Грешка F17 в пералня Siemens

Грешка F17 в пералня SiemensВсяка програма за пране, стартирана на автоматична машина, започва с пълнене на резервоара с вода. Главният блок за управление контролира нивото на течността, като анализира показанията, предавани от превключвателя за налягане. Ако резервоарът не се напълни с необходимото количество вода в рамките на определеното време, системата ще издаде код за грешка F17. Ще ви кажем как да се справите с грешка в пералня Siemens точно сега.

Да започнем с филтъра пред клапана

Поради лошото качество на чешмяната вода, производителите на перални машини Siemens оборудват машините със специален филтър, предназначен да предотврати навлизането на отпадъци и други частици в системата. Примесите, съдържащи се във водата, често запушват мрежата на филтъра за потока на вентила за пълнене SMA.

Филтърът се поставя пред клапана за пълнене, директно в отвора, където е свързан маркуча за подаване на вода.

Често причината за появата на кода е запушена пластмасова филтърна мрежа. За да почистите елемента, не се нуждаете от специални умения или знания, дори домакиня, която не е запозната с устройството на пералнята, може да се справи с работата. За да изчистите блокирането, направете следното:трябва да изплакнете добре филтъра на всмукателния клапан

 • Изключете захранването на пералнята Siemens, затворете спирателния вентил;
 • Развийте входния маркуч от отвора. Не забравяйте, че в кухината му винаги остава малко течност, така че преди да развиете е по-добре да пъхнете парцал под фугата. Като откачите маркуча от корпуса, ще имате свободен достъп до филтъра;
 • Леко защипете филтърната мрежа с клещи и я издърпайте от кухината;
 • Изплакнете филтъра под течаща топла вода.Ако се нуждаете от по-интензивно почистване, потопете мрежата в приготвения разтвор на лимонена киселина (250 ml чаена лъжичка киселина) за половин или един час. Следете температурата на разтвора, тя трябва да е топла. Врящата вода може да деформира пластмасата, тогава ще трябва да закупите нов филтър;
 • Поставете мрежата на чистия филтър обратно в първоначалното й положение, докато спре. Можете да натиснете частта с помощта на клещи;
 • Завийте входния маркуч на пералната машина.

След това можете да отворите спирателния вентил и да се уверите, че точката на свързване на входния маркуч към тялото на машината не тече. Включете оборудването в контакта и изберете произволен режим на пране. Ако грешката F17 вече не се показва на дисплея, проблемът е в "запушен" филтър.

Проблеми с всмукателния клапан

проверка на всмукателния клапан с мултицетКакво да направите, ако почистването на филтърната мрежа не работи? Ще трябва да проверите клапана за пълнене на пералнята Siemens. Инсталира се директно под горния капак на уреда, прикрепен към задната стена. След като премахнете горния панел, определено ще видите елемент с няколко свързани тръби, през които течността влиза в контейнера за прах. Алгоритъмът за ремонт на всмукателен клапан със собствените си ръце ще бъде както следва:

 • свалете горния капак на кутията, като развиете двойката болтове, които го държат;
 • Проверете соленоидния клапан; може да има видими повреди.

Ако визуалната проверка е неинформативна, ще трябва да премахнете клапана. За да направите това, отворете металните скоби и разкачете тръбите, свързани към вентила. Изключете захранването от елемента. Преди да премахнете проводниците, препоръчително е да снимате схемата на свързване, за да избегнете грешки по време на повторното сглобяване. Остава само да развиете болтовете, закрепващи частта към стената, и да премахнете клапана.

Препоръчва се диагностиката на входящия клапан да се извършва над мивка, вана или празен съд, за да не се намокри подовото покритие.

Първо проверете устройството и неговите тръби за запушвания. След това свържете входния маркуч към вентила и стартирайте подаването на вода. Правилно функциониращият елемент няма да позволи изтичане. Ако има теч, ще трябва да се монтира нов клапан.

По-нататъшните тестове трябва да се извършват с изключително внимание. Към бобините на елемента се прилага напрежение от 220 V. По време на тази процедура секцията трябва да се отвори и да се напълни с вода. Този метод на тестване е опасен, тъй като може да възникне късо съединение при контакт на течност и електричество.

Мултицетът ще ви помогне точно да разберете дали клапанът за пълнене трябва да бъде сменен или не. Измервателният уред се превключва в режим на определяне на съпротивлението. Сондите на тестера се прилагат една по една към намотката на вентила. Работният сензор трябва да произвежда съпротивление от около 3 kOhm. Няма смисъл от ремонт на електромагнитния клапан. Необходимо е да закупите нова резервна част и да смените повредения елемент. Алгоритъмът за действие е както следва:

 • закрепете вентила към стената на MCA с фиксиращ болт;
 • свържете проводниците към необходимите съединители;
 • закрепете маркучите на място с помощта на фиксиращи скоби;
 • Сменете горния панел на кутията, затегнете фиксиращите винтове.

Следвайки тази последователност от действия, можете лесно да смените клапана за пълнене, чиято повреда може да причини грешка F17. След като изпълните стъпките, включете пералнята Siemens и пуснете пробно пране.

Да проверим превключвателя за налягане

Дисплеят на грешка F17 може да възникне поради дефектен превключвател за налягане. Сензорът за ниво измерва обема на водата в резервоара, ако не функционира правилно, към контролния модул се предава неправилен сигнал и „мозъкът“ блокира работата на SMA. За да диагностицирате превключвателя за налягане, трябва:Нека проверим превключвателя за налягане на Samsung

 • изключете захранващия кабел на пералнята Siemens от контакта;
 • изключете входния вентил, отговорен за изтеглянето на вода от комуникациите;
 • свалете капака на тялото на машината;
 • намерете превключвателя за налягане. Обикновено е прикрепен към страничната стена на устройството;
 • вземете тръба с диаметър, съответстващ на размера на фитинга на превключвателя за налягане;
 • изключете маркуча под налягане, като първо разхлабите скобата;
 • Поставете тръбата срещу фитинга и духайте леко в нея.

Работещият сензор за ниво ще произведе едно или три характерни щраквания. Ако устройството не издава никакви звуци, може да се каже, че е счупено.

Проверете пресостата за дефекти и механични повреди. Уверете се, че маркучът му не е запушен. Ако откриете замърсяване в кухината, не забравяйте да изплакнете маркуча под налягане на топла вода.

Ако визуалната проверка не ви позволява ясно да разберете, че превключвателят за налягане е повреден, можете да проверите сензора с мултицет. Устройството се поставя в режим на определяне на съпротивлението, неговите сонди се прилагат към контактите на релето на превключвателя за налягане. Стойностите на дисплея на мултиметъра ще се променят, когато контактите се задействат. Ако показанията останат първоначални, сензорът за ниво не работи. За да разберете към кои контакти на превключвателя за налягане трябва да свържете мултиметъра, първо проучете електрическата схема на устройството.

Няма смисъл да ремонтирате счупен датчик за нивото на водата. По-добре е да закупите нова част, която отговаря на вашия модел машина на Siemens. Освен това цената на превключвателя за налягане е ниска.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня