Грешка F57 в пералня Bosch

Грешка F57 в пералня BoschСамо собствениците на модерни модели, оборудвани с инверторен двигател, могат да срещнат грешка F57 с машина на Bosch. Този код ясно показва проблем с директното задвижване и спешно изисква внимание. Какво се крие зад кода, къде да търсим виновника и как да решим този технически проблем?

Откъде идва този код?

Ако пералните машини с ремъчно задвижване никога не показват „F57“, тогава модерните модели с инверторен двигател понякога правят тази грешка. Причината за повредата се крие в банално пренапрежение на захранването, което засяга елементите на системата, които са чувствителни към текущи промени.. Отвън ситуацията изглежда така: по време на пране горящите индикатори на таблото леко затъмниха и след секунда отново светнаха ярко. Но едно на пръв поглед безобидно явление в корпуса на пералнята силно засяга електрониката, а в машините, произведени напоследък, всичко опира до него.

Грешка F57 показва повреда на елементите на инверторния двигател.

Съвременните перални машини се състоят от няколко чувствителни електронни блока, които предават информация от един елемент на друг. В същото време няма вградена система за защита срещу пренапрежение и повечето потребители не свързват специален стабилизатор към устройството. И ако в Европа няма проблеми с пренапрежения в мрежата и оборудването функционира нормално, тогава в Русия вторият спад води до проблеми с инвертора.

Инверторният двигател е един от най-чувствителните елементи на пералната машина и грешка F57 показва три възможни проблема с него:

 • изгорял захранващ модул;
 • разхлабени контакти между силовите и инверторните модули;
 • счупен инверторен модул.

Логично е ситуацията да се коригира чрез последователна проверка на всички „болни“ точки на инверторния двигател. Ще покажем ясно по-нататък как да направите това във всеки случай.

Проверка и отстраняване на неизправности

В случай на грешка F57 ремонтът включва „прозвъняване“ на захранващите и инверторните модули. По-добре е да започнете с последния, тъй като той е този, който най-често страда от пренапрежения на тока. Продължаваме така:проверка на инверторния модул

 • разглобете машината;
 • намираме инверторния модул - платката, към която са свързани чиповете с проводници;
 • снимайте електрическата схема;
 • премахнете частта.

След това включете мултиметъра и го използвайте, за да проверите захранващата верига. Първо се погрижете за стартовия резистор, който изгаря 55% от времето. Замяната му ще струва няколко пъти по-малко, тъй като цената на нов резистор е около 20-30 цента, докато целият модул се оценява на 180-190 долара.

Ако сте внимателни и внимателни, можете да се справите сами с подмяната на модул или резистор. Достатъчно е да се уверите, че частта е дефектна, да я издърпате и да запоите нова на нейно място. Но за тези, които никога не са работили с електроника, е по-добре да не експериментират и да се обадят на сервизен представител.

Грешка при нулиране

При ремонт или пълна подмяна на инверторния модул трябва да се предприеме още едно действие - изчистване на кода за грешка чрез рестартиране на системата. Можете да се справите с тази задача със собствените си ръце, но само ако стриктно следвате инструкциите. И така, включваме машината, изчакваме F57 да се появи на дисплея и започваме нулирането.

 1. Завъртете селектора на скоростите в изключено положение.
 2. Превключете на „Завъртане“.
 3. Намерете бутона „Скорост на барабана“ на таблото и щракнете върху него.
 4. Продължавайки да натискаме бутона, включваме програмата „Източване“.
 5. Броим до три и пускаме “Drum revolutions”.
 6. Незабавно завъртете копчето на режим „Супер бързо 15“.
 7. След 2 секунди изключете машината.

След всички манипулации системата ще „забрави“ за грешката и ще стартира избраната програма без никакви проблеми. Ако не сте успели да се отървете от F57 първия път, опитайте отново, без да се отклонявате от дадените инструкции.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня