въздуха, преминаващ през фитинга на сензора.как работи превключвателят за налягане?

Въздухът, преминаващ през превключвателя за налягане, оказва натиск върху мембраната. Това води до затваряне на контактите. Това изпраща сигнал до контролния модул да спре добавянето на вода към резервоара. Микропроцесорът реагира на командата и затваря входящия клапан.

Ако превключвателят за налягане е повреден, измиването няма да започне. Контролният модул няма да получи сигнал, че има достатъчно вода в резервоара и няма да стартира останалите компоненти. Ето защо, ако забележите грешка FA на дисплея, трябва спешно да проверите сензора за ниво.

Понякога причината не е повреда на превключвателя за налягане, а хлабав контакт или запушена тръба.

Нека тестваме бобината на превключвателя за налягане

Не винаги е необходимо да се сменя превключвателят за налягане. Ако проблемът е, че контактите са прекъснати, тогава ще бъде достатъчно да възстановите връзката. Когато причината е запушен фитинг, почистването на тръбата ще помогне.

Диагностиката на бобината на пресостата се извършва с мултицет. Тестерът трябва да бъде превключен в режим на омметър. Тогава:

 • проучете електрическата верига на сензора за ниво на водата;
 • прикрепете сондите на мултицета към клемите на превключвателя за налягане;
 • създават налягане във фитинга, осигурявайки въздействие върху мембраната;
 • погледнете показанията на мултиметъра.проверка на превключвателя за налягане с мултицет

Когато мембраната се задейства, показанията на екрана на мултиметъра трябва да се променят. Ако това не се случи и съпротивлението остане същото, превключвателят за налягане ще трябва да се смени. Причината не винаги е, че бобината е повредена - дори през малка пукнатина в тръбата ще излезе малко въздух, което означава, че налягането, което се изисква от релето, няма да бъде постигнато.

Експертите препоръчват закупуването само на оригинални резервни части на Haier. Избира се нов пресостат за конкретен модел SMA. Можете да отидете в магазина със стар сензор за ниво и да помолите продавача да вземе аналог.

Смяната на датчика за ниво се извършва в обратен ред. Седалката трябва да бъде почистена от мръсотия. След това се монтира нов превключвател за налягане, фиксиран с болт, към него се свързват кабели и тръба за налягане. След това корпусът на пералната машина се сглобява и тестовият цикъл започва. Ако измиването е започнало и грешката FA вече не се показва, тогава ремонтът може да се счита за завършен.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня