Код на грешка F4 в пералня Haier

Код на грешка F4 в пералня HaierАко видите грешка F4 в пералня Haier, по-добре е да рестартирате машината и да наблюдавате внимателно нейното поведение. Ако 4-5 минути след стартиране на цикъла, оборудването отново спре и даде сигнал за проблем, тогава проблемът е в нагревателния елемент. Ще трябва да отложите измиването и да диагностицирате нагревателния елемент. В какъв ред да действате и на какво да обърнете внимание, ще ви кажем точка по точка.

Да започнем с основите

Кодът за грешка F4, показан на дисплея на Haier, най-често показва счупен нагревателен елемент. Той се проваля по много причини: от естествено износване до прегряване на детайла поради късо съединение или дебел слой котлен камък. Можете да проверите нагревателния елемент за работоспособност по един начин - чрез звънене с мултицет.

Код за грешка F4 на пералня Haier показва проблеми с нагряването на водата.

Преди да преминете към директно тестване, трябва да разберете номиналното съпротивление за конкретен нагревателен елемент. Понякога този параметър е посочен в инструкциите, но е по-лесно и по-бързо да го изчислите сами, като използвате формулата R= U²/P, където:

 • R – необходимо номинално съпротивление;
 • U – напрежение в електрическата мрежа (като правило за повечето къщи и апартаменти е 220 волта);
 • P - мощност на нагревателния елемент (може да се намери в инструкциите или в интернет, основното е да се търсят параметрите на нагревателя за конкретен модел на Haier).Характеристики на нагревателния елемент на Haier

Просто трябва да замените стойностите във формулата. Ако в пералната машина е монтиран нагревател с мощност 1800 вата, изчислението ще бъде както следва: 220²/1800. Оказва се 26,89 ома - номиналното съпротивление за нагревателни елементи от този тип.Намерената стойност трябва да се запомни и сравни с показанията на мултиметъра. Ако тестерът покаже число, значително по-високо или по-ниско, това означава, че нагревателният елемент е повреден. Но първо демонтираме нагревателя и провеждаме тестване.

Извършваме тестване

За да измерите съпротивлението на нагревателния елемент, трябва да стигнете до него. Инструкциите какво да направите са прости: изключете захранването на пералнята, развийте задния панел от тялото, намерете нагревателя под резервоара и освободете неговия чип от свързаното окабеляване. След като „изложихме“ частта, започваме тестване:

 • включете мултиметъра в режим „Омметър“;
 • задайте границата на 200 ома;
 • Придържаме се към клемите на нагревателя със сонди;
 • Гледаме таблото и помним крайната стойност.внимателно проверете нагревателния елемент с мултицет

След това сравняваме получената стойност с изчислената. Ако числото е близко до нормалното, значи всичко е наред. По-лошо е, когато на екрана се показва „1“ или „0“ - това показва окончателната „смърт“ на нагревателния елемент, вътрешно прекъсване или възникнало късо съединение. Тук ремонтът няма да помогне, а само замяната с нов елемент.

Измереното съпротивление на нагревателния елемент трябва да бъде равно на номиналната стойност, изчислена по формулата R= U²/P.

Не забравяйте да проверите нагревателя за повреда. Факт е, че между външната тръба и вътрешната спирала на нагревателния елемент е запълнен диелектрик. Ако черупката е повредена, това вещество изтича и влиза в контакт с тялото на пералнята. Тогава машината започва да шокира потребителя, което е изключително опасно. Диагностиката се извършва, както следва:

 • превключете мултиметъра в режим на зумер;
 • проверяваме устройството, като затваряме сондите заедно (устройството трябва да издава звуков сигнал и да сигнализира със светлина);
 • Облягаме една сонда на мултиметъра към клемата на нагревателния елемент, а втората към тялото му;
 • Оценяваме поведението на тестера (мълчание - нагревателният елемент работи, скърцане - нагревателят трябва да бъде сменен).

След като откриете проблем, ще трябва да смените нагревателния елемент - в противен случай грешка F4 няма да бъде нулирана. Едва след като новият нагревател бъде монтиран правилно, пералнята ще бъде готова да започне прането.

Проверка на термистора

Понякога кодът за грешка F4 показва проблем с термистора - температурен сензор. Той е прикрепен към тялото на нагревателния елемент и контролира степента на неговото нагряване. Ако глюкомерът се повреди, системата, от съображения за безопасност, спира цикъла и показва съответната грешка. За да потвърдите предположението си, трябва да демонтирате и позвъните на термистора:тестване на термистора

 • свалете задния панел на Haier;
 • намерете термистора;
 • изключете свързаното окабеляване от измервателния уред;
 • извадете сензора;
 • свържете мултиметъра в режим на омметър към контактите на сензора;
 • спуснете термистора в гореща вода;
 • оценете получения индикатор.

Крайната стойност зависи от температурата на водата. При 20°C работещо устройство ще произведе 6000 ома, при 50°C – 1350 ома. Ако има значителни отклонения, тогава само подмяната на сензора може да коригира ситуацията. Сменяме термистора и започваме прането. Ако F4 остане, отидете в сервизния център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня