Грешка F7 в пералнята Atlant

Грешка F7 в пералнята AtlantКакво да направите, ако автоматичната машина откаже да се включи или да започне да мие? В този случай дисплеят показва код за грешка F7, а при модели, които не са оборудвани с дисплей, вторият, третият и четвъртият индикатор светват. Нека да разберем какви са вероятните причини за такава повреда и какви действия трябва да се предприемат.

Приоритетни действия

В някои случаи пералната машина може изобщо да не се включи. В други контролният панел все още е активиран, но няма да може да се стартира желаната програма за пране. Грешка F7 на машината Atlant показва проблеми с електрозахранването, недостатъчно напрежение в мрежата. Какво да правя след това след дешифриране на кода?

Можете да опитате да нулирате грешка F7, като рестартирате пералната машина Atlant.

Затова първо изключете щепсела и оставете „домашния асистент“ за 20-30 минути. След като изтече това време, опитайте да включите машината отново. Кодът за грешка може да изчезне толкова внезапно, колкото се появи. Ако това не помогне, следвайте тези стъпки.

 • Първо проверете електрическата мрежа. За да работи пералнята, напрежението трябва да достигне 220 V. Какво може да направи една домакиня, която няма специално оборудване? Вземете всеки домакински уред, например електрическа кана. Ако работи правилно, тогава няма проблеми със захранването. Не работи - следователно няма достатъчно напрежение. Може би причината за това е прекомерното натоварване на мрежата, това се случва, когато няколко устройства работят едновременно в апартамент. Можете да изчакате, докато показанията се възстановят или да се обадите на електротехник за диагностика на мрежата.измерване на напрежението на битовата електрическа мрежа
 • Второ, проверете удължителния кабел, ако пералнята е свързана към електрическия контакт по този начин. Тестът се извършва по същия начин - всяко друго устройство се включва в конектора, където е поставен захранващият кабел на машината. Ако и той не работи, проблемът е в удължителя.
 • Трето, позвънете на захранващия кабел на машината. Можете да започнете с визуална проверка на кабела. Вероятно ще откриете някакви дефекти или следи от топене по повърхността му. Ако няма визуални дефекти, използвайте мултицет и тествайте всеки от трите проводника на кабела на свой ред. Ако се открие повреда, сменете елемента.

Това са незабавните действия, които трябва да се предприемат, когато видите код за грешка F7 на дисплея. Ако проблемът не е прекъсване на захранването, счупен удължителен кабел или дефектен захранващ кабел, ще трябва да копаете по-дълбоко. Нека да разберем как да поправим автоматична машина.

Проверка и подмяна на филтъра за смущения

Пералните машини Atlant са оборудвани с кондензатор, който предпазва оборудването от пренапрежения в мрежата. Филтърът за шум се справя само с малки разлики. Усещайки силен импулс, кондензаторът ще изгори, а в най-лошия случай контролният модул на машината също ще се повреди.

За да защитите вашата автоматична пералня от повреди, по-добре е да инсталирате допълнителен стабилизатор на мрежовото напрежение във вашия апартамент.

Как да проверите филтъра за смущения на пералня Atlant?

 1. Изключете захранването на машината.
 2. Развийте болтовете, закрепващи „горната“ част на шайбата и свалете капака.
 3. Намерете кондензатора, той се намира отгоре.
 4. Проверете захранващия филтър за подуване или въглеродни отлагания.
 5. Отстранете задния панел на кутията.Филтърът за шум е повреден
 6. Изключете кабелите, водещи до кондензатора.
 7. Отстранете предпазителя от пренапрежение от машината.
 8. Поставете сондите на мултиметъра върху контактите на елемента.
 9. Измерете напрежението на кондензатора на входа и изхода.

Ако няма напрежение на изхода, филтърът за шум вече не функционира. Устройството не може да бъде ремонтирано, кондензаторът ще трябва да бъде сменен. Ако това не е така, е необходимо да се диагностицира контролната платка.

Диагностика на управляващия модул

Какво да направите, ако след всички опити за ремонт на оборудването машината упорито показва код за грешка F7 на дисплея? Най-вероятно се е случило най-лошото - основният блок, „мозъкът“ на машината, е бил повреден. По-добре е да поверите проверката и ремонта на таблото за управление на специалисти, не се препоръчва да влизате сами в електрониката на пералната машина без необходимите знания и умения.

Неизправност на пералната машина може да бъде причинена от нарушение на запояването на диодите на платката, изгаряне на резистори и други малки елементи. За да извършите диагностика, определено ще ви е необходим мултицет. За ремонт ще ви трябва поялник, колофон и спойка.трябва да проверите таблото за управление

Следните компоненти на главния контролен модул може да са се повредили:

 • кондензатор. Ако елементът е подут, можете да го смените, без да се обаждате на тестера. В други случаи частта се проверява с мултицет. Когато преинсталирате кондензатор, трябва да вземете предвид неговата полярност;
 • резистори. Те се проверяват на два етапа. Първи - елементи от първи ред със съпротивление 8 ома и до 2 ампера. След това - на 10 ома и до 5 ампера. Ако индикаторите не отговарят на стандартите, ще трябва да смените компонентите на платката;
 • тиристорен блок. Диодите от първи ред се тестват с мултицет. Стойността на напрежението не трябва да надвишава 20 волта.

Ремонтът на контролното табло е сложна и старателна работа. Изпълнението му изисква знания и опит. За да не повредите още повече шайбата, по-добре е да поверите диагностиката на професионалисти.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня