Грешка F21 в пералня Siemens

Грешка F21 в пералня SiemensНезависимо от модела и конфигурацията, грешка F21 в пералня Siemens показва едно нещо - настъпила е сериозна повреда. Няма да е възможно да стартирате машината и да продължите да миете: първо трябва да отстраните неизправността и да нулирате сигналния код. Ще трябва да обърнете внимание на двигателя и системата за управление на пералната машина. Ще ви кажем как да възстановите функционалността на вашия „домашен асистент“, без да влошавате проблема, като използвате инструкции и обяснения стъпка по стъпка.

Какви грешки причинява кодът?

Основното достойнство на машинните кодове за неизправности на Siemens е, че ви позволяват да стесните търсенето на повреда. И така, светещият надпис от F21 показва принудително спиране на барабана. За да коригираме ситуацията, първо правилно диагностицираме източника на проблема. Те могат да бъдат:

 • счупен тахогенератор;
 • износени електрически четки;
 • изгорели триаци;
 • повредено реверсно реле.

Споменатите неизправности възпрепятстват пълното функциониране на системата за управление и работата на двигателя. Барабанът спира да се върти и машината отменя зададения цикъл. Въпреки сериозността на повредата, можете сами да определите причините и да извършите ремонтни дейности. Инструкциите стъпка по стъпка какво да правите, когато се появи грешка F21, изглеждат така.

 1. Изключете пералнята от комуникациите.издърпайте двигателя и проверете четките
 2. Развийте двата винта отзад и плъзнете горния капак.
 3. Отстранете задната стена.
 4. Свалете задвижващия ремък.
 5. Обърнете машината на лявата й страна.
 6. Разхлабете винтовете, държащи двигателя.
 7. Изключваме захранващите проводници, чипа и земята.
 8. Рязко дърпаме двигателя към себе си.

След като поставихме двигателя на равна повърхност, започваме последователно да го проверяваме за съществуващи неизправности.Първо, нека инспектираме генератора на тахометъра. При машините на Siemens този сензор се поврежда изключително рядко, така че повредата му е малко вероятна.

Тестваме с мултицет, свързваме сондите към контактите и оценяваме резултата: крайното напрежение не трябва да е високо.

След това насочваме вниманието си към електрическите четки. Те са разположени от двете страни на двигателя и се изваждат от корпуса след отвиване на фиксиращите болтове. Изваждаме ги от държачите, като издърпваме месинговата шина и внимателно разкачваме контактите и измерваме карбоновия връх. Ако дължината е по-малка от 0,7-1 см, сменяме двете четки с нови.

Правилна проверка на двигателя

Собственият ремонт продължава с по-сложна процедура - проверка на двигателя за целостта на ламелите. За да направите това, извадете напълно ротора от двигателя и проверете колектора. Ако се забележи лющене или издухване, е необходимо да смените двигателя или ротора (ако лющенето е до 0,5 мм, можете временно да заточите повърхността).

проверка на ламелитеНе забравяйте да почистите корпуса на двигателя от съществуващ прах и замърсители. Обръщаме специално внимание на жлебовете между ламелите и полираме цялата повърхност. Не трябва да пренебрегвате смилането, което се извършва по следния начин:

 • монтирайте двигателя обратно;
 • свържете проводниците (не поставяйте задвижващия ремък);
 • изпълнете цикъла на центрофугиране два пъти при минимална скорост;
 • върнете колана на мястото му;
 • Включваме режим с продължителност поне час с празен барабан и минимално въртене.

След това вземаме предпазни мерки. За първите 2-3 цикъла заредете барабана наполовина и изберете ниски мощности. След това използваме машината по обичайния начин.

След ремонт

За да продължите прането, в машините на Siemens е необходимо не само да коригирате повредата, но и да нулирате сигналния код.Алгоритъмът за отстраняване на грешки за различните модели може да се различава, но не критично. Най-често е достатъчно да предприемете следните стъпки:

 • завъртете програмния селектор на позиция “0”;
 • преместете едно място наляво;
 • натиснете "Старт" и задръжте за 2-3 секунди;
 • върнете курсора в предишната му позиция.

Трябва само да изчакате малко, след което кодът ще бъде нулиран и машината ще бъде готова за стартиране. Често процедурата трябва да се повтори няколко пъти. Понякога вместо „Старт“ трябва да опитате бутона „Завъртане“.

   

2 читателски коментара

 1. Техник на Gravatar техник:

  Много съм доволен от тях. поддръжка, разумно написано.

 2. Граватар Андрей Андрей:

  Не може да се изтрие, грешка f21 на SIEMENS ADVANTIQ IQ300. Сензорните бутони не реагират.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня