Грешка F16 в пералня Bosch

грешка F16 на SM BoschГрешка F16, която е включена в системата за самодиагностика на пералня Bosch, е една от най-очевидните. Дори и без никакво декодиране, потребителят бързо разбира какво го е причинило, но за да разреши проблема, това знание не е достатъчно; трябва да знаете естеството на повредата, която провокира кода F16, и най-важното, да разберете как да го поправите . Това е, за което ще говорим в тази статия.

Дешифриране и причини за появата на кода

Ако на дисплея или контролния панел на вашата пералня Bosch се появи грешка с буквено-цифров код F16, знайте, че „Домашен помощник“ имаше проблеми със заключването на вратата на люка. Като цяло ще разберете това сами, когато затворите люка, стартирате програмата за пране и машината веднага издава F16.

Тази грешка обикновено се появява веднага след избора на програма за пране. Изключително рядко този код се появява по средата или в края на прането.

Ако вашият модел пералня Bosch е с дисплей, тогава няма никакви проблеми. Виждате кода, бързо го дешифрирате, определяте списъка с възможни грешки, които са го породили, и започвате да търсите конкретна повреда. Съвсем друг е въпросът, ако имате машина без дисплей. Появява се още едно препятствие. Първо трябва по някакъв начин да разпознаете тази грешка и едва след това да извършите горните действия.

грешка F16 на пералня Bosch без дисплей

Горната снимка показва контролния панел на пералня марка Bosch без дисплей, който генерира грешка F16. Както можете да видите, лампичките на контролния панел не светят, мига само светодиодът срещу числото 1000. При моделите с по-бавни центрофуги грешка F16 може да бъде показана чрез светлинен индикатор до числото 800. Какво може да причини F16 кодът да се появи?

  • Устройството за заключване на люка не работи или е без ток.
  • Механизмът за заключване на люка е повреден.
  • Нещо ви пречи да затворите люка.
  • Окабеляването е прекъснато или контактите между UBL и контролния модул са изгорени.
  • Контролният модул е ​​повреден.

Може би причината е UBL?

UBL за пералня BoschТака че, без забавяне, нека започнем да проверяваме заключващото устройство на люка на пералната машина. Изключете захранването на пералнята, за да избегнете токов удар. Отворете вратата на люка възможно най-широко. Проверяваме механизма за заключване на люка. Напълно възможно е UBL да няма нищо общо с това, но за това е виновен заключващият механизъм, който се състои от специална кука и пружина. Проверете дали пружината е непокътната и дали заключващата кука се е преместила настрани.

Ако всичко е наред с механизма за заключване на люка, трябва да започнете да проверявате UBL. Вляво от люка има малък отвор с две крепежни елементи отстрани; те трябва да се развият. След като развихме винтовете, накланяме пералнята на Bosch малко назад и след това с пръсти, отблъсквайки маншета на люка, пъхаме ръката си, опипвайки UBL. След това идва решаващият момент, тъй като трябва да използваме пръстите си, за да намерим чипа с кабелите, свързани към UBL, и внимателно да го изключим. Ако успеете, не се колебайте да вземете UBL.

Ако не можете да изключите окабеляването от UBL в това положение, ще трябва да премахнете маншета или дори предната стена на машината на Bosch и едва след това да изключите UBL, а това е допълнителна работа.

След това тестваме UBL с помощта на мултицет. Ако устройството е дефектно, купуваме ново, оригинално и след това го поставяме на мястото на старото, като не забравяме да свържете захранването.

Контролен модул и окабеляване

Ако устройството за заключване на люка работи перфектно, но пералнята все още издава код F16, трябва да тествате захранващия кабел, който преминава от контролния модул към UBL. За да направите това, трябва да получите относително свободен достъп до кабелите на UBL и това може да стане само чрез премахване на гумата на люка. Относно, как да премахнете маншета на люка на пералната машина, е описано подробно в едноименната статия; няма да се съсредоточаваме върху това отделно.

контролен модул от BOSCH

След като получихме достъп до окабеляването, ние го проверяваме за прекъсване. В същото време трябва да тествате и почиствате контактите. Ако в този случай проблемът не се прояви, най-вероятно електронният модул е ​​виновен за грешка F16. Не трябва сами да проверявате и ремонтирате контролния модул, ако нямате необходимите знания и квалификация. Поверете този въпрос на специалист, за да избегнете допълнителна загуба на пари и време.

В заключение отбелязваме, че ако перална машина, която е служила „вярно“ в продължение на много години, внезапно генерира грешка с код F16, трябва незабавно да започнете да търсите проблема. Този, който я е извикал. Как да направите това и как след това да ремонтирате пералнята, е описано в публикацията. Честит ремонт!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня