Грешка F23 в пералня Siemens

Грешка F23 в пералня SiemensПовечето автоматични перални машини са оборудвани с функция за самодиагностика за неизправности. Ако някоя част се повреди, на дисплея на устройството се показва код, който уведомява потребителя за възникналия проблем. Пералните машини Siemens разполагат и с база данни с програмирани кодове за грешки. Какво се доказва от грешка F23, внезапно появяваща се на екрана в пералня Siemens, ще опишем по-долу.

Какво може да е причинило грешката?

Първо, трябва да разберете защо този символ се появява на контролния панел. Този код за грешка на машината на Siemens е причинен от Аквастоп система, предназначени да предпазват тялото на пералнята от аварийни течове. Дисплеят показва, когато е активирана добавката Aquastop F23.

Системата, която предпазва машината от изтичане, е комбинация от специален елемент, монтиран на маркуча за подаване на вода и сензор, към който е свързан поплавък, разположен в съда на пералната машина. Ако поради някакви фактори водата напълни тигана, поплавъкът започва да се издига. Сензорът получава съответен сигнал, след което процесът на подаване на вода през входния маркуч се блокира. Тази процедура автоматично спира процеса на пране и работата на машината.

Пералнята ще може да работи нормално след отстраняване на теча или изключване на функцията Aquastop.

Какво причинява натрупването на вода в тавата на пералнята? Това може да се случи поради следните причини:

 • счупване, повреда на входния маркуч;
 • хлабава връзка на тръбите;
 • наличието на пукнатини и пукнатини в резервоара на картечницата;
 • наличие на чужд предмет в тавата за прах;
 • теч в зоната за монтиране на масленото уплътнение;
 • изтичане на дренажна помпа;
 • увреждане на маншета.

вода се събира в съда на машинатаВ допълнение, причината за показване на грешка F23 може да бъде повреда на самата система Aquastop. Възможно е контактите да са прекъснати или веригата да е прекъсната. В някои случаи поплавъкът може да е много чувствителен - всяка промяна в позицията на елемента ще покаже индикация на екрана. Кодът може също да бъде причинен от проблеми с главния контролен модул. Нека да отговорим на основния въпрос: какво трябва да направи потребителят в такава ситуация?

Какво може да се направи?

След като станат ясни възможните причини за появата на код за грешка на екрана, можете да предприемете действия за отстраняване на проблема. Първата стъпка е да спрете работещия режим на пране и след това да източите водата от барабана. Течността от системата трябва да бъде напълно отстранена.

След като водата е източена от резервоара, не забравяйте да изключите захранването на SMA.

трябва да се намери мястото на течаСлед това ще трябва да източите водата от тавата за миене. Машината трябва да бъде наклонена, така че водата да може лесно да се излива изпод нея. За да премахнете напълно повредата, трябва да намерите мястото на теча. За да проучите подробно вътрешните елементи на системата, трябва да премахнете стената на тялото на машината.

Какво да правя след това? Първо, трябва да проверите входния маркуч за повреди; ако се открие дефект, препоръчително е да инсталирате нов маркуч. След това проверете дали връзките на тръбите са херметични. След това проверете помпата, може би помпата е основната причина за теча.

Продължавайки диагностиката, проверете уплътнителната устна за пукнатини. Проверете дали има запушване в тавата за перилен препарат.Ако все още не можете да коригирате ситуацията, проверете мястото на монтаж на масленото уплътнение; може би частта се е износила и причинява теч. Накрая трябва да проверите повърхността на резервоара, ако се открие пукнатина, тя трябва да бъде обработена с уплътнител. В случаите, когато тиганът е напълно сух, най-вероятно има проблем в системата Aquastop. Тук е необходимо да проверите контактите за прекъсвания и да проверите целостта на веригата. Може да се наложи смяна на сензора.

Обикновен потребител, който няма специални познания, може да извърши ремонт със собствените си ръце. След като разберете проблема и внимателно разгледате частите на MAS, няма да е трудно да откриете повреда.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Елена Елена:

  При тази грешка бутоните не работят и водата не може да се източи.

  • Gravatar Pro Професионалист:

   Изключете захранването за 10-15 минути

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня