Грешка F61 в пералня Bosch

Грешка F61 в пералня BoschПералните машини на производителя Bosch не отстъпват по нищо на останалите модерни модели, предлагайки на своите собственици и система за самодиагностика. С негова помощ машината извежда специфичен код на дисплея, който може да се използва за незабавно локализиране на възникналия проблем и бързо отстраняване на проблема. Грешка F61 често се показва в пералня на Bosch и преди да започнете да действате, трябва да дешифрирате „съобщението“. Какво се крие зад кода и как да поправите устройството?

Значение и проверка на шифъра

Когато на екрана на пералнята се показва F61, това означава, че по време на процеса на самодиагностика са открити проблеми с люка. С прости думи, контролният модул не може да затвори вратата или да се увери, че тя е заключена, поради което програмата за пране не стартира. Може би проблемът се дължи на простото невнимание на потребителя, когато вратата не е затворена плътно или нещо от барабана е попаднало между нея и тялото. Трябва да заключите машината отново.

Но преди да проверите вратата, струва си да изключите възможен „бъг“ на системата. За да направите това, рестартирайте машината: „изключете“ я от захранването, изчакайте 15-30 минути, включете я отново в контакта и натиснете бутона „Старт“. Ако грешката изчезне и не се върне, тогава няма истински проблем.

Грешка F61 показва проблеми с вратата на люка.

UBL може да е дефектен В противен случай ще трябва да търсите проблем. Търсенето ще изисква частично разглобяване на пералнята и последователна проверка на следните елементи на вратата:

 • UBL (устройство за блокиране на люка, което, ако е повредено, трябва да бъде заменено);
 • окабеляване, свързано към UBL (контактите вероятно са разхлабени и блокиращият сигнал не се предава на контролната платка);
 • контролна платка (често резисторът или триакът, „отговорен“ за UBL, изгаря, поради което модулът трябва да бъде ремонтиран или сменен).

Обикновен потребител на пералня, въоръжен с отвертка и клещи, също може да се справи с UBL. Но ще трябва да действате изключително внимателно и само според инструкциите по-долу. Ако причината за грешка F61 е в контролния модул, тогава силно се препоръчва да се обадите на професионални сервизи - мигането и подмяната на платката ще изисква специални знания и оборудване.

Диагностика и методи за отстраняване на грешки

Можете да определите мащаба на неприятностите със собствените си ръце. Достатъчно е последователно да проверявате всички „болни точки“ на пералнята Bosch.

 • Люкът не се затваря. По-точно вратата не се заключва в затворено положение. Това се случва, ако пластмасовият водач, отговорен за фиксирането на ключалката, се счупи. За да коригирате ситуацията, ще трябва да разглобите заключващия механизъм, да извадите езика и да проверите състоянието на „пластмасата“. Ако е повреден, тогава го заменяме с нов и в бъдеще затваряме машината по-внимателно.

Грешка F61 се причинява от небрежно боравене с вратата на люка: окачване на тежки дрехи върху нея, силно затръшване, механични удари или използване като детска „люлка“.

 • Провисване на вратата. Също така е невъзможно напълно да затворите люка, ако заключващият език в ключалката не може да влезе в жлеба за последващо заключване. Това се дължи както на изпуснати панти, така и на прът, който е изпаднал от леглото си. За да върнете пръта на мястото му и да затегнете пантите, ще трябва частично да разглобите вратата.Счупената дръжка се нуждае от ремонт
 • UBL не работи. Често вратата се затваря, но машината не започва да мие и показва грешка F61.Това означава, че е станало само механично затваряне на люка и нещо пречи на електронното заключване. Тук ситуацията е по-сложна, така че ще трябва да проверите свързаното окабеляване и контролната платка.
 • Счупена дръжка. Поради продължителна употреба или небрежно боравене, дръжката се проваля. Безполезно е да се опитвате да го поправите, да го фиксирате с електрическа лента или лепило - само пълна подмяна.

Във всеки случай ще трябва да разглобите вратата и да потърсите повредената част. За да направите това, развийте пантите с отвертка, спуснете люка на пода и развийте всички крепежни елементи на тялото. След това повдигаме пластмасовата обвивка, премахваме горния „капак“ и изваждаме стъклото. По-нататъшните действия зависят от причината за проблема. Така че, за да смените дръжката, трябва да издърпате металния прът и да го смените с ново резе.

Премахване на изскачащия код

Когато ремонтирате машини на Bosch, трябва не само да коригирате повредата, но и да нулирате грешка F61. Ако не рестартирате машината според определени правила, системата ще запомни какво се е случило и няма да отговаря на следващи потребителски команди. Затова действаме така:

При перални машини Bosch след извършване на ремонт е необходимо да нулирате грешката.

 • включете машината и изчакайте, докато системата за самодиагностика покаже грешка на дисплея;
 • завъртете скоростния лост на „Изключено“;
 • изберете програмата „Спин“;
 • задръжте клавиша „Обороти на барабана“ и не го пускайте;
 • без да забравяте за натиснатия бутон, превключете на „Източване“;
 • засичаме три секунди, след което включваме режима „Супер бърз 15“;
 • изчакайте 2 секунди и завъртете селектора обратно на часовниковата стрелка до позиция „Изключено“.

След всички стъпки изчакайте няколко минути и включете произволна програма за пране.Ако системата започне цикъл без F61 на дисплея, тогава грешката е коригирана успешно и грешката се нулира. В противен случай ще трябва да повторите процедурата отново.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня