Грешка F5 в пералнята Atlant

грешка F5 на SM AtlantЗащо пералня марка Atlant показва код за грешка F5 и спира да мие неща? С този и подобни въпроси хората все по-често започнаха да се обръщат директно и индиректно към майсторите на различни форуми в интернет. Каква е причината за това, защо има такова внимание към тази конкретна неизправност? Нека го разгледаме подробно на страниците на нашата публикация.

Този код е на машини без дисплей

Преди да започнете да дешифрирате кода F5, трябва да определите точно с какво точно имате работа. Ако имате машина Atlant с дисплей, тогава няма какво да мислите, защото самият „домашен асистент“ показва тази грешка на екрана. Е, ако имате контролен панел с много светлини, но няма дисплей, как ще познаете тази или онази грешка?

Преди и дори сега са произведени и се произвеждат доста голям брой перални машини от различни марки без дисплей и всички те имат подобен метод на взаимодействие с потребителя.

грешка F5 на пишеща машина Atlant без дисплей

Всъщност не е толкова сложно. Гледаме контролния панел на пералня марка Atlant без дисплей и намираме най-долния ред крушки на него, те са само 4. Така че машината комуникира с потребителя чрез тези крушки. В нашия случай, ако втората и четвъртата лампа светят, броейки отляво надясно, това е грешка F5. В допълнение към този код, следните грешки могат да се появят на контролните панели на пералните машини Atlant:

 • F2 – ще свети само четвъртата лампа;
 • F3 – ще светнат третият и четвъртият светодиод;
 • F4 – ще светне само вторият светодиод;
 • F6 – ще светнат втората и третата лампи;
 • F7 – тази грешка ще се прояви чрез светене на втория, третия и четвъртия светодиод;
 • F8 – целият ред свети (четири светлини);
 • F9 – първата и последната светлини са включени;
 • F10 – знакът се дава от първия и третия светодиод;
 • F12, F14 – грешките са сходни, затова се индикират във всички случаи с първите две светлини;
 • F13 – светят светлини с номер едно, две и четири;
 • ВРАТА – кодът “врата” се индикира със светодиоди един, три, четири;
 • SEL - всички светлини ще мигат и ще изгаснат.

Значение и причини за появата

Е, надяваме се, че сега няма да има проблеми с разпознаването на кодове на перални машини Atlant без дисплей. И плавно преминаваме към дешифриране на грешката с код F5, за който всъщност е подготвена тази статия.

грешка f5 на Atlant с дисплей

И така, код F5 може накратко да бъде дешифриран като проблеми с всмукателния клапан. Но трябва да се отбележи, че подобна грешка се появява и в случаите на така нареченото самоотводняване, когато водата се излива в машината, но по някаква причина веднага се източва. Някои техници не познават тази функция и започват интензивно да тестват или всмукателния клапан, или дори контролния модул, въпреки че повредата може да е на съвсем друго място. Ако пералната машина показва код за грешка F5, причината може да е следната (с изключение на липсата на вода във водопровода):

 1. прищипан входен маркуч;
 2. запушен или дефектен входящ клапан;
 3. електрическите вериги между контролния модул и всмукателния клапан са прекъснати;
 4. превключвателят за налягане и/или неговата електрическа верига са повредени;
 5. Контролният модул е ​​счупен.

Относно отстраняването на проблеми

Какво трябва да направя, за да се отърва от грешката F5? На първо място е необходимо да се намери повредата, която го е причинила, но както установихме в предишния параграф, може да има доста такива неизправности.Затова не ни остава нищо друго освен да започнем да проверяваме всички възможни варианти и ще започнем, според установената традиция, с един прост.

Проверяваме дали има достатъчно налягане във водоснабдяването, дали крановете са отворени, не само на щранговите тръби, но и на тройника, който е монтиран на входа на пералната машина Atlant, пред входния маркуч . След като се уверите, че всичко е нормално с водоснабдяването, внимателно проверете входния маркуч отвън; може би той просто е усукан или притиснат от тялото на пералната машина Atlant.

На някои може да изглежда, че пишем елементарни неща, но както показва практиката, в около една трета от случаите причината за грешка F5 на пералните машини Atlant се оказват такива елементарни неща.

Сега трябва да изключим подаването на вода към „домашния асистент“ и да развием маркуча за подаване. На този етап нашата задача е да се уверим, че маркучът отвътре е напълно чист; в същото време е необходимо да проверите мрежестия филтър, който се намира на входния клапан. Тази мрежа се намира много лесно; тя се намира там, където входният маркуч се свързва с пералната машина.

извадете мрежестия филтър от пералната машина

Ако пералната машина Atlant, след почистване на маркуча и филтъра, продължава да издава код F5, нека се качим в тялото й. Развийте и издърпайте горния капак на шайбата. В горния ляв ъгъл близо до задната стена намираме входящия клапан. Първо проверяваме него и тръбите за запушвания, след което с мултицет проверяваме функционалността на самия клапан и неговата електрическа верига. Много е възможно самият клапан да работи, но кабелът да е протрит някъде или контактът да е окислен.

Би било добра идея внимателно да проверите окабеляването визуално, тъй като следите от сажди и оксиди често се виждат, така да се каже, с просто око.Ако веригата между входящия клапан и контролния модул е ​​непокътната и сте сигурни, че самият клапан е наред, трябва да обърнете внимание на такава част като сензор за ниво на водата или превключвател за налягане.

Нека направим малка забележка. Ако пералнята Atlant изобщо не поема вода, тогава няма смисъл да проверявате превключвателя за налягане, но ако водата се налива, но веднага се източва, без да спира в резервоара, и всичко завършва с код F5, проверяваме първо сензор за ниво.

Превключвателят за налягане се намира на задната стена на шайбата, недалеч от входящия клапан, непосредствено под горния капак. Първо продухваме и измиваме тръбите на превключвателя за налягане, след това проверяваме електричеството му и веригата, свързваща сензора за ниво на водата с контролния модул с мултицет. Ако всичко е наред, тогава всичко сочи към проблеми с контролния модул.

На този етап може да имате въпрос: Струва ли си да правите сами ремонт на електронни модули?? Според нас отговорът е очевиден – не си струва! Изключение може да се направи само за лице, което е запознато с електрониката от първа ръка и е в състояние да разбере характеристиките на нейната структура и лесно чете диаграми. На всички останали ще дадем безплатни, но всъщност полезни съвети - свържете се с опитен специалист!

Обобщавайки, отбелязваме, че пералнята на известната марка Atlant издава код F5, ако по някаква причина не може да изпомпва вода в резервоара за пране. Разбрахме защо се случва това и какво трябва да се направи, за да изчезне грешката. Надяваме се, че тази информация ще ви бъде полезна. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня