Грешка F18 в пералня Ariston

Грешка F18 в пералня AristonВсяка пералня има редица кодове за грешка, които се показват на дисплея, ако възникне определен проблем. Някои грешки и техните причини се отстраняват лесно, но грешка F18 на пералня Ariston е призната за една от най-трудните. Какво да направите, ако го намерите?

Разработка на код

Най-често моделите Hotpoint Ariston показват тази грешка дори преди да започне прането: барабанът не започва да се върти, въпреки че прането е заредено, прахът е излят и вратата на люка е плътно затворена. Има обаче ситуации, когато F18 се показва на всеки етап от прането, включително сушене или центрофугиране. В много редки случаи изглежда, че машината работи активно, но кодът за грешка не изчезва.

внимание! Моделите на машини Ariston с колекторен двигател нямат грешка F18 в арсенала си, тя се появява само на дисплеите на устройства с асинхронен двигател.

Струва си да се каже, че не всички перални машини от Hotpoint Ariston по принцип са оборудвани с електронни дисплеи. Това обаче не ги лишава от възможността да сигнализират за грешка.

  1. Най-старите модели са оборудвани само с два индикатора: заключване на вратата на люка и директно мощност. При такива машини грешката F18 се заменя с редица специфични действия от страна на устройството: 18 ярки мигания на индикатора за захранване, паралелни щракащи звуци и завъртане на копчето за избор на програми по посока на часовниковата стрелка.
  2. По-модерните модели (сред тях AV, AVL, AVTL, AVSL, CDE) вече са оборудвани с голям брой индикатори, но все още нямат дисплей.За такива SM грешката, от която се нуждаем, е придружена от следните симптоми: мигане успоредно на два индикатора - „Спин“ и „Бързо измиване“ / „Допълнително изплакване“. Името на втория индикатор зависи от модела, той се намира втори отдолу в реда на допълнителните функции. Индикаторът за заключване може също да мига.проявление на кода при модели без дисплей
  3. CM от серията Low-End сигнализират за грешка, използвайки други индикатори. Най-често това е мигането на втората лампичка отгоре (Изплакване) и втората отдолу (индикатор за край на прането). В някои случаи може да светят всички индикатори на допълнителните функции, независимо дали са разположени вертикално или хоризонтално на панела (конфигурацията варира от модел на модел).
  4. Пералните машини Hotpoint-Ariston от серията Aqualtis сигнализират за неизправност с втория и петия температурен индикатор отдолу. Някои модели имат само шест температурни светлини, други имат пет. В първия случай "необходимите" индикатори съответстват на стойностите от 30 и 60 градуса, във втория - 30 и 90.

Ако не сте загубили инструкциите за вашата пералня, не бъдете мързеливи да погледнете там. По правило производителите предвиждат възможни въпроси и пишат как точно се проявява тази или онази грешка в модела.

Естество на грешката

Горният код за грешка показва повреда в електронното пълнене на пералнята, а именно прекъсване на комуникацията между главния процесор на електронния контролер и контролния процесор. задвижван от асинхронен двигател (както споменахме по-горе, само моделите с този тип двигател показват F18 на дисплея).контролният модул е ​​счупен

Тъй като проблемът е в електронния контролен модул, за да намерите и приложите решение на проблема, трябва да имате значителен опит в работата с микросхеми.Ако няма такъв, ще бъде почти невъзможно да отстраните проблема сами.

Но грешката не означава непременно повреда. Краткотрайните технически проблеми също са често срещани. В този случай връщането на пералната машина в работно състояние е въпрос на пет минути. Просто трябва да изключите домашния асистент от захранването за няколко минути и след това да го включите отново. Ако платката е непокътната, след манипулация кодът на грешката ще изчезне от екрана. Но ако изключването му не помогне, значи е време за професионален ремонт.

Как да го оправя?

Ако проблемът наистина е в DSP или общия контролер, тогава не е препоръчително да се заменят отделни елементи, контролерът трябва да бъде напълно сменен. Що се отнася до ремонта, това е възможно в следните ситуации:

  • Фърмуерът на контролера се срина. Корпусът е напълно поправим, с помощта на специално оборудване елементът може лесно да се препрограмира;
  • захранващият кондензатор или оптронът е неуспешен - просто купете нова част в магазина и я сменете със старата;
  • повреда на контактите в щифтовете на микросхемата - знаещи хора или специалисти по електроника ги препояват, за да отстранят проблема.

Кодът за грешка F18 се счита за най-трудният, тъй като може да бъде коригиран само с определени знания и опит. Ако решите сами да ремонтирате платката, не забравяйте за предпазните мерки при работа с електроника.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня