Грешка F16 в пералната машина Ariston

F16 SM AristonВертикалните перални машини Hotpoint Ariston може да показват код за грешка F16 веднага след започване на процеса на пране. В повечето случаи грешката се показва незабавно, дори преди програмата да започне да се изпълнява. Понякога кодът може да се появи вече в процеса на пране на нещата. Нека да разберем каква грешка F16 показва, какъв вид повреда на пералната машина показва?

Проява на грешка

Най-лесният начин да идентифицирате грешката е на модерно перално оборудване с дисплей. На цифровия екран системата ще покаже съкращението F16. Ако машината не е оборудвана с дисплей, потребителят ще трябва внимателно да наблюдава поведението на „домашния асистент“.

Ранните модели на Hotpoint Ariston, които имат един индикатор за захранване на контролния панел (става дума за моделите ATL, AT, TX), ще ви уведомят за неизправност в системата чрез мигане на светлината и завъртане на програмния селектор. 16 последователни мигания на индикатора и щракване на програмиста ще ви уведомят за грешка F16.

Пералните машини, оборудвани не само с бутон за захранване, но и с бутони за избор на допълнителни функции, уведомяват потребителя по малко по-различен начин. Например, на машини от серията AVTL, AVTXL, индикаторът "Spin" ще започне да мига, а заедно с него и символът за заключване на вратата "Key".

Машините от серията Vertical Ariston Low-End показват грешка чрез мигане на лампичката „Изплакване“ (намира се в колоната с индикатори на етапите на даден режим). Освен това може да светнат и светодиодите за допълнителни опции.

Откъде се е появила тя?

Какво трябва да направя, за да отстраня установената грешка? Необходимо е да се разбере каква неизправност в системата показва този символ. Грешка F16 на перални машини Ariston с тип вертикално зареждане показва проблем със сензора за паркиране на барабана.

Този код за неизправност е типичен изключително за вертикални машини; в автоматичните машини с предно зареждане няма такава грешка.

Има няколко опции, в резултат на които е възникнала повреда:барабанни врати в аристон

  • Вратите на барабана не са напълно затворени. Уверете се, че сте затворили вратите плътно, когато приключите с товаренето на артикулите си. Когато са затворени, трябва да се чуе характерно щракване. Ако затварянето не е плътно, машината няма да започне да работи;
  • лоша връзка на контактите. Уверете се, че проводниците във веригата от сензора за паркиране до контролния блок са свързани плътно. Понякога, поради вибрациите, които пералнята произвежда по време на работа, плътността на контактите се нарушава. Решението на проблема ще бъде възстановяването на окабеляването;
  • еднократна неизправност на контролния модул. Може би изключването на SMA от захранването за 15 минути ще помогне за елиминирането на кода. След това стартирайте отново пералното оборудване и изберете желаната програма за пране.

И така, грешка F16 в Пералня Аристон, може да се появи по няколко причини. Ако бързите действия не помогнат, трябва да предприемете пълен ремонт. В някои случаи ще трябва да прибягвате до помощта на професионални занаятчии.

Опитваме се да ремонтираме

Първоначално можете да опитате да поправите машината сами. Ако повторното затваряне на капаците на барабана до характерно щракване или рестартирането на машината не даде резултат, ще са необходими по-сериозни ремонти.

За да проверите функционалността на сензора за заключване на барабана, устройството за паркиране и микропревключвателя, трябва да се „въоръжите“ с мултицет. С помощта на тестера се диагностицира всеки от елементите. Ако се открият неизправности, е необходимо да смените повредената част с нова.

Ще бъде много трудно за непрофесионалист да коригира ситуацията със собствените си ръце, ако блокът за управление се повреди. Ако релсите на модула са изгорени, микросхемата е изгоряла или основният микропроцесор е повреден, препоръчително е да се свържете със сервизен център или сервиз за специализирана помощ.

Грешка F16 може да се появи, ако водата попадне върху контактите на сензора за паркиране.

Когато предприемате ремонт сами, бъдете подготвени, че може да се наложи да запоите изгорелите вериги и да смените елементи, за които е установено, че са дефектни. Ако микропроцесорът се повреди, контролният модул няма да може да се ремонтира, той ще трябва да бъде напълно сменен.

Не е факт, че проблемът е в контролния панел. Не забравяйте да проверите окабеляването на пералната машина за повреди или разединени контакти. Струва си да проверите кабелите, преминаващи от сензора за паркиране на барабана към основното устройство.

Окабеляването се влошава с времето поради външни влияния, така че контактите трябва периодично да се проверяват за плътни връзки.

В пералната машина Ariston дефектът на окабеляването може да доведе до по-сериозни последици. Повредените кабели могат да причинят късо съединение, което може да повреди главния електронен контролер. Окабеляването може да бъде ремонтирано чрез термосвиваемо усукване, но идеалният вариант би бил напълно да се смени кабелната верига.Контактите се възстановяват чрез запояване или пълна подмяна на износен контактен блок.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня