Грешка F23 в пералня Bosch

грешка F23 в машини на BoschПовечето съвременни перални машини показват код за грешка на дисплея, когато прането спре. Например грешка F23 в пералня Bosch може да се появи на всеки етап от измиването. И най-често се причинява от сериозни проблеми, свързани с изтичане на вода. А това е опасно поради наводнение. Нека разгледаме по-отблизо кода F23 и какво да правим в такъв случай.

Декодиране на кода

Грешка F 23 в пералната машина информира потребителя, че системата за защита срещу течове Aquastop е активирана. Това означава, че водата е влязла в съда на машината. Причините за това са следните:

  • дренажният или входният маркуч се е спукал;
  • Съдът за прах е поставен неправилно;
  • Сензорът Aquastop е повреден, но изобщо не е необходимо да има вода в тигана.

На пералня Bosch без дисплей този код за грешка се показва под формата на мигащи светлини, а именно скорости на центрофугиране при 1000, 800 и 600, плюс индикатор за изплакване.

Отстраняване на теч на вода

Когато се появи тази грешка, първото нещо, което трябва да направите, е да изключите пералнята от мрежата и да затворите крана за подаване на вода. Ако електрическата система на пералната машина е дефектна и електричеството тече към тялото, може да получите токов удар. След това започнете последователно да проверявате възможните места на изтичане на вода.

Проверете дали контейнерът за прах е поставен правилно, може да изтича вода през него, опитайте се да го издърпате и да го върнете на място. След това трябва да проверите връзката между дренажния маркуч и помпата, както и дренажната тръба. Ето какво трябва да направите:

  • изключете машината от водопровода и канализацията;помпа с тръби
  • източете водата от тавата на пералната машина;
  • обърнете пералнята настрани;
  • внимателно извадете тавата настрани;
  • погледнете през дъното на машината в тялото, намерете помпата и проверете връзките с дренажния маркуч и тръбите;
  • Ако е необходимо, отстранете неизправността, като смените износените части.

За ваша информация! Водата може да изтече и през връзката между входния маркуч и машината, само в този случай тя веднага ще падне на пода. И това може да се случи дори ако пералнята Bosch е изключена.

Друго място, през което може да изтече вода в тялото на машината, е тръбата, минаваща от клапана за пълнене към резервоара за прах. Стегнатостта му може да се провери, като се свали горният капак на пералнята.

водосборна тръба

Смяна на сензора за аквастоп

сензор в тиганаАко при разглобяването на машината видите, че в тигана няма вода и на дисплея се появява код за грешка F23, тогава трябва да потърсите причината в сензора Aquastop или в „мозъците“ на самата машина. Може би сте го наклонили предишния ден и поплавъкът е заседнал и след като сте включили машината, е възникнала грешка.

Но ако няма залепване, сензорът трябва да се смени. Това е лесно да се направи, основното е да закупите нова част. Сензорът се изключва от проводниците и се изважда от ключалките, а на негово място се прикрепя работещ сензор.

По този начин грешка F23 възниква само в перални машини Bosch, оборудвани със защитна система Aquastop. И ако тази защита работи, този код се показва на дисплея. Можете сами да коригирате тази грешка, но ако разглобете пералнята Ако нямате желание, майсторът ще го направи за вас у дома.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня