Грешка F3 в пералнята Atlant

грешка F3 на SM AtlantПералнята Atlant не е най-надеждното оборудване, според статистиката на сервизните центрове, повреди с машини от тази евтина марка се случват доста често. Машината съобщава за всяка повреда на вътрешното устройство под формата на код, който може да възникне на всеки етап от измиването. Например грешка f3 в пералната машина Atlant се появява независимо от програмата, но измиването може да продължи. Какво означава този код и как да коригирате проблема?

Обяснение и причини

Пералнята Atlant издава код F3, ако водата в резервоара не се нагрява. При машини без дисплей в подобна ситуация светват третият и четвъртият индикатор за източване. Причините, поради които водата може да не се нагрява, са следните:

 • най-очевидното, което идва на ум, е повреда на нагревателя. С течение на времето нагревателният елемент се проваля и изгаря, една от причините за това може да бъде котлен камък и варовик;
 • неправилно окабеляване в зоната между нагревателя и контролния модул;
 • повреда на елементи на електронния модул.

Смяна на нагревателния елемент

Сменете нагревателния елемент пералня Атлант дори и начинаещ може да го направи. В тази работа няма нищо сложно, основното е да закупите оригинални резервни части. Най-добре е да направите това, след като сте сигурни, че нагревателният елемент е дефектен. Подгответе плоска отвертка и гаечен ключ и се захващайте за работа:

 • изключете крана за подаване на вода към резервоара на машината;
 • изключете оборудването от мрежата, канализацията и водоснабдяването;
 • завъртете гърба на машината към вас за по-лесна работа;
 • отворете задния панел, като развиете болтовете около периметъра;
 • изключете проводниците от нагревателния елемент;

  Можете да направите снимка на местоположението на проводниците, за да не направите грешка при свързване.

 • проверете изправността на частта с помощта на мултицет;
 • След като се уверите, че нагревателният елемент е изгорял, развийте гайката на болта с гаечен ключ и натиснете болта навътре, можете леко да го ударите с чук;
  подмяна на нагревателни елементи в SM Atlant
 • с помощта на плоска отвертка повдигнете основата на нагревателния елемент и го издърпайте от отвора;
 • монтирайте новата част, като внимателно регулирате гуменото уплътнение с отвертка, за да го загреете плътно на място;
 • сглобете машината и проверете как работи.

Тестване на електроника и електроника

След като отворите достъп до нагревателя на пералната машина и се уверите, че нагревателният елемент работи, не бързайте да сглобявате оборудването. Можете веднага да започнете да проверявате проводниците и техните контакти. За да направите това, вземете мултицет и звънете всеки от тях един по един, в някои случаи целият проблем е в окислени контакти, просто ги почистете и всичко ще бъде решено.

И накрая, когато се появи грешка F3, проверете електронния модул, той се намира в долната част на машината по-близо до задната стена (но не при всички модели). Както можете да видите, отваряйки задната част на кутията, ще осигурите достъп до три елемента наведнъж: нагревателния елемент, електричеството и модула. Лесно е да премахнете модула от колата, просто трябва да изключите чиповете и кабелите от него. Но тогава е по-добре да дадете този модул на специалист за тестване, отколкото да се опитвате да намерите нещо, което не знаете сами.

Опитен техник лесно може да намери изгорял триак, който е отговорен за работата на нагревателния елемент. Но ако се интересувате как изглежда, нека да разгледаме примера на дъски 521xx, 5522xx, 5524xx за пералня Atlant. На фигурата по-долу щифт 3 на конектора J1 е маркиран в червено, към него е свързан нагревателен елемент с клема 6,35 mm.

Схема на Атлант

За ваша информация! Максималната мощност на нагревателния елемент, който е инсталиран на пералната машина Atlant, е 2,2 kW при 230 V.

Така че, на първо място, трябва да проверите конектора J1 на платката, ако е необходимо, елементът е запоен към работещ. Но бихме ви препоръчали да поверите тази работа на майстор, особено ако никога преди не сте се сблъсквали с това. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня