Грешка F16 в пералня Siemens

Грешка F16 в пералня SiemensВсеки собственик на пералня знае, че има определени кодове за грешка, които могат да се използват, за да се открие къде се намира повредата. За пералните машини Siemens тази функция не ви позволява 100 процента да определите местоположението на повредата от първия път, но можете да идентифицирате определен набор от проблеми, което ще улесни задачата както за собственика, така и за техника. Една от най-често срещаните грешки на Siemens е F16, така че е препоръчително да знаете всичко за него: какво да правите и как да го поправите.

Нека дешифрираме кода

Веднага щом видите грешка F16 на дисплея, можете да сте сигурни, че проблемът е във вратата на люка. Това се доказва и от факта, че машината отказва да започне процеса на пране. В този случай собственикът на пералня Siemens има две възможности: да замени всеки елемент от люка, който не може да бъде ремонтиран, или да го поправи. Но първо трябва да разберете какъв е проблемът. Първо, направете повърхностна проверка:

 • Ако вратата не се заключи, когато е затворена, продължете с демонтажа на вратата, тъй като вероятно проблемът е в ключалката или заключващия бутон.
 • Ако всичко се затваря, но не се заключва, тогава ще е необходима подмяна.
 • Пантите, държащи вратата, може да са износени. Те също ще трябва да бъдат заменени.
 • Самата пластмасова дръжка също може да се счупи. Подмяната на тази част с нова е толкова лесно, колкото беленето на круши.

Нито един от знаците не съвпада? След това трябва да погледнете по-дълбоко в машината. За да направите това, отворете вратата, развийте всички болтове и крепежни елементи и я извадете. Доколкото е възможно, разглобете заключващия елемент, самата врата и т.н. за проверка за грешки. Обърнете специално внимание на ключалката.Малки части като пружини или пръти може да изскочат там, но могат лесно да бъдат върнати на мястото си. Ако повредата е по-сериозна, например UBL е неуспешна, ще трябва да закупите нов елемент.

Издърпайте блокиращото устройство

издърпайте UBL Напълно възможно е да извършите ремонт сами, основното е да разберете причините и да запомните мерките за безопасност. Първо, трябва да изключите пералнята Siemens от електрическата мрежа и да изключите водата. Второ, люкът може да се забие в затворено положение, тоест вратата трябва първо да се отвори. В този случай процедирайте както следва:

 • поставете домашния асистент настрани, така че да можете да стигнете до дъното;
 • развийте винтовете и свалете панела;
 • пъхнете ръката си през долния отвор и опипайте за UBL;
 • използвайте пръстите си, за да натиснете резето, докато вратата се отвори.

важно! Ако се притеснявате, че няма да можете да поставите машината настрани, можете също да стигнете до заключващото устройство през горната стена. Отстранете панела и направете същите манипулации.

Сега, когато достъпът до вратата на люка е отворен, можете да започнете да сменяте UBL. Първо повдигнете гумения маншет. Отдолу се държи със скоба. Ако е пластмасов, разкопчайте скобата, ако е метален, вземете го с остър предмет и го извадете. Сега еластичната лента може лесно да се огъне вътре в барабана.

След това ще видите директно заключващото устройство. Развийте двата болта, които го държат отвън. Закрепва се отвътре само с пластмасов чип. Фиксирайте местоположението на контактите и освободете връзките. Долепете ръката си до ключалката на гърба на люка и я хванете. Сега можете да започнете да проверявате и, ако е необходимо, да отстраните проблема.

Ще тестваме и ще заменим UBL

Тъй като блокерът е електронно устройство, той трябва да се провери с мултиметър или тестер. За да направите това, трябва да знаете как се нарича контактът и за какво отговаря. За да направите това, изтеглете електронната схема на частта в Интернет. Сега можете да започнете:

 • поставете тестера в режим на измерване на съпротивлението;
 • Намерете контактите на фазата и нулата и прикрепете скобите на тестера към тях. Ако на екрана има трицифрено число, значи всичко е наред;
 • Сега преместете сондата от фазов контакт към общ, оставете неутрален на място. Числото 1 или 0 се появи? Така че няма от какво да се притеснявате.

В други случаи ще трябва да го смените, тъй като е безполезно да ремонтирате UBL. Бъдете внимателни, когато избирате част за вашия модел SM.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня