Грешка F27 в пералня Whirlpool

Грешка F27 в пералня WhirlpoolНадеждността на пералната машина Whirlpool е доказана на практика в продължение на десетилетия безпроблемно обслужване. Собствениците на домакински уреди от тази марка ги описват като издръжливи и лесни за използване. Но проблеми могат да се случат с всеки механизъм: той може да се провали. „Умните“ устройства казват на собствениците какъв вид неизправност пречи на работата. И техниците, знаейки причината за повредата, лесно могат да решат какво да правят в дадена ситуация, например с грешка F27.

Какво задейства кода F27?

Ако на контролния панел на пералната машина Whirlpool се показва иконата „F27“, това означава повреда на електрическия мотор. Грешка F27 на дисплея означава, че се върти само в една посока. Неизправността възниква поради изгоряло реле за заден ход на двигателя в контролния модул.

Трудно е за необучен човек и дори за начинаещ техник сам да отстрани неизправностите в работата на устройството. За да коригирате ситуацията, имате нужда от професионална помощ. За да спести ремонт на електродвигател, собственикът на машината може да извади счупения модул от корпуса на пералната машина със собствените си ръце. водовъртеж и го занесете в сервиз.

Премахване на контролния модул

Ако на контролния панел светне код за грешка F27, можете да премахнете платката и да проверите за механични повреди, изгаряне или признаци на окисляване. За да премахнете част, трябва:демонтирайте контролния модул SM Whirlpool

 • изключете устройството от захранването;
 • изключете маркуча за подаване на вода;
 • Развийте винтовете на задния панел и повдигнете горния капак (като го плъзнете към предната стена на кутията);
 • извадете дозатора за перилен препарат, като натиснете ключалката в центъра на отделението за препарат за изплакване;
 • Развийте винтовете, разположени в краищата на контролния панел. Повдигнете частта;

важно! На този етап е препоръчително да направите снимки на окабеляването и конекторите на пералната машина.

 • изключете чипове с огромен брой проводници;
 • свалете капака на устройството, като откопчаете ключалката.

Грешка F27 не означава, че релето за заден ход на двигателя е изгоряло. Причината за повредата може да са повредени контакти или повреда на пистата. Много хора могат сами да се справят с проблема с помощта на поялник. Ако проверката на дефектната част не доведе до резултати и не беше възможно да се установи причината за повредата, трябва да се свържете с професионален техник заедно с отстранената платка.

Мога ли сам да ремонтирам таблото за управление?

професионален ремонт на табло за управлениеЧовек, който няма специални познания, може да се справи с незначителни неизправности в работата на таблото за управление. Най-често собствениците на оборудване Whirlpool трябва да се справят със следните проблеми:

 • повреда на сензора. Често се случва поради факта, че копчето за регулиране на режима се запушва. Отстраняването на неизправността е лесно: просто разглобете и почистете регулатора;
 • Механичното почистване също помага, когато върху захранващия филтър се появят въглеродни отлагания, както и когато ключалката на люка се счупи поради остатъци от почистващ препарат;
 • Можете да опитате да коригирате грешката при стартиране, като разглобите корпуса и затегнете ролката, а с нея и колана;
 • изгорелите резистори също трябва да се сменят. Тестер помага да ги проверите за изправност. Съпротивлението на платките от първи ред трябва да бъде 0 Ohm с претоварване от 2 A. Максимално допустимият диапазон на претоварване за платките от втори ред е 3–5 A. Ако тестерът даде други индикатори, резисторите трябва да бъдат запоени отново.

Нулирането на грешка F27 и самостоятелното отстраняване на проблема може да се направи от човек, който разбира от технологии. Можете да спестите пари за ремонт на реле, като премахнете платката и я дадете на техник. Но ако нямате необходимите умения, тогава е по-добре да поверите целия процес на ремонт на професионалист.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня