Грешка F2 в пералня Gorenje

Грешка F2 в пералня GorenjeСистемата за контрол на грешките в съвременните домакински уреди е това, което днес прави ремонтите много по-бързи. Ако нещо се случи в оборудването, то само ще информира потребителя за възникналия проблем и ще посочи какво точно не е наред. Когато се появи грешка F2 в пералня Gorenje, трябва да обърнете внимание на количеството вода в резервоара. Обикновено това означава, че след стартиране на работния цикъл машината е започнала да тегли вода, но след четири минути водата не е имала време да достигне желаното ниво, така че първо е стартиран допълнителен комплект и след това програмата е спряна. Нека да разгледаме причините за тази грешка и как да я разрешим.

Мрежата на вентила е запушена

Най-често код за грешка F2 се вижда от потребители, чието оборудване има запушена система за пълнене или груб филтър. Поради факта, че пералнята е свързана към водопровода с маркуч с диаметър 19 милиметра, тя не може да се запуши напълно, което не може да се каже за филтърната мрежа. Филтърният елемент много често се запушва по време на работа на SM, което предотвратява измиването.проверете входния маркуч и връзката му

За да отстраните проблема сами, просто изключете машината от водопровода, като не забравяте да затворите крана за вода. След това трябва внимателно да отстраните входния маркуч, който може да бъде затруднен от варовик в точката на свързване. Не трябва да използвате сила при това действие, защото е много важно да не повредите фитинга на пластмасовия клапан, който след това ще трябва да бъде заменен.екранът на всмукателния клапан е запушен

След като демонтирате маркуча, остава само да извадите филтърната част с клещи и да я изложите на мощния натиск на гореща вода от чешмата.Ако филтърът е толкова запушен, че не може да се измие с вода, тогава оставете мрежата в разтвор на лимонена киселина за няколко часа. След това инсталирайте всички елементи на местата им и се опитайте да стартирате произволен работен цикъл, за да оцените извършените ремонти.

Вентилът за подаване на вода не функционира

Какво да направите, ако почистването на филтъра не помогне? В такава ситуация проблемът може да се крие в клапана за подаване на вода. Факт е, че най-често водоснабдителната система съдържа много нискокачествена твърда вода, така че ако къщата няма специален филтър, тогава варовиковите отлагания редовно остават върху пълнителния клапан. Първоначално не може да пречи на измиването, но колкото повече става, толкова по-зле работи клапата, поради което в даден момент може да спре да се отваря. В този случай налягането на водата ще става все по-слабо и в един момент на дисплея ще се появи същия код за грешка F2.тестване на клапана за пълнене

Следователно в следващата стъпка ще разглобим клапана и ще го почистим, поради което „домашните помощници“ често започват да работят както трябва. Също така трябва да сте подготвени за факта, че частта е неуспешна, така че няма да се нуждае от почистване, а от пълна подмяна. За да стигнете до вентила, следвайте нашите инструкции.

 • Изключете машината от захранването и водоснабдяването.
 • Извадете входния маркуч от него.
 • С помощта на обикновена отвертка Phillips отстранете крепежните елементи, закрепващи капака на шайбата.свалете горния капак
 • На мястото, където минава маркуча за пълнене, има монтиран клапан за пълнене със свързано окабеляване, което трябва да се изключи.

Преди да изключите проводниците, по-добре е да направите няколко снимки, така че по време на повторното сглобяване да можете правилно да свържете окабеляването според примера.

 • Изключете тръбата от вентила.отстранете всмукателния клапан от машината
 • Отстранете всички крепежни елементи на клапана и го извадете от леглото му.

Оценете външния вид на клапана - ако е в ред, но само мръсен, след това го почистете от варовик и други отпадъци. В противен случай купете абсолютно същата част и я инсталирайте вместо старата. Свържете всички проводници с маркучи, сменете капака на SM и извършете пробно измиване.

Инструкциите може да се различават леко, ако вашата пералня Gorenje има допълнителна пластмасова тапа, монтирана на вентила за подаване на вода. След това ще трябва да го премахнете, като го издърпате с малка плоска отвертка и след това не забравяйте да го инсталирате на новия клапан.

Сензорът за нивото на водата не работи добре

Ако първите две точки не коригират ситуацията, тогава си струва да проучите превключвателя за налягане. Сензорът за ниво на водата следи течността в резервоара на пералната машина и предава текущи данни към контролния модул. Благодарение на тези показания модулът започва да тегли вода, спира я, започва да източва и т.н. Превключвателят за налягане изглежда като малка микросхема (превключвател за налягане), както и малка тръба, в която се създава налягане по време на събирането на течност. Текущото ниво на водата се записва при пълнене на тръбата.пресостат за съдомиялна машина

Ето защо, когато няма информация за текущото ниво, контролният модул няма да може да разбере какво да прави по-нататък. Поради липса на данни за водата в резервоара ще бъде издаден код за грешка F2. В този случай превключвателят за налягане не може да бъде ремонтиран - той може само да бъде заменен. Как да направите това правилно?

 • Ако не сте правили това преди, изключете „домашния асистент“ от всички комуникации.
 • Отстранете капака на CM, като първо премахнете ключалките.
 • Намерете сензора за ниво на водата в горния десен ъгъл на корпуса.намираме превключвателя за налягане под капака на корпуса
 • Изключете тръбата от сензора, отстранете чипа с проводниците и след това развийте фиксиращия винт, за да премахнете превключвателя за налягане.
 • Инсталирайте отново новата част на мястото на старата и след това сглобете отново машината, за да проведете тест.

Сензорът за ниво на водата в машините Gorenje е много лесен за смяна със собствените си ръце, така че не е необходимо да викате сервиз, за ​​да направите това. Най-важното е да закупите подходяща част, за която можете или да пренапишете серийния номер на пералнята, или да занесете повредения артикул в магазина като пример.

Електрониката е виновна

Ако всички възможни причини са проверени и машината все още не работи и показва посочения код за грешка, тогава причината е повреден контролен модул. Това е един вид "мозък" на пералнята, който изисква специални познания и богат опит в ремонта, за да работите с него. Затова препоръчваме да поверите работата на специалист от сервизен център, за да не повредите случайно устройството още повече.Модул за управление на пералня Gorenje

Добре е, ако контролният модул е ​​частично повреден, например поради късо съединение. В този случай тя може да бъде възстановена. Но ако се провали напълно, да речем, поради чести внезапни промени в мрежата, тогава в този случай ще трябва да закупите нов елемент, чиято цена често е сравнима с цената на нова пералня.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня