Грешка F4 в пералнята Atlant

Грешка F4 на SM AtlantКод F4 на пералня Atlant се появява в най-неочаквания момент в средата на програмата за пране, когато изглежда, че „домашният асистент“ работи съвсем нормално, но всъщност вече е имало повреда, която трябва да бъде отстранена незабавно . Прочетете какво означава грешка F4, как да намерите и как да премахнете причините за нея в тази публикация.

Нека дешифрираме кода

Почти всеки пералня Атлант има доста информативен дисплей, на който в случай на неизправност се показва една или друга грешка, в нашия случай грешка F4. Но има модели на „домашни асистенти“ на тази марка, които нямат дисплей, но имат система за самодиагностика. Възниква естествен въпрос: как да разпознаем грешката F4, ако машината просто няма къде да я покаже?

Това не е напълно правилен въпрос и ето защо. В този случай машината Atlant генерира грешка, използвайки LED индикатори, разположени на контролния панел. По-специално, в нашия случай трябва да погледнете долния ред крушки. Фигурата по-долу показва контролния панел на пералната машина Atlant без дисплей, на който се показва кодът F4. Моля, обърнете внимание, че светлината „включване/изключване“ и вторият светодиод в долния ред светят.

грешка F4 на пералня Atlant без дисплей

Без значение как се показва кодът F4, декодирането му е същото. Същността му се свежда до следното: възникнали са проблеми с източването на отпадъчни води от резервоара. По-обширен препис ни показва списък с причините, поради които се появява тази грешка. Нека да разгледаме този списък в следващия параграф.

Защо се появява този код?

Появата на грешка F4 може да бъде свързана с различни видове повреди, те включват:

 • запушена дренажна система и по-специално дренажен филтър или дренажен маркуч;

Ако редовно почиствате пералнята си и постоянно промивате дренажния филтър, вероятността причината за кода F4 да е причинена от запушване е малка.

 • неизправност на помпата, а именно блокиране на работното колело или неизправност на електрическата му част;
 • повреда на електрически проводници между помпата и контролния модул;
 • повреда на контролния модул (триак или резистор изгорял).

Отстраняване на причините за появата на кода

И така, какво означава тази грешка и причините за нейното възникване са ясни, остава само да разберем какво да правим в тази ситуация и как да я поправим. Започнете с най-простото нещо, а именно изключете машината от контакта и проверете дренажния маркуч за прегъвания. Ако сте преместили пералнята предишния ден, е напълно възможно случайно да сте огънали маркуча, така че водата да не напуска резервоара.

След това проверете дренажния филтър, който се намира зад специална малка врата в долния десен ъгъл. Развийте филтъра, като поставите парцали под машината или поставите нисък съд под вода. Изплакнете частта, ако е необходимо, и след това я върнете на мястото й. Това е мястото, където най-простите стъпки свършват, подгответе инструментите, които ще ви трябват: отвертки, клещи, мултицет. Сега започнете:

 • изключете машината от мрежата, водата и канализацията;
 • източете водата от резервоара, ако е необходимо, през отвора под филтъра;
 • преместете машината на удобно място;
 • обърнете оборудването от лявата му страна, можете да поставите парцал или старо одеяло под него;
  помпа в СМ Атлант
 • отдолу ще видите помпа, трябва да изключите чипа с проводници от него;
 • след това развийте трите винта, държащи помпата, и я извадете от машината;
 • инсталирайте нова резервна част и сглобете оборудването.

За ваша информация! Пералната машина Atlant обикновено е оборудвана с помпа от серията Askoll.

Ако пералната машина даде грешка F4 не поради помпата, тогава вземете мултиметър и последователно проверете проводниците между дренажната помпа и електронния модул. Поради скъсан проводник помпата не тръгва и затова остава вода в резервоара.Работата не е трудна, но обикновен потребител може да не успее да я изпълни, имайте предвид, че това е работа на електротехник.

Последен в списъка с неизправности е електронният модул, първо, защото повредата му не е толкова честа, и второ, не е лесен за ремонт. За да направите това, имате нужда от специални инструменти, електрическа схема на електронния модул на вашата пералня и минимални познания в областта на електрониката. Нека дадем пример за модул от серията платки 5521xx, 5522xx, 5523xx за машината Atlant.

Схема на модула SM Atlant

Синхронният двигател 230 V, 0,3 A за дренажната помпа е свързан към щифтове 1 и 2 на J2, оградени в червено на снимката по-горе. Работата на помпата се следи с триак 0,8 A. Именно тези елементи и техните контакти се проверяват първо, като модулът се оглежда и за други повреди; изгорелите елементи, които трябва да бъдат заменени, могат да бъдат визуално видими.

По този начин, в случай на възникване на код F4, пералната машина Atlant може да бъде ремонтирана самостоятелно, тъй като в повечето случаи причината е повредена помпа. Можете сами да смените тази част, но в други случаи е по-добре да се свържете със специалист. Късмет!

   

11 читателски коментара

 1. Граватар Марина Марина:

  Благодаря ви. Сам направих всичко според инструкциите. Дренажът отново работи.

 2. Граватар Марина Марина:

  Благодаря ти! Съпругът ми направи всичко благодарение на вас :)

 3. Граватар Татяна Татяна:

  Благодаря за подробните инструкции!
  Помогна!

 4. Граватар Татяна Татяна:

  Благодарим ви за инструкциите, сами отстранихме проблема!

 5. Граватар Владимир Владимир:

  Благодаря за инструкциите стъпка по стъпка.Коригиран проблем, включващ блокиране на работното колело на помпата (гумената лента беше увита около лопатките). В тази връзка перката на помпата не можеше да се върти и по този начин не изпомпваше вода от резервоара на пералнята!

 6. Лех Граватар Лех:

  Благодаря, всичко е наред.

 7. Лех Граватар Лех:

  Благодаря ти.

 8. Граватар Олег Олег:

  Благодаря ти!

 9. Граватар Владислав Владислав:

  Благодаря ви, статията ви беше много полезна.

 10. Граватар САША САША:

  Благодаря - това е всичко! Много градивно!!!

 11. Граватар Денис Денис:

  Това помогна. Извадих едно камъче.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня