Грешка F23 Пералня Whirlpool

Грешка F23 на пералня WhirlpoolПералните машини Whirlpool са оборудвани с автоматична система за самодиагностика на проблеми. Така че, ако някой елемент се повреди, пералнята ще уведоми потребителя за проблема, като покаже код за грешка на дисплея. Какво трябва да направя, ако видя грешка F23 на екрана? Нека да разгледаме какво може да причини тази повреда и как сами да се справите с проблема.

Възможни дефекти

Инструкциите за пералната машина Whirlpool предоставят описание на кодовете за неизправности, тяхното кратко тълкуване и възможните решения на проблемите. В по-голямата част от случаите грешката F23 сигнализира, че резервоарът не е напълнен правилно с вода. Това вероятно е причинено от превключвателя за налягане. Сензорът предава сигнал за нивото на водата в резервоара към контролния модул. Показанията, изпратени от превключвателя за налягане към „мозъка“ на машината, са от голямо значение, тъй като процесът на изпълнение на всяка програма за пране зависи от тях.

Пресостат Whirlpool

Конструкцията на датчика за налягане е проста - това е малък диск и тръба, потопени директно в резервоара. Когато се добави вода към пералнята, налягането в тръбата се променя, което води до затваряне на контактите на релето. По този начин сигналът за празен или пълен резервоар се предава на главния блок за управление на машината. Ако превключвателят за налягане обърква сигналите или ги изпраща едновременно, възниква грешка F23.

Код за грешка може да се появи на всеки етап от измиването: по време на първоначалното събиране на вода в резервоара, по време на стъпката на изплакване или веднага след включване на SMA.

Превключвателят за налягане трябва да се провери. Може би структурата е запушена или просто заседнала. Причината може да се крие в контролния блок. При прихващане на правилен сигнал от сензора за ниво на водата, модулът може да прочете неправилно информацията и да покаже грешка F23.Например, запояването на елементи на платката може да бъде нарушено, релсите могат да бъдат повредени, софтуерът може да бъде нулиран и т.н. По-рядко грешка F23 се причинява от дефектен нагревателен елемент. Дори малък дефект в нагревателния елемент може да причини късо съединение и да покаже код на дисплея.

Проверка на подробностите за SM

Ако решите да започнете ремонта сами, трябва да започнете да инспектирате оборудването. Код F23 не е най-простият. За да разберете как да се справите с проблема, трябва да диагностицирате вътрешните части на SMA. За да премахнете грешката, ще трябва да демонтирате няколко елемента на пералнята. Ако се съмнявате дали можете да се справите с предстоящата работа, по-добре е да се обадите на специалист по ремонт на AMS за помощ.проверка на превключвателя за налягане с тестер

Първата стъпка е да проверите превключвателя за налягане. Сензорът за нивото на водата се намира под горния капак на пералня Whirlpool, на една от стените. Какво да направите, след като получите достъп до превключвателя за налягане?

  1. Внимателно проверете елемента, проверете дали няма дефекти по тялото му.
  2. Изключете превключвателя за налягане от корпуса на пералната машина и потърсете запушвания в тръбата.
  3. Духайте леко в тръбата - трябва да чуете характерни щраквания.
  4. Ако имате мултицет, проверете контактите на пресостата с тестер.

Ако превключвателят за налягане трябва да бъде сменен, изберете неговия пълен аналог в магазина, за да избегнете трудности в процеса на свързване на елемента.

Ако сензорът за нивото на водата е преминал напълно теста и не е необходимо да го ремонтирате, трябва да проверите нагревателния елемент на пералната машина. Нагревателят е разположен в долната част на тялото на резервоара, зад задната стена. Не винаги е възможно да се определи повредата на даден елемент по време на визуална проверка. Нагревателният елемент се тества с мултицет и се измерва съпротивлението на нагревателя. Дефектният елемент трябва да бъде заменен с нов.

Най-трудната грешка за отстраняване е, ако е причинена от повреда на контролния модул. За да ремонтирате главния блок за управление, трябва да имате определено количество знания и умения. За да диагностицирате контролната платка, ще ви трябват специални инструменти. Може би проблемът е неуспешен резистор, повреда на алгоритъм и т.н. Ако имате малко познания за свързване на електронни вериги, по-добре е да не се опитвате да ремонтирате сами, а да поканите специалист.

   

2 читателски коментара

  1. Граватар Джон Джон:

    Благодаря за помощта. F23. Издух датчика за налягане и всичко работи!

  2. Граватар Гоша Гоша:

    Статията и видеото помогнаха. Пералнята оживя. Благодаря ти

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня