Грешка F9 в пералнята Atlant

грешка F9 в SM AtlantБеларуските перални машини Atlant, честно казано, не са най-надеждните. Според статистиката на сервизните центрове тези машини са сред първите пет по отношение на броя на повреди през първите 3 години от експлоатацията. За щастие, тези машини имат вградена система за самодиагностика, която ви позволява бързо да определите естеството на проблема. За целите на тази публикация ще се интересуваме от грешка F9 в пералня Atlant. Ще дадем обяснение на тази грешка, ще потърсим причините за възникването й и ще се опитаме да ги отстраним.

Какво означава този код?

Преди да преминем към дешифрирането на грешката F9 на пералната машина Atlant, нека да видим как този код се появява на машини от тази марка без дисплей. За да разпознаете не само кода F9 на пералня от тази марка, но и всеки друг код, трябва да погледнете долния ред индикатори, разположени на контролния панел.

В нашия случай, в допълнение към индикатора за захранване, първата и четвъртата лампа светят, което показва грешка F9.

грешка F9 на пералня Atlant без дисплей

Сега нека поговорим за декодирането. Ако на дисплея или контролния панел се показва код F9, това означава, че или оборотомерът е повреден, или двигателят е повреден, или електрическите комуникации между двигателя и контролния модул са прекъснати и накрая самият модул можеше да се развали. Нека добавим сами, че пералната машина Atlant често страда от проблеми с фърмуера на електронния модул. Всичко, което е необходимо, е повече или по-малко сериозна повреда в електрическата мрежа и фърмуерът започва да „става детински бъг“.

За щастие, проблемите с електронния модул все още са по-рядко срещани от неизправностите на тахометъра или двигателя, следователно, ако има грешка F9 на пералнята Atlant, се показва саморемонт, ако, разбира се, имате достатъчно „комуникация“ умения с оборудването.

Проблеми с оборотомера

Машината Atlant има напълно стандартна вътрешна структура, така че ако отворите задната стена на този „домашен помощник“, няма да видите нищо необичайно там. Задният капак се сваля много лесно, просто развийте няколко винта. Под корицата веднага ще видите:

  • задна стена на резервоара;
  • голяма ролка със задвижващ ремък;
  • контакти на нагревателния елемент с подходящи за тях проводници;
  • тръби;
  • мотор с чип, свързан към него с жици и оборотомер.

По очевидни причини обръщаме голямо внимание на този последен детайл. Между другото, пералнята на марката Atlant се отличава с доста удобно разположение на вътрешните елементи, по-специално през задната стена има почти перфектен достъп до двигателя и тахометъра. Това ще използваме.

Тахометърът на машината Атлант е дефектен

Изключваме окабеляването, отиващо към тахометъра, след това вземаме мултицет и проверяваме частта. След това трябва да премахнем тахометъра и да проверим неговия пръстен, може би вътре се е образувал слой оксид. Ако има дори малко оксидно отлагане, то трябва да се почисти старателно. Ако част изгори, тя трябва да бъде заменена с подобна нова. Ако желаете повече информация за тази част, моля, прочетете статията Тахо датчик в пералня.

Проверка и ремонт на двигател

двигател към АтлантПералната машина Atlant може също да покаже код за грешка F9, ако има проблеми с двигателя.Проблемът тук е, че ако двигателят има теч по корпуса или арматурата е счупена, нищо не може да се направи, ще трябва да смените тази част. Не, теоретично е възможно двигателят да се ремонтира в тези случаи, но цената на ремонта ще бъде астрономическа; по-лесно е да поръчате нов двигател.

Добре, нека не се задълбочаваме във философията, но нека започнем да проверяваме двигателя. Първо трябва да се демонтира двигателят. За да направите това, изключете чипа с проводници от него, след това развийте болтовете и издърпайте двигателя. След това намираме четките, развиваме болтовете на държача и издърпваме двете части за проверка. Ако четките са износени дори малко, те трябва да бъдат сменени. Сменяйте четките по двойки, за да осигурите равномерно износване.

Купувайте само оригинални четки, в противен случай има риск да повредите ламелите и след това да се окажете със скъп ремонт на двигателя.

Сега трябва частично да отворим корпуса на двигателя и да проверим с мултицет дали има изтичане на ток към корпуса. След това проверяваме всеки оборот на намотката за повреда. Ако не се открие повреда или теч и четките са напълно непокътнати, тогава причината за грешка F9 изобщо не е в двигателя - ще разгледаме по-нататък.

Електрическа верига и контролен модул

Платка за контролен модул на пералня АтлантКакво да направите, ако двигателят с тахометър работи „като часовник“ и кодът за грешка F9 досадно информира, че неизправността не е изчезнала? Отговорът на този въпрос е очевиден - трябва да проверите веригата между двигателя и контролния модул.

Малко по-рано откачихме чипа с кабели от двигателя. Връщаме се към него, като вземем мултицет със себе си. Тестваме всяко окабеляване едно по едно; ако някое от тях не звъни, трябва незабавно да се смени. Препоръчваме да проверите целия пакет проводници поне два пъти, тъй като грешките не са изключени при този метод за тестване на окабеляването.

Ако веригата работи напълно, тогава причината за грешката е в електронния модул. Ако стигнете до това заключение, започнете да търсите добър сервиз за перални, защото категорично не се препоръчва да ремонтирате контролния модул сами. Интересувате ли се от подробности? Прочети статията Струва ли си сами да ремонтирате електронни модули?, добре, постепенно се доближаваме до логичните заключения на нашата публикация.

Първо успяхме да дешифрираме грешката с код F9 на пералнята Atlant. Той показва неизправност в тахометъра, двигателя, веригата или контролния модул. Второ, стигнахме до извода, че е напълно възможно сами да проверите и ремонтирате всички елементи, с изключение на контролния модул. И трето, ние се съсредоточихме върху факта, че независимият ремонт на контролния модул е ​​непрактичен, тъй като това може да доведе до още по-сериозни неизправности. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня