Грешка F7 в пералня Haier

Грешка F7 в пералня HaierДори най-модерните и скъпи домакински уреди могат да се повредят по време на активна употреба. Грешка F7, която се появява внезапно в пералня Haier, информира потребителя, че електрическият мотор е повреден. В този случай проблемът може да се крие в отворена верига на двигателя, повреда на триака, повреда на намотката или износени четки. За да идентифицирате точно проблема, ще трябва частично да разглобите „домашния асистент“ и да диагностицирате различни елементи на двигателя. Ще анализираме подробно всяка стъпка от този дълъг процес.

Демонтираме, оглеждаме и тестваме двигателя

Кодът за грешка F7 се появява доста често, така че алгоритъмът за това какво да се прави, когато се появи, е широко известен. Можете сами да се справите с този проблем, ако следвате нашите подробни инструкции, така че не е необходимо незабавно да се обаждате на специалист от сервизен център. Това ръководство е подходящо само за машини с четкови двигатели, тъй като устройствата с инверторни двигатели се разглобяват и тестват по различен начин. Първата стъпка е да получите свободен достъп до електрическия мотор. Какво трябва да направя за това?

 • Развийте винтовете, закрепващи задния панел на пералната машина, след което отстранете самата стена.премахнете задната стена на тялото на машината Haier
 • Изключете всички кабели, свързани към двигателя.

По-добре е да направите няколко снимки, преди да изключите окабеляването - по този начин ще имате под ръка примери за правилното свързване на устройството, което ще ви бъде полезно при повторното сглобяване.

 • Отстранете болтовете, държащи двигателя, и след това го извадете от корпуса на CM.Как да сменим двигателя на пералня

Сега можете да започнете да проверявате възела.Първо свържете проводниците на намотките на статора и ротора и след това приложете 220 волта. Ако роторът започне да се върти, тогава електродвигателят работи. Това е изключително прост диагностичен метод, но има своите недостатъци.

 • Този тест не може напълно да тества работата на двигателя, тъй като няма да определи как ще работи при различни програми за пране.проверка на двигателя
 • Такъв тест може да повреди двигателя, когато е директно свързан към електрическата мрежа. За да намалите риска от късо съединение на двигателя, трябва да добавите баласт към свързващата верига, например воден нагревателен елемент на пералня. В случай на късо съединение, баластът ще се нагрее, като по този начин предпазва двигателя.

Следващата стъпка е да проверите четките на двигателя, монтирани отстрани на тялото на елемента. Тези части са направени от не най-устойчивия на износване материал, така че с течение на времето те се провалят. Проблемът се крие точно в четките, ако при свързване на кабелите на двигателя към мрежата двигателят започне да искри силно. Ремонтът в този случай е прост - просто трябва да смените четките. Занесете дефектните четки в магазина като пример или запишете номера на модела, за да може продавачът да избере подходящи резервни части.проверка на четките на двигателя

Също така може да се появи код за грешка F7 поради ламели. Тези части са отговорни за предаването на електрически ток през четките към ротора, така че причината за грешката може да бъде отделянето на ламелите. Можете да коригирате проблема на обикновен струг, като завъртите частите така, че да премахнете всички дефекти по повърхността. Не забравяйте да премахнете всички стружки, за да не запушите „домашния асистент“.

Ние проверяваме таблото за управление на ваша отговорност и риск

Какво да направите, ако проверката на двигателя не даде нищо, тъй като той работи напълно? В този случай остава само една опция - проблем с контролния модул, „мозъка“ на пералнята Haier. Почти невъзможно е да го ремонтирате без подходящия опит, знания и оборудване, но можете да го проверите у дома, без да викате сервиз. За проверка ще ви трябва:

 • изключете пералнята от всички комуникации;
 • издърпайте контейнера за прах, за което трябва да го издърпате към себе си, като натиснете централното резе;извадете тавата за прах
 • отстранете болтовете, държащи контролния панел на машината;
 • С помощта на малка отвертка освободете ключалките, които държат панела;премахнете контролния панел
 • извадете панела и внимателно го поставете върху капака на пералнята, за да не счупите кабелите.

Контролният модул се намира непосредствено зад контролния панел. Не бързайте да изключвате всички кабели от него - както преди, по-добре е първо да направите снимка на правилната връзка. Изключете окабеляването и отстранете контролната платка, като първо освободите ключалките на корпуса.Поставете контролния панел върху SMA

Сега модулът трябва да бъде внимателно проверен за повреди. Това може да са вдлъбнатини, изгорели участъци или други повреди. Ако откриете видими дефекти по устройството, то ще се нуждае от ремонт, преди да можете да продължите да използвате Home Assistant. Можете сами да ремонтирате отделни части на таблото за управление. За ремонт ще ви трябва поялник, мултиметър и резервни части.

Ако сте уверени в собствените си способности, тогава можете да започнете реставрационни работи. Не забравяйте да се запознаете с полупроводниковите елементи, които са на платката и които трябва да бъдат тествани.

 • Кондензатор. Тази част е стабилизатор на платката.Ако това е повредено, тогава трябва да запоите нов елемент към положителния електрод, като първо определите полярността на електрода с мултицет.
 • Резистор. Първо проверете резистора с мултицет. Ако е от първи ред, тогава тестерът в идеалния случай трябва да демонстрира съпротивление от 8 ома и 2 ампера на претоварване, ако е от втори ред, тогава 3-5 ампера, а съпротивлението ще зависи от честотата на модула. Ако откриете несъответствие, ще трябва да смените резистора с помощта на запояване.Табло за управление на пералня Haier
 • Тиристорен блок. За теста трябва да измерите съпротивлението на превключвателя, което трябва да бъде не повече от 20 V.
 • Блок филтър. Ако изгори, тогава трябва да почистите катода.
 • Тригер. Проверете напрежението на входните контакти, което не трябва да надвишава 12 V, след което оценете съпротивлението на задействащия филтър, което обикновено трябва да бъде 20 ома. Тук също ще трябва да запоявате, за да смените частта.

Най-често модулът за управление на CM се проваля поради силни вибрации по време на предене или поради внезапни промени в захранването. Винаги монтирайте домакинските уреди правилно, така че да стоят стабилни и хоризонтални, и не забравяйте за предпазителя срещу пренапрежения. Ако не можете сами да разрешите кода за грешка F7, обадете се на специалисти от сервизния център, за да възстановите функционалността на машината.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня