Код на грешка F3 в пералня Gorenje

Код на грешка F3 в пералня GorenjeАвтоматичните перални машини са оборудвани с полезна функция - възможността за диагностициране на неизправност, възникнала в системата. Ако пералнята открие повреда, тя ще покаже код за грешка на дисплея. В някои случаи рестартирането на „домашния асистент“ ще помогне за решаването на проблема, но по-често ремонтът на оборудването все още е необходим.

Какво означава грешката F3, която внезапно се появява на екрана? Кодът показва, че в резервоара на пералната машина няма достатъчно вода. Недостигът на течност може да възникне поради липсата му в комуникациите на къщата, запушен филтър на вентила за всмукване на вода или поради повреда на самия CEN (клапан за всмукване на течност). Нека да разберем какво да правим в такава ситуация, как да върнем машината към предишната си производителност.

Водоснабдяването е затруднено или липсва

Ако намерите код за грешка на дисплея, не се паникьосвайте, в повечето случаи можете сами да отстраните проблема. На първо място, уверете се, че водоснабдяването функционира, в случай че водата в къщата ви просто е изключена. Ако всичко е наред с комуналните услуги, проверете тройника, може би подаването на течност към машината просто е спряно. Ако всичко е наред с изхода за вода, трябва да проверите филтърната мрежа, разположена на входящия клапан, за запушвания.

За да проверите и, ако е необходимо, да почистите сами филтърния елемент, изпълнете следните стъпки:

 • Изключете захранването на пералнята, изключете крана за подаване на вода към машината;
 • изключете входния маркуч на машината от тялото, като по този начин си осигурите свободен достъп до мрежестия филтър.Внимавайте, остатъчната вода може да изтече от маркуча, така че не забравяйте да използвате суха кърпа, когато го развивате;
 • извадете филтърния елемент от конструкцията: леко стиснете филтъра с клещи и внимателно го издърпайте към себе си;
 • почистете мрежата, препоръчително е да я изплакнете под топла течаща вода;

как да премахнете и почистите мрежестия филтър

 • ако замърсяването е силно, първо накиснете елемента за един час в специален разтвор: изсипете 1 чаена лъжичка лимонена киселина в чаша топла вода;
 • монтирайте филтърната мрежа на първоначалното й място, като завиете елемента, докато спре;
 • свържете маркуча за подаване на вода;
 • отворете клапана, отговорен за подаването на вода към системата, уверете се, че точката на свързване не изтича;
 • Включете машината в мрежата и стартирайте една от специалните програми. Ако устройството изтегли вода до необходимото ниво и завърши избрания режим на пране, тогава повредата е елиминирана.

Едновременно с прането на мрежата можете да почистите маркуча за подаване на вода на пералната машина. Той, разбира се, се нуждае от по-рядко почистване в сравнение с дренажния маркуч, но чистата чешмяна вода все още съдържа различни примеси, които със сигурност ще се утаят в кухината.

Чрез инсталирането на филтри за омекотяване на водата на входа на автоматичната машина можете да подобрите качеството на течността, влизаща в системата, и в резултат на това да намалите замърсяването на елементите на пералната машина.

Ако неизправността не може да бъде отстранена, е необходимо да се премине към следващия етап от работата, а именно диагностика и подмяна на соленоидния клапан за всмукване на вода.

Проверка и смяна на всмукателния клапан

Какво трябва да се провери след това? Код за грешка F3 в перална машина Gorenje може да бъде причинен от повреда на електромагнитния клапан.Това устройство се намира директно под горния капак на шайбата близо до стената на корпуса. Елементът е свързан с маркучи за подаване на вода към дозатора - тава за препарати.

След като намерите вентила за всмукване на вода, диагностицирайте го с помощта на специално устройство - мултицет. Превключете тестера в режим на определяне на съпротивлението и последователно наклонете сондите на устройството към намотката на частта. Работният вентил трябва да произвежда съпротивление от 3 kOhm. Ако индикаторът се различава от стандарта, пералната машина може да бъде ремонтирана само чрез подмяна на елемента. Така че в този случай следните стъпки ще помогнат за справяне с грешката F3:входен клапан на пералната машина

 • Развийте болтовете, закрепващи клапана към машината;
 • направете снимка на окабеляването, така че когато инсталирате нова част, можете да я свържете правилно;
 • изключете маркучите;
 • извадете клапана от тялото;
 • монтирайте нов, работещ елемент в седалката, закрепете клапана с болтове;
 • работа с окабеляването - всички кабели трябва да са свързани правилно;
 • свържете маркучите към съответните съединители;
 • затегнете скобите;
 • Поставете горния капак на тялото на машината на място и го закрепете със самонарезни винтове.

След приключване на ремонта пералнята трябва да работи нормално. С помощта на тези препоръки премахването на грешката F3 няма да бъде трудно.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Роман Роман:

  Здравейте. Необходима е помощ. Говорим за пералнята Gorenje WA614SYW.
  Такъв проблем. В работен режим машината изписва грешка f3.А именно първия път поема вода нормално, но втория път вече при плакненето започва да поема вода и след малко излиза грешка f3.

  В зависимост от ситуацията мога да ви кажа какво съм направил вече. Почистете входящия филтър. По принцип изчистих цялата машина, всички тръби, всички канали. Проверих работещия електромагнитен клапан 3.8 com. Проверих пресостата - всичко е наред и също издух тръбата, която отива към пресостата. Водоснабдяване от градски водопровод, отлично налягане. Кажете ми, моля, какъв друг може да е проблемът?

  Местният майстор на перални не можа да помогне. Дренажният маркуч е разположен както трябва - 75 см от пода. Дължината на маркуча е стандартна. Опитах просто да го спусна в кофата не по-ниско от 75 см. Няма ефект. От любопитство се опитах да откача тръбата от пресостата и да изтегля вода без нея (пресостата). След известно време се появява грешка f3. Въпреки факта, че няма капка самооттичане.

  Може ли някой да помогне с този проблем? Какви други опции може да има?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня