Грешка F18 в пералня Siemens

грешка F18 SM SiemensДокато машината редовно мие и центрофугира, домакините нямат представа, че с помощта на дисплея можете не само да следите състоянието на прането и да следите времето, но и своевременно да записвате повреда в системата. Проблем, забелязан от системата, веднага се показва на дисплея като цифро-буквена комбинация, декодирането на което улеснява диагностицирането на източника на проблема и отстраняването му.

По този начин грешка F18 в пералня Siemens показва нефункциониращ дренаж. Какво доведе до неизправността, къде да търсите „виновника“ и как да поправите сами „домашния помощник“ в тази ситуация - ще ви разкажем подробно и ще ви покажем.

Защо се появи грешката?

Никакъв машинен код за грешка на Siemens няма да ви каже точно кой елемент от системата причинява дисхармония в добре координиран механизъм. Посочената грешка само ще помогне за навременното откриване на сигнала „sos“ от системата и ще стесни кръга от възможни проблеми. F18 няма много от тях:

 • Запушени тръби, филтър, работно колело на помпата, маркуч или канализация.
 • Повреда на помпата.
 • Прегъване, изместване на маркучи или тръби.
 • Неизправност на контролния модул.

Последната причина предполага загуба на комуникация между превключвателя за налягане и съответния триак. Първият е сензор за ниво на водата и се състои от малък диск отгоре и дълга тръба, спусната в резервоара за измерване на налягането. Той записва количеството вода в машината и предава събраната информация на контролното табло. Ако информацията не „достигне“ поради дефектен триак, системата няма да даде команда за източване и няма да позволи цикълът на центрофугиране да започне.

За да избегнете предположения, препоръчваме да го диагностицирате сами. Има голяма вероятност грешката F18 да е резултат от запушване, което може лесно да бъде отстранено без участието на професионални майстори. Като начало препоръчваме да проведете няколко теста и да идентифицирате „болното място“ на вашия домашен помощник.

запушен филтър и тръби

Проверете за запушвания на достъпни места

Знаейки какво да правите, когато се появи код F18, можете сами да проверите дренажната система без външна помощ. Освен това ремонтът не изисква специални знания и опит. Основното нещо е да действате последователно и да се придържате към дадените инструкции.

Първо, нека проверим компонентите на водоснабдяването за запушвания. Продължаваме така:

 1. Изключете пералнята от захранването.
 2. Намираме дренажен люк в предния долен десен ъгъл на тялото.
 3. Отворете го с плоска отвертка, така че двете ключалки, държащи вратата, да се захванат.
 4. Подгответе мръсни парцали и съд за събиране на вода.
 5. Вземете аварийния маркуч, разположен до филтъра, разхлабете скобата и източете водата.

важно! Ако аварийният маркуч е празен, това означава, че дренажната тръба е запушена и водата не може да излезе от резервоара (това, което трябва да се направи в този случай, е в края на участъка).

 1. Развийте филтъра за боклук.
 2. Почистваме го старателно от котлен камък и мръсотия.
 3. Проверяваме работното колело на помпата и ако има навита коса, осигуряваме свободното му въртене.
 4. Отстранете скобите на дренажния маркуч, извадете и почистете под силна струя вода.

запушване на дренажната системаРядко, но се случва боклук да се натрупва не в самата машина, а в обществената канализация. Лесно е да проверите предположението си: включете режима на центрофуга и спуснете края на дренажния маркуч в тоалетната, мивката, ваната или мивката. Свободно течащата вода премахва всички подозрения от оборудването.

Сега да се върнем към дренажната тръба.Той свързва помпата и резервоара и ако има буца боклук в маркуча, водата се блокира и не може да излезе от барабана. За да потвърдите предположението, ще трябва да стигнете до спиралата на помпата през дъното на машината.

Най-често уредите на Siemens нямат долен панел, така че е достатъчно да наклоните корпуса назад, да стигнете до тръбата, да я откачите, да източите натрупаната течност и да проверите за запушвания. Изплакването под силно водно налягане ще помогне за отстраняване на щетите. Ако има тиган, първо развийте задържащите болтове, като не забравяте внимателно да разхлабите проводника на сензора за теч. Последният е предвиден за аварийно спиране на машината, когато водата попадне в сутеренното отделение, за да се избегнат наводнения и късо съединение.

Нека да проверим добре помпата

Ако маркучите и тръбите не предизвикват подозрение, обръщаме внимание на помпата. Може да се запуши, да изгори или да се спука. В някои случаи любител занаятчия може да извърши ремонт със собствените си ръце. Но първо трябва да стигнете до детайлите.

 1. Изключваме захранването на машината, отваряме крана за подаване на вода и изваждаме дренажния маркуч от канализационната тръба.
 2. Отворете дренажния люк, който се намира в предния долен десен ъгъл.
 3. Изпразваме машината през аварийния дренаж или филтър за боклук.
 4. Осигуряваме безплатен достъп до обекта от всички посоки.
 5. Подготвяме парцали и контейнери за събиране на вода.
 6. Изваждаме контейнера за прах, като го издърпваме рязко към себе си.
 7. Обърнете шайбата на дясната страна.
 8. Отстраняваме дъното, като го повдигаме, издърпваме ключалките и изключваме проводника на сензора за теч.

отстранете запушената тръба

Не бързайте и проверете функционалността на помпата с мултицет. Най-често проблемът не е в електрониката, а в отломките, присъстващи вътре в кутията.Въпреки добре обмислената система за филтриране, която позволява на чужди предмети и мръсотия да се утаят във филтъра за боклук, някои косми и козина попадат в някои резервни части. Следователно ще трябва да разглобите помпата и да я почистите от всички остатъци, които пречат на нейната работа. Лесно е да се направи:

 • фиксирайте местоположението на проводниците върху камерата или с помощта на маркировки;
 • изключете свързаното окабеляване;
 • разхлабете скобите с клещи;
 • отстранете маркуча и тръбата;
 • Хванете помпата здраво за тялото и я завъртете на половин оборот обратно на часовниковата стрелка.

Поставете отвертка в съществуващия отвор в средната връзка и отстранете горния капак. Сега внимателно проверяваме вътрешния механизъм, отстраняваме котлен камък и мръсотия, проверяваме целостта на уплътненията и почистваме контактите. След това тестваме с мултицет. Ако помпата работи правилно, на дисплея ще се покаже трицифрено число, а появата на "0" или "1" ще покаже необходимостта от пълна подмяна.

Когато маркучите са чисти и помпата работи, има голяма вероятност контролната платка да е повредена. Независимите опити за коригиране на ситуацията са изпълнени с допълнителни повреди, така че силно препоръчваме да поверите ремонта на електрониката на професионалисти.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня