Грешка F7 в пералнята Gorenje

Грешка F7 в пералнята GorenjeГрешка F7 се появява в пералня Gorenie, когато има проблеми с източването на вода. Но докато опитни специалисти веднага виждат източника на проблема, обикновените хора трябва да се задоволят само с неясно декодиране на кода. За да разберете кой е виновен за спирането на машината, ще трябва частично да разглобите пералнята и да започнете да диагностицирате всеки елемент от дренажната система. Сега ще предоставим инструкции и обяснения стъпка по стъпка.

Декодиране на кода

Ако на дисплея на пералната машина Gorenye се появи грешка F7, това означава, че има проблеми с изпомпването на отпадъчни води в канализацията. Водата намалява твърде бавно и нивото не пада под знака „минимум“. Първо системата се опитва да повтори цикъла на източване и ако не успее, сигнализира на потребителя за нередности в работата със специален код. Трудностите възникват при източването поради следните причини:

 • повредена или силно запушена помпа;
 • филтърът за боклук е запушен;
 • загуба на захранване на дренажната помпа;
 • счупен пресостат;
 • проблеми с таблото за управление.

Грешка F7 показва проблеми с помпата, филтъра за отпадъци, превключвателя за налягане или контролната платка.

За да идентифицирате основната причина и да отстраните проблема, ще трябва да диагностицирате всеки споменат елемент на пералнята. Трябва да започнете с най-простото нещо - филтър за боклук, постепенно преминавайки към дренажната помпа и превключвателя за налягане. По-добре е да не се занимавате сами с контролния панел - сложният механизъм може лесно да бъде повреден и напълно разрушен.

Да проверим филтъра

Диагностиката започва с най-простото нещо - почистване на филтъра за боклук.Това е пластмасова спирала, върху която се утаяват мръсотия и други отпадъци, попаднали в машината. Елементът се намира в долния десен ъгъл на пералня Gorenye зад кръгъл или квадратен технически люк. Преди да проверите пластмасата и да я почистите, тя трябва да бъде отстранена.

 1. Изключете машината от захранването и водоснабдяването.
 2. Използвайте нож или отвертка, за да повдигнете люка и, като освободите ключалките, го отворете.
 3. Поставете парцал наблизо или поставете съд за събиране на вода.
 4. Като държите езичето на филтъра, развийте филтъра по посока на часовниковата стрелка.

Не можете да премахнете филтъра за боклук веднага след края на цикъла - водата няма да има време да се охлади.

Сега да преминем към същинския ремонт. Изплакваме филтъра под течаща топла вода, след като отстраним отломките и отлаганията от спиралата. Ако слоят мръсотия е твърде дебел, можете да го накиснете в разтвор с лимонена киселина за 20-40 минути.Филтърът за боклук трябва да се почисти

Не трябва да се ограничавате само до почистване на филтъра за боклук. В същото време е по-добре незабавно да проверите помпата, спиралата и дренажните тръби за запушвания. Взимаме фенерче и осветяваме всеки елемент, а ако открием чужди предмети, го издърпваме с щипки или клещи. Обръщаме специално внимание на работното колело на помпата, върху което често се увива косъм, което води до повреда и грешка F7.

Тестване на дренажната помпа

Грешка F7 също се появява поради прекъсване на захранването на дренажната помпа. За да проверите помпата, ще трябва да я извадите и внимателно да я прегледате. За да направим това, гледаме вътре в кутията през липсващото дъно. Изключваме машината от комуникациите, поставяме устройството на задната стена и започваме теста:

Преди да обърнете машината върху задната стена, уверете се, че няма вода в дозатора и барабана, в противен случай ще се появи теч.

 • отстранете чиповете или клемите от помпата;
 • свържете клемите от предварително подготвен проводник с щепсел към помпата;
 • проверяваме надеждността на връзката и липсата на контакти на трети страни;
 • включете щепсела директно в контакта;
 • Оценяваме ситуацията. Ако помпата започне да работи и водата започне да се оттича, тогава дренажът е в идеално състояние и проблемът с дренажа трябва да се търси в контролната платка или превключвателя за налягане;извадете и проверете дренажната помпа

Има и друг начин за диагностициране на помпа: прикрепете мултиметърни сонди към контактите в режим на съпротивление. Обикновено показанията трябва да са в диапазона 150-260 ома. Ако дисплеят показва „0“, ще бъде потвърдено късо съединение и ако нормалната стойност бъде превишена, ще настъпи прекъсване на намотката на статора. В случай на отклонения частта ще трябва да бъде сменена, тъй като ремонтът сами е нерентабилен, труден и понякога невъзможен.. След смяната отново тестваме дренажа с 220 волта. Приемлива е и механична проверка на помпата съгласно следния план:

 • отстраняване на охлюви;
 • въртене на работното колело. В идеалния случай въртенето се извършва периодично, тъй като роторът е направен от магнит и се движи рязко;
 • люлеене на работното колело в страни през оста. При най-малката игра се открива неизправност и помпата трябва да се смени;
 • свързване на двигателя към мрежата чрез захранващ кабел и контакт. Устройството трябва да работи правилно и безшумно.

Резервна помпа се избира по сериен номер. В идеалния случай оригиналът е закупен и инсталиран, но е разрешено и инсталирането на аналог с подобни характеристики. Основното е, че новата помпа има същата мощност и повтаря метода на закрепване към седалката.

Да проверим тръбата на превключвателя за налягане

Ако всичко в дренажната система е чисто и в добро състояние, тогава си струва да проверите превключвателя за налягане.Това е сензорът за ниво, който предава информация за степента на пълнене на резервоара към таблото за управление, започвайки да събира или източва вода. Когато тръбата се запуши или загуби контакт с модула, показанията се показват неправилно и системата показва грешка F7. Можете да потвърдите или опровергаете предположението си, като следвате инструкциите.

Когато правите ремонт, помнете предпазните мерки и изключете пералната машина от комуникациите.

 1. Изключете пералнята от захранването и водоснабдяването.
 2. Развиваме болтовете, държащи горния капак на машината, и преместваме панела напред.
 3. Търсим пресостат - кръгла пластмасова кутия в черен или бял цвят.
 4. Развиваме болтовете и изключваме окабеляването, като изваждаме сензора с тръбата от корпуса.
 5. Ние проверяваме кутията и тръбата за повреди или запушвания.нека издухаме тръбата на превключвателя за налягане

Основният момент е да проверите функционалността на превключвателя за налягане. Ще ви е необходима тръба с диаметър, равен на фитинга на сензора, която трябва да се постави в маркуча под налягане. След това остава само да духате леко в дупката. Ако контактите са затворени и устройството работи, ще чуете 2-3 характерни щракания. В противен случай ситуацията може да се коригира само чрез пълна подмяна на устройството.

Ако всичко е наред с помпата, филтъра за отпадъци, маркучите и сензора за ниво, тогава проблемът е в контролната платка. Безполезно е да разберете как и какво да правите тук - почти невъзможно е да се справите сами с електрониката. По-добре е незабавно да се свържете с професионални сервизи.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня