Грешка F16 в пералнята Atlant

Грешка F16 в пералнята AtlantАко забележите грешка F16 на пералната машина Atlant, трябва незабавно да изключите захранването на оборудването. Във всеки втори случай този код може да бъде нулиран чрез просто рестартиране на машината. Трябва да изчакате 20-30 минути и да включите отново оборудването. Ако това не помогне, това не е краткотраен проблем, а по-сериозен проблем. Нека да разберем как да продължим.

Проверка на NTC

Какво трябва да направя, ако опитът за рестартиране на машината не работи? Експертите не съветват да скачате веднага в електрониката. Код на грешка F16 може да показва повреда на температурния сензор или разхлабен контакт. Затова се препоръчва първо да проверите термистора.

За да идентифицирате неизправност на термостата, трябва да се приближите до сензора. Той се намира вътре в нагревателния елемент на машината Atlant. При повечето модели нагревателният елемент е разположен отзад, в долната част на тялото. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на автоматичната машина;
 • затворете спирателния вентил, който регулира подаването на вода;
 • отворете задната стена на пералната машина;
 • изключете окабеляването от нагревателния елемент, отстранете контактите от сензора, водещ към външния температурен регулатор;
 • извадете нагревателния елемент от корпуса, като разхлабите закрепващия винт;
 • извадете термостата от нагревателния елемент.

За да проверите състоянието на температурния сензор, ще ви е необходим мултицет.

Тестерът трябва да бъде превключен в режим на измерване на съпротивлението. След това сондите на устройството са прикрепени към контактите на термостата. При 20°C съпротивлението на термистора трябва да бъде 6000 ома. След това поставете температурния сензор в гореща вода и преценете как се променят показанията на екрана на мултиметъра.Съпротивлението трябва да падне и при нагряване до 50 °C трябва да бъде около 1350 ома.проверка на температурния сензор NTC

Ако стойността на дисплея на устройството не се променя или е твърде различна от стандартната стойност, можем да говорим за неизправност на термостата. Температурният сензор не може да бъде ремонтиран; ще трябва да инсталирате нов, работещ термистор. По-нататъшното сглобяване на пералната машина се извършва в обратен ред.

Електронна повреда

Ако причината за появата на грешка F16 на дисплея не е краткотрайна повреда или повреден термистор, ще трябва да проверите контролния модул. В най-лошия случай ще трябва да смените процесора и да презаредите машината. Но такива драстични мерки не винаги са необходими.

Визуалната проверка на модула може да не даде резултат, особено ако частите по него не са изгорели. Вероятни причини за извеждането на код за грешка F16 на дисплея е нарушение на запояването на диоди, резистори и други елементи на основната контролна платка. За да диагностицирате и извършите ремонт, ще ви трябва:

 • мултиметър;
 • поялник;
 • колофон;
 • спойка;
 • калай.

Без опит в работата с електрониката на пералнята и уменията за използване на поялник е по-добре да не се опитвате да ремонтирате контролната платка самостоятелно.

Нека да поговорим за някои елементи от основния модул на пералната машина, които можете да ремонтирате със собствените си ръце.

 • Кондензаторът е компонент за стабилизиране на напрежението. Подуването му е пряк „симптом“ на срив. Ако визуално не е ясно дали елементът работи или не, трябва да го проверите с мултицет (1 показва отворена верига, 0 показва късо съединение). Когато инсталирате работещ кондензатор, е важно да имате предвид, че има полярност.повреден компонент на таблото за управление
 • Резистори - проверяват се на две стъпки, като се вземе предвид редът. Елементите с първи приоритет са резистори със съпротивление 8 ома и до 2 ампера.Компонентите за 10 ома до 5 ампера принадлежат към групата от втори ред. Подмяната се извършва, ако работата на частите не отговаря на стандартите.
 • Тиристорният блок също често се проваля поради скокове на напрежението. Проверява се само след диагностика на кондензатора. Трябва да зададете отрицателното съпротивление на мултиметъра и да позвъните на диодите от първи ред. Отчетеното напрежение на екрана на тестера трябва да надвишава 20 V.

Ремонтът на табло за управление е трудна задача. За потребители, които никога не са работили с електроника, е по-добре да се откажат от идеята сами да поправят машината. Препоръчително е да поканите компетентен специалист за диагностика.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня