Грешка F5 в пералня Gorenje

Грешка F5 в пералня GorenjeАко срещнете грешка F5 в пералнята Gorenje, не можете да се колебаете. Този код е в списъка на най-опасните, така че не трябва да отлагате диагностиката. Кои части са изложени на риск, къде да търсим „виновника“ за аварията и как да ремонтираме оборудването? Сега ще говорим за това подробно.

Защо се появи този код?

В 50% от случаите причините за появата на грешка F5 на пералните машини Gorenje се крият в електрониката и водят до скъп фърмуер за контролната платка. Факт е, че съвременните перални машини са чувствителни към промени в напрежението в мрежата, особено на етапа на предене на дрехи. Ако в този момент текущите показания скочат, тогава веригата за управление на двигателя се губи и електронният блок губи контрол над ситуацията.

За да елиминирате влиянието на падането на напрежението в мрежата върху електрониката на пералната машина, струва си да включите специален стабилизатор във веригата.

Грешка F5 също сигнализира за прегряване на двигателя. Това се дължи на продължителна и продължителна употреба на машината. Така че на дисплея често се показва код, ако потребителят след 2-3 часова програма веднага включи следващата програма. В този случай системата отчита повишена температура на корпуса на двигателя и издава кодово предупреждение. За да коригирате ситуацията, просто оставете машината да почине за 15-30 минути.стабилизатор в машина Gorenje

Проверка и ремонт

Ако двигателят е охладен, но грешка F5 не е изчезнала, ще трябва да разберете какво да правите по-нататък. Основният обект на внимание ще бъде двигателят на пералната машина, който трябва да бъде изваден от корпуса и проверен за течове и цялост. Изключваме машината от електрозахранването, водопровода и канализацията и започваме частично разглобяване на машината.

 1. Развиваме винтовете от задния панел, отстраняваме го и го отвеждаме настрани.
 2. Намираме и премахваме задвижващия ремък, като издърпваме гумената лента, докато въртим ролката.

За да избегнете грешки по време на повторното сглобяване, се препоръчва да запишете на камерата местоположението на кабелите, свързани към двигателя.

 1. Разхлабваме болтовете, държащи двигателя, и, разхлабвайки частта, я изваждаме от седалката.издърпайте двигателя

От този момент започва директният ремонт, който се състои в поетапна проверка на всички „болни точки“ на двигателя. Първи в списъка са електрическите четки, които са изработени от графит и се износват по корпуса на мотора по време на работа на машината. Ако върхът е силно износен, тогава електричеството не се предава на двигателя, въртенето на барабана спира и самите четки започват да искриха. Затова разкопчаваме окабеляването, разтваряме клемата и оценяваме състоянието на „въглищата“. Когато половината се изтрие, сменете ги, както следва:

Електрическите четки на двигателя са сменени по две, дори едната е цяла.

 • отстранете графитния прах от седалките;
 • закупуваме подобни четки;
 • затегнете пружината и я поставете в „гнездото“;
 • върнете клемата и свържете окабеляването.смяна на четки

Когато четките са все още непокътнати, продължаваме да отстраняваме неизправностите и звъним намотката на ротора. При късо съединение и счупване, моторът не работи с пълна сила, което кара барабана да се върти твърде бавно или да стои неподвижно. Двигателят често спира, тъй като термостатът на двигателя показва излишък от нормата, задейства се автоматична защита и системата спира. Но дори леко повишаване на температурата води до отделяне на ламелите и други негативни последици. Лесно е да проверите състоянието на намотката със собствените си ръце.

 1. Настройте мултиметъра в режим на съпротивление.
 2. Свързваме сондите към двете ламели.
 3. Оценяваме резултата на дисплея. Ако се показват числа в рамките на 20-200 ома, тогава частта е наред. Превишаването на нормата показва, че е настъпило прекъсване, а ниските стойности показват късо съединение.
 4. Проверяваме дали роторът е затворен. Включваме режима на зумер на тестера, прилагаме една сонда към ротора и прикрепяме втората към ламелите една по една.
 5. Нека слушаме. Липсата на скърцане ще потвърди функционалността на ротора и липсата на повреда.

След това проверяваме целостта на намотките на статора. Затваряме окабеляването, прилагаме сондата на тестера в режим на зумер и слушаме отново. Скърцането ще ви каже за възникналото късо съединение и изгарянето на двигателя. В този случай е безполезно да се ремонтира двигателят, а пренавиването на намотката е скъпо и непрактично. По-добре е да смените двигателя с работещ.

Грешка F5 също се причинява от отлепване на ламелите, както поради нагряване, така и при задръстване на лагерите. Заклинание се провокира и ако се стартира програма с отворен барабан в машини с горно зареждане. Във всеки случай контактът с ротора се губи и двигателят не работи правилно. Можете да премахнете проблема, като завъртите проблемните зони на струг.

Ако няма съмнение относно работата на двигателя, тогава във F5 е виновен контролният панел. Силно не се препоръчва да ремонтирате модула сами. По-добре е незабавно да се свържете с професионалисти.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня