Грешка F4 в пералня Gorenje

Грешка F4 в автоматичната пералня GorenjeПералнята Gorenje рядко издава код F4. След като видите това обозначение на дисплея, можете незабавно да се свържете със сервизния център и да платите за диагностика и ремонт на „домашния асистент“ или да разберете проблема и да отстраните сами причината за повредата. Нека да разберем какво показва грешката и кои части на машината ще трябва да бъдат проверени.

Какво показва грешката?

Обяснение на всички грешки, които може да доведе до перална машина Gorenje, можете да намерите в инструкциите за оборудването. Ето защо, ако забележите, че машината е спряла да работи, трябва незабавно да погледнете ръководството за потребителя. Код за грешка F4 информира за повреда на тахометъра или двигателя или прекъсване на окабеляването между тях. Много рядко проблемът може да е в главния контролен модул или по-точно в повредата на триака, отговорен за двигателя и тахогенератора. Какво може да се случи с електрически двигател? Обикновено се наблюдава:

 • износване на комутационни четки;
 • дефект на ламела;
 • проблеми с намотката на статора или ротора;
 • прекъсване на захранването.Тахо на двигател Gorenje

Ако говорим за сензора на Хол, тогава обикновено контактите му се откъсват или закопчалките се разхлабват. Във всеки случай ще е необходима диагностика на пералнята Gorenje. Нека да разберем какво да направим първо, как да извършим диагностика и ремонт на автоматичната машина сами.

Те проверяват машината една по една: първо оборотомера, след това двигателя и едва след това таблото за управление.

Да проверим сензора за скорост

Една от причините за появата на грешка F4 са проблеми със сензора на Хол. Тахогенераторът се намира на ротора на електродвигателя и контролира неговата скорост. За да проверите елемент, трябва:

 • изключете захранването на пералнята;
 • изключете крана, отговорен за водоснабдяването;
 • откачете дренажните и входящите маркучи от тялото;
 • Развийте винтовете, държащи задния панел. Отстранете стената и я оставете настрана;
 • Внимателно отстранете задвижващия ремък от барабанната шайба и двигателя;
 • изключете кабелите от електрическия мотор. Преди да ги разкачите, по-добре е да снимате схемата на свързване. Това ще ви помогне да избегнете грешки при повторно сглобяване;
 • развийте винтовете, закрепващи двигателя;
 • Внимателно разклатете двигателя от едната страна на другата и го издърпайте от корпуса.дефектен оборотомер

Сега, когато имате двигателя в ръцете си, можете да погледнете добре оборотомера. Случва се, че поради силни вибрации на пералната машина, контактите на елемента се откъсват или неговите закрепвания се разхлабват. За да коригирате ситуацията, достатъчно е да затегнете скобите или да възстановите връзката във веригата. Когато не се виждат външни дефекти, трябва да проверите тахогенератора със специално устройство - мултицет.

Тестерът трябва да бъде превключен в режим на омметър и сондите на устройството трябва да бъдат приложени към контактите на сензора на Хол. Ако екранът на измервателния уред показва число от около 60-70 ома, тогава тахогенераторът работи.

След това мултиметърът се превключва в режим на измерване на напрежението. На този етап от тестването можете да разберете дали частта произвежда ток или не. Сондите на тестера също трябва да се облегнат на сензора на Хол и да се оценят стойностите на екрана. Ако показанията се променят в рамките на 0,2 волта, тогава тахогенераторът не е счупен. Обикновено тахометърът много рядко се проваля. В повечето случаи причината за грешка F4 се крие точно в разхлабени контакти. Ето защо, на първо място, трябва да се уверите, че окабеляването е непокътнато.

Графитни четки и други двигателни елементи

Ако всичко е наред с оборотомера и не е причината за показването на грешка F4, ще трябва да проверите двигателя. Първо, трябва да проверите електрическите четки на двигателя.Това са графитни пръти, те са разположени отстрани на корпуса на двигателя.

Четките за перални машини Gorenje могат да станат неизползваеми в рамките на 5-6 години. Те се износват и спират да предават ток към ротора на двигателя. В резултат на това въртенето на двигателя ще бъде невъзможно. При силно износване двигателят може дори да искри. Можете да оцените състоянието на електрическите четки, като изключите проводниците от тях, плъзнете клемата и издърпайте графитната пръчка. Ако е износен с повече от 50%, четките трябва да се сменят.

Във всеки случай четките на колектора се сменят само по двойки.

Дори ако само един прът е износен, ще трябва да се сменят два елемента. Трябва да премахнете износените четки, да почистите областта от графитни стружки и да инсталирате нови части. След това проводниците се свързват и двигателят се връща в корпуса.проверка на четките на двигателя

Ако електрическите четки са в ред, можете да започнете да проверявате намотката на ротора. При късо съединение двигателят прегрява, защитата се задейства и двигателят спира да стартира. За диагностика ще ви трябва мултицет. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • задайте превключвателя на мултиметъра в режим на откриване на съпротивление;
 • прикрепете сондите на тестера към ламелите;
 • оценете стойностите на екрана на устройството.

Обикновено мултиметърът трябва да показва съпротивление от 20 до 200 ома. Ако има прекъсване в намотката на ротора, стойностите на екрана на измервателния уред ще са склонни към безкрайност. При късо съединение показанията на тестера, напротив, ще бъдат минимални. Трябва също да настроите мултиметъра в режим на зумер. По време на този тест може точно да се изключи късо съединение. Първата сонда на тестера се опира на ротора, втората - на свой ред срещу всяка ламела. Ако устройството започне да "скърца", това означава, че двигателят е повреден.проверете двигателя с мултицет

Не забравяйте да проверите и намотката на статора.Необходимо е да затворите проводниците заедно и да приложите мултицетна сонда към точката на свързване (тестерът трябва да бъде превключен в режим на зумер). Ако възникне късо съединение, устройството ще издаде звуков сигнал.

За да нулирате кода F4, ще трябва да отстраните причината. В този случай е по-добре да закупите и инсталирате нов двигател. Пренавиването на намотката е доста трудно и цената на такава работа е сравнима с закупуването на нов двигател. Освен късо съединение и прекъсване на намотките, причината може да е в ламелите на двигателя. Понякога плочите се разслояват, така че ги проверете. След като откриете дефекти, можете да опитате да коригирате ситуацията, като обработите повърхността на елементите на струг.

Изключително рядко грешка F4 показва повреда в контролния модул на пералната машина Gorenje. По-добре е да не влизате сами в „мозъка“ на машината - можете да нанесете още повече щети на оборудването. По-добре е да поканите професионалист. Специалистът ще диагностицира платката и ще поправи „домашния асистент“.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня