Грешка F43 в пералня Siemens

Грешка F43 в пералня SiemensСъвременните перални машини Siemens са оборудвани с интелигентна система за самодиагностика - благодарение на нея повредите на вътрешните части не остават незабелязани. След като открие неизправност, машината уведомява потребителя за това. Обяснението на кодовете за грешки е дадено в инструкциите. Ако пералната машина показва грешка F43, това означава, че са идентифицирани проблеми със сензора на Хол. Обикновено в такава ситуация цикълът спира, тъй като "мозъкът" на машината не получава данни от тахогенератора. Нека да разберем какво да направим, за да нулираме кода и да „реанимираме“ машината.

Уверяваме се, че тахометърът е счупен

Можете да разберете, че тахогенераторът на пералнята Siemens е неуспешен по редица външни признаци, а не само по грешка F43. Следните „симптоми“ показват проблеми с въртенето на барабана:

  • машината рязко променя скоростта на въртене на „центрофугата“, преминавайки от високи към ниски скорости и това не зависи от етапите на измиване;
  • скоростта на барабана, получена от пералната машина, е много по-висока от зададената от програмата или потребителя;
  • барабанът не може да се върти до необходимата скорост или стои неподвижно;
  • нещата в машината остават мокри дори след стартиране на интензивен цикъл на центрофугиране.тахогенераторът е повреден

Какво да направим първо? Първо, трябва да се уверите, че това не е краткотрайна неизправност на оборудването. Затова изключете пералнята Siemens, оставете я за 20 минути и след това стартирайте цикъла отново.

Дефектният тахометър може да доведе до повреда на двигателя.

Когато видите код за грешка F43 на дисплея, няма нужда да отлагате решаването на проблема. Ако подозирате повреда на тахогенератора, по-добре е да започнете диагностиката възможно най-скоро.Можете сами да проверите автоматичната машина.

Къде е монтиран оборотомера?

За да проверите тахогенератора, трябва да разберете къде се намира в пералнята Siemens и да се доближите до елемента. Сензорът на Хол е разположен на въртящия се вал на електродвигателя. Следователно е необходимо частично да разглобите тялото на „домашния асистент“: отстранете задната стена и затегнете задвижващия ремък. Преди да започнете ремонта, не забравяйте да изключите захранването на машината и да затворите спирателния вентил, отговорен за подаването на вода. След това можете да разглобите кутията: развийте винтовете, закрепващи задния панел. Ще се отвори достъп до вътрешността на пералната машина. Барабанната шайба и задвижващият ремък, опънат върху него, веднага ще привлекат вниманието ви. Трябва да премахнете гумената лента и да намерите двигателя - той се намира отдолу, под резервоара.

Тахогенераторът е малък железен пръстен, разположен на вала на двигателя.

Не трябва да се опитвате да откачите сензора на Хол; трябва да премахнете целия двигател. Нека да разберем как да извадим електрическия мотор от корпуса и да проверим тахогенератора.Проверка на оборотомера на пералната машина

Тестване на елемента

Можете сами да демонтирате електродвигателя и да проверите оборотомера, без помощта на специалисти. След като решите да го ремонтирате сами, важно е стриктно да следвате инструкциите за действие, за да не повредите автоматичната машина. Първото нещо, което трябва да направите, е да направите снимка на електрическата схема за свързване към двигателя. Това ще ви помогне да избегнете грешки при повторното сглобяване на машината. След като снимката бъде направена, можете да нулирате контактите и да започнете да премахвате двигателя. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

  • Развийте няколко болта, които закрепват двигателя към корпуса;
  • хванете двигателя, разклатете го наляво, надясно;
  • Издърпайте рязко частта към себе си. Моторът на пералнята Siemens е доста тежък, пригответе се за това.оборотомер

Проверете сензора на Хол, за да видите дали е здраво закрепен към вала на двигателя. Случва се, че поради силни вибрации на оборудването, контактите излизат от тахогенератора и скобите се разхлабват. Ако случаят е такъв, тогава възстановяването на крепежните елементи и „затягането“ на клемите ще помогне да се коригира ситуацията. Когато няма визуални дефекти, трябва да тествате детайла с мултицет. Устройството трябва да се превключи в режим на измерване на съпротивлението и сондите му да се приложат към контактите на тахометъра. Ако екранът показва стойност в рамките на 60-70 ома, тогава тахогенераторът работи.

Вторият начин е да се измери тока, произведен от сензора на Хол. За да направите това, стартирайте мултиметъра в режим на напрежение, приложете сондите на тестера към контактите на металния пръстен и завъртете вала на двигателя със свободната си ръка. Обикновено дисплеят на устройството трябва да показва стойност в рамките на 0,2 волта.

Всъщност тахогенераторът на пералните машини Siemens много рядко се проваля. Обикновено се наблюдават проблеми с въртенето на барабана поради разхлабени контакти или проблеми с главния контролен модул. Ако по време на теста се потвърди, че сензорът на Хол работи напълно, но машината все още показва грешка F43, ще трябва да проверите кабелите и платката.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня