Грешка F21 в пералня Bosch

грешка F21Ако вашата пералня Bosch веднъж е генерирала код за грешка F21 и щепселите или машината не са били повредени, все още сте голям късметлия. Ако възникне такава грешка, техниците силно препоръчват незабавно да изключите пералнята Bosch от захранването и едва след това да се обадите на специалист. Самостоятелното търсене на решение на проблем, особено при захранвано оборудване, може да доведе до токов удар. Ние обаче няма да ви плашим предварително, ще се справим с тази грешка по ред.

Тълкуване и описание на кода

Грешка F21 в пералня Bosch може да се появи не само под формата на буквено-цифров код, но и под формата на набор от мигащи индикатори на контролния панел. Това се обяснява с факта, че някои модели перални машини Bosch нямат дисплей и съответно просто няма къде да се покаже кодът F21.

Десетки грешки могат да бъдат разпознати чрез система от мигащи индикатори. Занаятчиите правят това набързо, тъй като имат богат опит в работата с такива машини. Потребителят може да направи това и с помощта на специална таблица с кодове за грешки.

На снимката по-долу показахме как кодът F21 се показва на Bosch без дисплей. Случва се следното: пералнята замръзва, спира да реагира на натискане на бутони и завъртане на копчето за избор на програми и три лампички започват да светят или мигат едновременно - 1000 оборота, 800 оборота и изплакване. Ако имате по-стар модел пералня, която върти с максимум осемстотин оборота, тогава индикаторите за 800 оборота, 600 оборота и изплакване ще светят.

грешка f21 на Bosch без дисплей

Декодирането на тази грешка е много просто, но това не означава, че е лесно да се намерят и причините за нейното възникване. Кодът за грешка F21 се интерпретира от техниците като: не е възможно да се завърти барабанът на пералня Bosch. Всъщност машината се опитва да започне въртене няколко пъти и ако не успее, на контролния панел ще се появи код F21. Защо се появи този код, защо пералнята не може да започне да върти барабана?

 1. Оборотомерът е дефектен. Информацията за оборотите на двигателя не се предава на контролния модул, което означава, че той просто спира работата на машината на Bosch и показва код FКод на грешка F21 на пералня Bosch с дисплей
 2. Двигателят е повреден. Ако двигателят е счупен, тогава той не може да върти барабана, така че модулът след няколко опита за стартиране на двигателя показва посочената грешка.
 3. Отворена верига, която захранва двигателя или сензора на Хол (тахо сензор). В този случай сензорът и моторът работят, но кабелите, които ги захранват, са прекъснати или контактите са окислени.
 4. Причината за грешка F12 може да е чужд предмет, който случайно е попаднал в резервоара по време на пране и е задръстил барабана.
 5. Причината за появата на код F12 може да бъде и спад на напрежението в електрическата мрежа.

Сензорът на Хол е повреден

След като дешифрирахме грешката F12 и определихме причините за нейното възникване, ние си задаваме нови въпроси: как да премахнем неизправността, генерирала кода, и най-важното, как бързо да я открием, за предпочитане без участието на техник. Няма универсални рецепти за отстраняване на неизправности, трябва да започнете да проверявате всички горепосочени причини по удобен за вас начин, докато не срещнете повреда.тахогенератор за двигатели на перални Bosch

Да започнем със сензора на Хол. Моля, разберете правилно, избрахме тази процедура за проверка не поради практически причини, а за да структурираме по-добре статията. Най-вероятно ще изберете различен ред - от прости до сложни и това ще бъде доста разумно.Например първо проверете дали въртенето на барабана е възпрепятствано от чужди предмети, след това проверете напрежението в електрическата мрежа и едва след това се качете в корпуса, за да тествате двигателя и сензора на Хол.

Нека обаче не се отклоняваме от темата. В първите няколко стъпки се сблъскахме с трудност, свързана с получаването на достъп до оборотомера и двигателя на пералня Bosch. Как да стигнем до тези подробности?

 • Бавно изключваме пералнята и я изнасяме някъде, където има повече свободно място.
 • Демонтираме задната стена на тялото на пералната машина, след което премахваме задвижващия ремък, който вероятно ще ни пречи.
 • Правим снимки с телефона си на местоположението на проводниците и крепежните елементи, за да не объркаме нещо по-късно и премахваме двигателя.

За да извадите бързо двигателя от пералня Bosch, първо трябва да изключите чиповете с проводници от двигателя, след това да развиете задържащите болтове, след това да натиснете върху тялото на частта, така че да се движи малко напред и да я дръпнете надолу.

Оборотомерът се намира директно върху корпуса на двигателя, така че трябва да го свалим и внимателно да го проверим. По вътрешната повърхност на пръстена на тахометъра може да има следи от оксид и грес; те трябва да бъдат отстранени. След това вземаме устройство, наречено мултиметър, и проверяваме сензора на Хол; ако се окаже, че тахогенераторът е изгорял, той ще трябва да бъде сменен незабавно.

Проблеми с двигателя

проверка на двигателя на BoschПералнята Bosch Maxx 5 и други руски сглобени модели често се „забелязват“ в сервизни центрове със сериозни проблеми с двигателя. Най-простото нещо, което може да му се случи е проблем с четките. Четките на колекторните двигатели се износват доста често и подмяната им е често срещана задача за техник. Аматьорът ще трябва да се занимава малко с четки, но този ремонт все още се класифицира като прост, така че можете да го направите сами, особено ако прочетете нашата публикация Как да смените четки на пералня Bosch?

Ще бъде много по-лошо, ако двигателят изтече ток към корпуса или ако няколко оборота на неговата намотка са счупени. В този случай в 99% от случаите целият двигател трябва да бъде сменен. Най-малкото ще е по-евтино от възстановяването на стария двигател. Но да не говорим за тъжни неща, първо трябва да проверите всичко. Настройваме нашето устройство (мултиметър) и проверяваме корпуса за течове. Ако няма изтичане, тогава проверяваме всеки оборот на намотката, опитвайки се да открием повреда. Това е старателна работа, но ще ви позволи точно да определите дали двигателят работи или не.

Други неизправности

Преди да преминем към други неизправности, които генерират грешка F21, нека да разберем как да нулираме грешката на пералня с марка Bosch. Може да попитате защо изобщо да нулирате грешката, защото ако премахнете причината, грешката ще изчезне сама? Проблемът е, че грешката няма да изчезне, дори ако извършите ремонта абсолютно правилно. Ако не нулирате настройките, кодът ще продължи да виси, предотвратявайки работата на машината. Как да изчистите грешка на машина на Bosch?

 1. Завъртете програмния селектор на изключено положение.
 2. Завъртете селектора, за да завъртите. На този етап трябва да изчакате, докато грешката се появи отново на контролния панел.
 3. Натиснете и задръжте за няколко секунди бутона, отговорен за превключване на скоростта на барабана, след което го отпуснете.
 4. Завъртете програмния превключвател, за да зададете режим „източване“.
 5. Натиснете отново бутона за превключване на скоростта и изчакайте няколко секунди.

Ако всички светлинни индикатори мигат заедно и машината издава силен звуков сигнал, тогава всичко е минало добре и грешката е изчистена. Но ако след последния път, когато сте пуснали бутона за превключване на скоростта, нищо не се случи, тогава трябва да повторите горните стъпки, тъй като не беше възможно да нулирате грешката.

По-горе писахме, че грешката на Bosch F21 може да бъде причинена от някакъв чужд предмет, попаднал в резервоара и това, между другото, изобщо не е необичайно. Това, което нашите майстори не извличат от дълбините на резервоарите за пране на машините: монети, игли, банели за сутиени, копчета, дребни части от детски играчки.

Всичко това крие опасност за частите на пералнята, защото има случаи, когато остри предмети, заклещени между резервоара и барабана, пробиват резервоара и предизвикват теч.

Как можете да се уверите, че барабанът е задръстен от чужд предмет, без да разглобявате пералнята? Трябва да отворите вратата на люка на предварително изключената машина и да завъртите барабана на ръка. Ако чуете метален скърцащ звук и барабанът задръства, докато се върти, значи нещо наистина е попаднало в резервоара. Чуждият предмет трябва спешно да бъде изваден, как да направите това е описано подробно в статията Тел от сутиен влезе в пералнята.стабилизатор на напрежението за пералня Bosch

Ако машината на Bosch откаже да измие и издаде код F21 не поради повреда на някоя част или поради чужд предмет, а поради силен спад на напрежението в електрическата мрежа, тогава ще трябва да се предприемат по-радикални мерки. Факт е, че ако в населеното място, в което живеете, има проблеми с електрическата мрежа и промените се случват често, трябва да защитите пералнята с стабилизатор на напрежението. В противен случай друго подобно изпускане може да изгори цялата електроника на машината и това със сигурност ще изпрати вашия „домашен помощник“ на купчината за боклук.

За да обобщим, отбелязваме, че кодът за грешка F21 на пералня Bosch е доста често срещан и причините за него са различни. Опитахме се да опишем основните. Надяваме се, че представената информация ще ви бъде полезна. Честит ремонт!

   

9 читателски коментара

 1. Граватар Николай Николай:

  Благодаря ви за статията. Те ми помогнаха да разбера мотора и описанието как да нулирам грешката беше особено полезно.

 2. Граватар Роман Роман:

  Благодаря ти. Помогна!

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Много благодаря!!!

 4. Граватар Алберт Алберт:

  Благодаря за помощта. Късмет.

 5. Граватар младши младши:

  Просто и ясно! Много добре!

 6. Граватар Ира Ира:

  Благодаря много на младшите и старшите научни работници!

 7. Граватар Ирина Ирина:

  Благодаря много за видеото! Това помогна.

 8. Граватар Елена Елена:

  Се случи. Без да сваля капака. Благодаря ти.

 9. Граватар Виктор Виктор:

  За изчистване на грешки. Браво, човече!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня