Грешка F6 в пералнята Atlant

Грешка F6 в пералнята AtlantГрешка F6 се появява на пералната машина Atlant в самото начало на цикъла на пране. Потребителят стартира цикъла с бутона "Старт", но барабанът остава неподвижен, а системата за самодиагностика показва "шест". Програмата замръзва и изисква да нулирате кода. Предлагаме ви да разберете какво се крие зад F6 и как да нулирате грешката.

Нека дешифрираме кода

Не е трудно да се разбере какво означава този код. Във фабричните инструкции комбинацията „F6“ означава „повреда на релето за заден ход“. С прости думи, двигателят на пералнята Atlant не стартира.

Грешка F6 на перални машини Atlant показва повреда на електрическия мотор.

От техническа страна нормалното стартиране на двигателя изглежда така:

 • потребителят стартира машината, като завърти селектора и натисне „Старт“;
 • таблото за управление дава команда за стартиране на машината;
 • двигателят, или по-скоро бобината на релето, получава стартов ток;
 • образува се магнитно поле, което постепенно стяга ядрото;
 • сърцевината от своя страна задвижва контакта и затваря веригата;
 • Намотката на двигателя се активира, двигателят стартира и набира скорост.

Ако двигателят не стартира, тогава е възникнала повреда в четвъртата стъпка. Основните причини: прегряване на намотката или повреда на контактите на релето. Проблеми създават и повредени електрически четки и обелени ламели.имаше проблем с двигателя

Диагностиката ще помогне за по-точно определяне на естеството на неизправността. Но преди да започнете да тествате двигателя, трябва да изключите случаен „бъг“ на системата. Затова изключваме захранващия кабел от контакта, изчакваме 15-20 минути и повтаряме стартирането. Ако грешката не се нулира, тогава ще трябва да идентифицирате повредата.

Двигателен тест

По-добре е да поверите диагностиката на двигателя на професионален майстор. Можете обаче сами да разберете какво да правите и в каква последователност. Основното нещо е първо да проучите дизайна на двигателя и да запомните предпазните мерки. Нашите инструкции ще ви помогнат да се справите със задачата.

Преди да започнем ремонта, нека си спомним как работи двигателят. Перални Атлант са оборудвани с колекторен двигател, който е компактен и с по-висока мощност. Задвижването в този случай е ремъчно задвижване - двигателят и валът на барабана са свързани с ремък чрез колело на шайба. Вътре частта се състои от няколко основни части: ротор, статор и електрически четки. Има и тахогенератор, който контролира скоростта на ускорение.

Пералните машини Atlant имат двигатели от колекторен тип.

За да започнете да проверявате двигателя, трябва да го извадите от машината, като процедирате по следния начин:

 • отстранете задната стена на машината, като развиете съответните винтове;
 • Завъртайки ролката, откачете задвижващия ремък;
 • направете снимка на позицията на окабеляването, свързано към двигателя;
 • освободете проводниците;нека проверим двигателя
 • разхлабете болтовете, държащи двигателя;
 • завъртете частта и я дръпнете към себе си.

След като извадим двигателя, поставяме го на суха, равна повърхност и започваме да проверяваме. Свързваме окабеляването от намотките на статора и ротора и след това прилагаме към тях 220 V. Под напрежение двигателят трябва да започне да набира скорост. Ако това не се случи, тогава двигателят е повреден и се нуждае от ремонт.

Този метод има своите недостатъци. Първо, невъзможно е да се тества работата на двигателя в различни режими. На второ място, директното свързване на двигателя е рисковано поради възможността от късо съединение. Въпреки че в краен случай можете да намалите рисковете, като включите баласт във веригата под формата на нагревател.При изтичане последният ще започне да се нагрява, предпазвайки двигателя от пожар. Но подаването на ток е само началният етап от диагностиката, след това е необходимо да се проверят други елементи на устройството, четки, ламели и намотки.

В същото време разглеждаме четките, ламелите, навиването

Показва се и код за грешка F6 поради повредени електрически четки. Има два от тях на двигателя и те са разположени отстрани на корпуса. Това са малки калъфи, съдържащи пружини и карбонови накрайници. Последните се изтриват по време на работа, тъй като по този начин изглаждат силата на триене, излъчвана от двигателя.

Необходимо е да се провери дали “въгленчетата” по четките са се износили. Продължаваме така:прегледайте и сменете четките

 • разхлабете болтовете, държащи четките;
 • компресирайте пружините и откачете четките от тялото;
 • отворете кутията на всяка четка;
 • Оценяваме дължината на върха (нормалната дължина е повече от 1,5 см).

Електрическите четки се сменят само по двойки!

Ако въглищата на четката са по-малки от 1,5 см, тогава трябва да ги смените с нови. Частите се сменят по двойки, дори ако втората все още не е износена. Замяната се избира въз основа на серийния номер на двигателя или пералнята. В идеалния случай трябва да донесете повредени електрически четки в магазина и да ги помолите да намерят аналог. За да инсталирате, следвайте инструкциите, описани по-горе, само в обратен ред.

Следващите по ред са ламелите. Това са метални пластини, които се закрепват с лепило директно към вала, предавайки ток към ротора. С течение на времето обаче слоевете се срутват и разслояват, което води до нарушен токообмен. Ако отделянето е малко, тогава можете да изчистите дефекта на струг или с шкурка.

Двигателят не стартира дори ако намотката е повредена.Прекъсването на проводниковата верига причинява късо съединение, двигателят се загрява над нормалното, температурният сензор отчита критичната температура и автоматично изключва захранването. Следващият път, когато стартирате, ситуацията се повтаря и многократните стартирания ще доведат до повреда на термистора. За да поправите устройството, трябва да изпълните няколко прости стъпки.

 1. Вземете мултицет.
 2. Активирайте режима „Съпротивление“.
 3. Прикрепете сондите към ламелите.
 4. Оценете резултата (нормата е 20-200 ома).

Ако се показва „1“, значи е възникнало късо съединение, ако се показва „0“, има прекъсване. Не боли да проверите статора за повреда: включете зумера и приложете сондите. Няма смисъл да ремонтирате повреден двигател - по-евтино е да си купите нов.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня