Грешка F18 в пералня Bosch

грешка F18 на SM BoschF18 в пералня Bosch е код за грешка в системата за самодиагностика на някои модели от тази марка. Тази грешка не се появява при всички перални машини на Bosch. Случва се, че в подобна ситуация пералня Bosch издава код E18, а понякога също произвежда d02. Всичко ще зависи от това коя версия на системата за самодиагностика е вградена в софтуера на конкретен модел. Но няма значение кой конкретен код от тези три ще даде вашата немска марка „домашен асистент“, основното е да го дешифрирате правилно и да разберете каква неизправност го е причинила.

Декодиране на кода

Така, грешка F18 в пералня Bosch се появява, ако „домашният помощник“ прекарва твърде много време в източване на водата. Факт е, че програмата на машината съдържа минимални и максимални интервали от време, през които пералната машина трябва да отстрани отпадъчната вода. Ако дренажът не е завършен напълно в рамките на максимално определеното време, контролният модул издава команда за спиране на измиването и показва код F18.

Ако пералнята Bosch има дисплей, тогава грешката F18 се показва цветно на него. Ако няма дисплей, машината информира потребителя за тази грешка, като използва светещ индикатор 1000 rpm и индикатор 600 rpm.

грешка f18 на пералня Bosch без дисплей

Защо пералня Bosch източва вода твърде бавно, каква е причината за това поведение на оборудването. Всъщност може да има доста причини за това.

  1. Една от основните причини е неправилното свързване на дренажния маркуч при инсталиране на пералнята.
  2. Грешка F18 може да бъде причинена от запушване на помпата, филтъра за боклук, дренажната тръба и маркуча.
  3. Същият проблем възниква, когато помпата и пресостатът се повредят.В първия случай машината просто не може да изпомпва вода от резервоара, но във втория контролният модул не получава данни за нивото на водата в резервоара и веднага показва грешка F 18.

грешка f18 на Bosch с дисплей

Неправилен монтаж

Ако сами инсталирате пералня Bosch, особено ако го правите за първи път, трябва да обърнете внимание на как да свържете дренажния маркуч на перална машина към канализацията. И въпросът тук не е дори в метода за свързване на маркуча към канализацията, а в правилното позициониране на самия маркуч.

Какво имаме предвид? Маркучът трябва да има известна чупка при свързване към канализацията. Не е допустимо свързването на дренажния маркуч под напрежение. Ако стандартният маркуч, който идва с вашата пералня Bosch, не е достатъчно дълъг, можете да го удължите или да закупите по-дълъг маркуч. Необходимо е обаче да се разбере, че колкото по-дълъг е дренажният маркуч, толкова по-голямо е натоварването на помпата; колкото по-голямо е натоварването, толкова по-кратък е експлоатационният живот на частта.

Височината на връзката спрямо краката на пералнята не трябва да бъде повече от 1 метър, маркучът също не трябва да се поставя твърде ниско. Оптималната височина за точката на свързване е 40-60 см.

Също така се уверете, че дренажният маркуч не е притиснат към нищо или дори прегънат, тъй като това със сигурност ще попречи или спре източването на отпадъчната вода.

Различни блокажи

Запушванията могат да се превърнат в истински „бич“ за автоматична пералня Bosch или всяка друга. Ако дренажът е затруднен или липсва и пералната машина показва грешка F18, знайте, че е много вероятно причината за сериозно запушване. Как ще търсим това запушване?

  • Първоначално няма да се качим в тялото на пералнята и да разглобяваме нещо там.Нека да видим къде може да се направи това най-лесно, а именно да погледнем в дупката във филтъра за боклук.
  • След като проверите филтъра за боклук, изключете дренажния маркуч и го проверете, може би запушването се крие там.
  • На следващия етап ще трябва да изключим пералнята, да я издърпаме, да премахнем контейнера за прах и да спуснем машината Bosch върху лявата странична стена. През дъното можете лесно да стигнете до помпата и дренажната тръба, защото там може да „дебне“ и запушването.

След като проверите всичко възможно и се уверите, че няма запушвания, можете да преминете към следващия етап от търсенето на причината за грешка F18 - проверка на помпата и превключвателя за налягане. Между другото, сега ще ви бъде по-удобно да направите това, тъй като машината вече е изключена и разглобена. Освен това вече имате достъп до помпата през дъното на машината, така че би било най-разумно да започнете с дренажната помпа.

Помпа и пресостат

Проверката на дренажната помпа трябва да започне с нейното демонтиране. Издърпваме скобите, които свързват тази част с тръбите. След това развийте външните винтове, които свързват помпата с филтъра за боклук (винтове около отвора на филтъра за боклук). Сега остава само да изключите кабелите, да издърпате помпата от тръбите и да я издърпате от корпуса на пералната машина.

клапан за наляганеНека развием помпата и да проверим вътрешността й, като обърнем внимание главно на състоянието на работното колело. Ако работното колело е непокътнато, няма нищо навито по него и няма мръсотия, най-вероятно механиката на помпата е в идеален ред, нека преминем към проверка на електрическата система на дренажната помпа. Взимаме мултицет и извикваме контактите на проводниците, които захранват помпата, след което тестваме самата дренажна помпа.

Може би след всички тестове грешка F18 няма да изчезне. В този случай ще трябва да проверите сензора за ниво на водата, който се намира под горния капак на пералнята Bosch. Можете да прочетете как да проверите и ремонтирате този сензор в статията Проверка на превключвателя за налягане на пералната машина.

В заключение отбелязваме, че успяхме да разберем естеството на грешката F18 в пералнята на Bosch, да предоставим списък с потенциални причини за нейното възникване, както и да говорим за намирането и отстраняването на причините за тази грешка. Надяваме се да намерите тази информация за полезна, успех!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня