Грешка F2 в пералнята Atlant

Грешка F2 в пералнята AtlantАко се появи грешка F2 на машината Atlant, това означава, че има неизправност в температурния сензор. Машините без дисплей индикират проблем с температурния датчик чрез мигане на третия индикатор на панела. Във всеки случай няма да можете да продължите да миете - ще трябва да спрете цикъла и да започнете диагностика. Предлагаме ви да разберете в каква последователност да действате и на какво да обърнете внимание.

Какво казва кодът?

Силно не се препоръчва да продължите прането с “F2” на дисплея. Факт е, че този код показва проблеми с контрола на температурата на водата. Ако не се намесите, машината просто ще прегрее.

Код за грешка F2 показва дефектен температурен сензор.

Ефективно устройство следи нагряването на машината и при достигане на предварително определена точка изпраща команда до контролното табло за изключване на нагревателния елемент. Счупеният сензор не е в състояние да спре повишаването на градусите, което води до прегряване на нагревателя, дори до смърт. Ето защо е важно бързо да реагирате на грешка и да разберете какво да направите, за да коригирате ситуацията.

Тестваме сензора и го сменяме

Ремонтът започва с диагностика на температурния датчик. За да направите това, устройството трябва да бъде извадено от пералнята. На нагревателния елемент има термистор, който от своя страна е разположен в долната част на корпуса. Продължаваме така:тестване на термистора

 • изключете пералнята от захранването;
 • отдалечаваме го от стената, осигурявайки свободен достъп до „гърба“ на пералнята;
 • отстранете задната стена, като развиете всички фиксиращи болтове;
 • намерете нагревателния елемент, разположен непосредствено под резервоара;
 • изключете проводниците, отиващи към температурния сензор от общия „чип“;
 • разхлабете скобата, държаща термистора;
 • Откачете сензора от нагревателния елемент и го извадете.

След отстраняване на термистора започваме диагностика. Взимаме мултиметър, настройваме го в режим „Съпротивление“, прикрепяме сондите към контактите на сензора и оценяваме резултата. Когато температурата достигне 200 градуса, трябва да се показват приблизително 6000 ома. Следващата стъпка е да спуснете устройството в гореща вода и да наблюдавате стойностите на дисплея: ако числото падне и при 500 градуса е равно на 1350 ома, тогава няма неизправност.

Дефектният термистор не може да бъде ремонтиран. Необходимо е да закупите подобно устройство и да го монтирате върху нагревателния елемент, като процедирате в обратен ред.

Диагностика на контролното табло

Ако термисторът е в изправност, тогава ще търсим проблема другаде. Втората причина, водеща до появата на F2 е проблем с контролната платка. Трудността е, че е почти невъзможно за непрофесионалист да потвърди визуално повреда на модула. Неправилното запояване на диоди, резистори, „писти“ и други малки микроелементи може да доведе до повреда и най-малката грешка ще влоши ситуацията до катастрофален край. По-добре е да не експериментирате, а да се доверите на сервизния център.

Въпреки това можете да проверите таблото у дома. Основното е да внимавате и да знаете как да запоявате. Също така е необходимо да подготвите инструменти и материали:

 • мултиметър;
 • поялник;
 • колофон;
 • спойка.трябва да проверите таблото за управление

Преди всичко се проверяват кондензаторите. Те са отговорни за стабилизирането на напрежението и когато натоварването е превишено, те се деформират и набъбват. „Диагнозата“ се потвърждава с мултиметър: ако се показва „1“, тогава се потвърждава прекъсване, ако „0“ - теч на ток.

След това се проверяват резисторите. Тук е важно да се вземе предвид редът на елементите: първият ред има стойности от 8 ома и до 2 A, а втората група има стойности от 120 ома и до 5 A. Ако се открие отклонение от нормата, тогава се посочва замяна.

Силно не се препоръчва да проверявате и ремонтирате таблото у дома!

Кодът за грешка F2 също показва повреда на тиристорния блок. Този елемент е много уязвим и се проваля при внезапни скокове на напрежението. За диагностика на тестера се настройва отрицателно съпротивление, след което светодиодите от първи ред "звънят". Крайната стойност не трябва да надвишава 20 волта.

На „финила“ се опитваме да идентифицираме изгорели елементи. Много може да се види с невъоръжено око, като се усети миризмата на изгоряло или се забележат тъмни петна и разтопени контакти. Друга възможност е да настроите мултиметъра в режим на зумер и да "пробиете" филтъра. Максималното напрежение в този случай е 12 V.

Диагностиката и ремонта на контролното табло е сложна и трудоемка задача. Необходимо е да действате изключително внимателно, да запомните полярността и да не повредите портовете на тиристора. Повтаряме, че е по-добре да не експериментирате, а незабавно да се свържете със сервизния център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня