Грешка F15 в пералнята Atlant

грешка f15 в SM AtlantГрешка F15 е доста специфична и често се проявява по такъв начин, че потребителят вече не се съмнява в причините за нея. Съгласете се, ако влезете в банята или кухнята и видите, че под корпуса на пералнята Atlant се разлива огромна локва, а на дисплея светва F15, вероятно ще разберете, че това е теч. Има обаче и скрити причини за този код, да не говорим за факта, че е необходимо бързо и професионално да се установи къде точно е възникнал течът. Като цяло има много въпроси относно тази грешка и отговорите са „котката извика“, така че решихме да се опитаме да коригираме ситуацията в рамките на тази статия.

Описание и причини за появата

Автоматичната пералня Atlant, както и всяка друга, е създадена, за да улесни живота на домакините възможно най-лесно. Процесът на пране и понякога сушене на неща се извършва напълно автоматично и, естествено, никой не следи този процес. Отиваме до пералнята само за да заредим прането в нея, да насипем прах и да стартираме програмата за пране, след което да извадим изпраните и изцедени дрехи.

Това, което се случва по време на час и половина от работата му, не ни интересува и може би напразно. Стотици потребители са се сблъскали с грешка F15 и наводняване на техния апартамент и апартамента на съседите им отдолу и ако програмата за измиване не беше спряла навреме, целият вход щеше да бъде наводнен.

Опитайте се да не оставяте пералната машина без надзор за дълго време. Когато напускате дома си с включена пералня или си лягате, не забравяйте, че оборудването може да се провали.

И така, код F15 за пералня Atlant, как да го дешифрирате и какви са причините за появата му? Нека започнем с декодирането. Код F15 показва теч в пералната машина или електронна неизправност.Как пералнята определи това? Много просто, благодарение на сензора, разположен в тигана. Теоретично, ако сензорът се задейства навреме, потребителят дори няма да разбере, че пералната машина Atlant има теч. Но това не винаги се случва. В приблизително половината от случаите сензорът реагира късно или изобщо не реагира.

За да разберете причините за теча, той трябва да бъде открит. Къде може да изтече машината Atlant, какви части могат да станат слабото място, което причинява грешка F 15?

 1. Клапан за пълнене и неговите тръби.
 2. Прахоприемник и неговите тръби.
 3. Резервоар за измиване.
 4. Дренажна тръба.
 5. Дренажна помпа.

Течове могат да възникнат и поради повреда на входния и дренажния маркуч. Но машината ще открие такива течове само ако е оборудвана с маркучи със системата Aqua Stop. Във всички останали случаи няма да получите отговор от системата за самодиагностика.

Проверка на системата за пълнене и източване

Преди да започнем да търсим причината за изтичането на информация, нека си поиграем малко на Шерлок Холмс. Огледайте и опипайте локвата, изтекла от пералнята Атлант. Ако водата е абсолютно чиста, без прах, това означава, че има теч на входа и вината е или на входния клапан, или на тръбите му. Ако водата е сапунена, това означава, че течът е станал и на другите места, за които говорихме в предишния параграф.

Можете да проверите дали вентилът тече, като развиете горния капак на машината. Първо изключете оборудването от всички комуникации. След като имате достъп до клапана за пълнене, проверете го, като обърнете специално внимание на тръбите, отиващи към приемника за прах. Маркучите могат да се разхлабят или износят и трябва да се сменят, ако е необходимо. Вентилът по правило не може да се ремонтира и ако нещо се случи, той се сменя.

вентил и тръба

Ако изтича вода с прахообразни примеси, започнете проверката с тръбата от приемника за прах към резервоара и след това тръбата от резервоара към дренажната помпа.Ако самите тръби са в добро състояние, сменете скобите, в противен случай сменете напълно монтажа. Дюзата на помпата на пералня Atlant може да се достигне през дъното. Незабавно проверете помпата; ако в тръбата му се появи пукнатина, водата ще започне да прониква в съда. В този случай частта трябва да бъде заменена.

помпа и тръби

Отстраняване на други проблеми

Много по-рядко водата изтича от резервоара на пералната машина поради скъсан маншет, спукан резервоар за прах или дупка в резервоара. Основният признак за дефектен маншет е изтичането на вода през вратата на машината. Замяната на тази част е описана подробно в статията. Как да сменим маншет в пералня.

Що се отнася до резервоара за прах, изобщо не е необходимо той да е напукан или спукан; може би не е поставен правилно. В резултат на това част от водата влиза в тигана, а част изтича. Опитайте да издърпате тавата и да я поставите отново.

И накрая, пукнатината в резервоара е най-трудната неизправност, чието отстраняване ще изисква финансови и времеви разходи. Резервоарът може да протече поради:

 • остър чужд предмет, заклещен в барабана;
 • производствен дефект;
 • силен удар по време на транспортиране.

За ваша информация! Резервоарът в пералнята е сгъваем и следователно ще бъде по-лесно да го поправите, ако е възможно.

Подробно описание на отстраняването на резервоара от пералня е в статията Смяна на лагери в пералня Атлант. След като резервоарът бъде изваден, внимателно проверете дупката. Ако е малък по размер, тогава може да бъде запоен. В други случаи е по-добре да смените резервоара с нов. От друга страна, подобен ремонт може да не си струва цената, така че решете сами какво да правите.

Така че в повечето случаи можете сами да коригирате грешка F15 в машина Atlant у дома или като се обадите на специалист. Рядко се случва да занесете пералнята си в сервиз. Късмет!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Сеня Сеня:

  Машината има тази грешка, няма теч, вода не се пълни.

  • Граватар Вова Вова:

   Получих и грешка F15 без никакви течове. Изсуших контролния модул със сешоар и всичко работи.

 2. Gravatar на Нат Ната:

  Няма течове, не се събира вода

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня