Как да коригирате грешка F14 в пералнята Atlant

грешка F14 за SM AtlantЕдна от най-неприятните системни грешки е F14. Ако пералната машина Atlant показва грешка F14, бъдете готови за разходи, въпреки че все още може да ви струва. Не се паникьосвайте преди време. Нека дешифрираме този код и след това да видим какво можете да направите сами и какво само с помощта на съветник.

Какво означава този код?

След като проучите съответните инструкции, можете бързо да стигнете до извода, че грешка F14 означава повреда на контролния модул на пералната машина Atlant, но в действителност това не винаги е така. Причините за грешката могат да бъдат скрити много по-дълбоко, по-специално нейната поява може да бъде засегната от:

 • запушен филтър за боклук;
 • неправилно свързване на машината към канализацията;
 • токов удар.

Преди да презаредите или дори да смените контролния модул, трябва да проверите горните причини. Да се ​​надяваме, че говорим за банална краткотрайна неизправност в електрониката на пералнята Atlant.

Предварителни действия

За да се опитате да коригирате грешка F14, първо трябва да проверите дали е имало моментна повреда в системата. Затворете плътно вратата на люка, изключете пералнята и извадете захранващия кабел от захранването. След това можете да отидете да пиете кафе, тъй като ще трябва да чакате от 7 до 15 минути. По-добре е да изчакате 15 минути. Връщаме се, включваме машината и се опитваме да стартираме програмата; ако отново се появи грешка F14, струва си да стартирате оборудването Atlant в тестов режим. Какво трябва да направим?

 1. Първо трябва да свържем машината към захранването и да затворим плътно вратата на люка.
 2. Уверете се, че програмният селектор е на позиция 12 часа.
 3. Натиснете бутона "Старт/Стоп" и го задръжте.
 4. Завъртете копчето за програмен превключвател на позиция 6 часа (стрелката надолу).
 5. Освободете бутона "Старт/Стоп".
 6. Завъртете копчето за програмен превключвател на 12 часа (стрелката нагоре).

Тест SM Atlant

Ако на дисплея се появят четири осмици, това означава, че тестовият режим е стартиран успешно. Самата машина ще тества системата и ако накрая издаде три звукови сигнала, имате късмет, няма сериозни неизправности. Ако машината изведе код за грешка в края на теста, значи нещата са лоши, има повреда, която трябва да се намери спешно.

За да извадите машината от тестов режим, завъртете програмния превключвател една стъпка наляво, след това го върнете на 12 часа и изключете машината.

Проверка на дренажния маркуч

Колкото и парадоксално да изглежда, в някои случаи простата проверка на връзката на машината с канализацията помага да се елиминира повредата F14. Ако машината Atlant е инсталирана наскоро, трябва да я проверите още повече, тъй като това може да е основната причина за проблема.

Обърнете внимание на горното огъване на дренажния маркуч. Тя трябва да е на височина 1 m от пода. Разстоянието между точката на свързване на дренажния маркуч и коляното на дренажната тръба трябва да бъде най-малко 80 cm. Ако връзката е неправилна, това може да причини „сифонен ефект“.

свързване на пералня

Мръсната вода от канализацията може да се върне обратно в машината и системата за самодиагностика може да не реагира адекватно на тази неизправност с грешка F14. Честно казано, SM Atlant не разполага с най-модерната електроника с далеч от оптималния софтуер.

Почистване на филтъра

Експертите отбелязват, че в някои случаи SM Atlant може да покаже грешка F14 поради запушен дренажен филтър.Звучи неочаквано, но фактът си остава факт. Почистването на филтъра е лесно.

 1. Изключете машината от захранването.Почистване на филтър Атлант
 2. Наклонете го малко назад.
 3. Поставете плосък съд под тялото, в който да се оттича мръсната вода.
 4. Отворете люка, който се намира в долния десен ъгъл на тялото на пералната машина.
 5. Развийте филтъра и източете цялата вода.
 6. Почистете всичко вътре, изплакнете самия филтър и го завийте обратно на мястото му. Върнете машината в първоначалното й положение.

След като почистите филтъра, опитайте да рестартирате машината няколко пъти. След това стартирайте сервизния тест, както е описано по-горе. Ако грешката F14 продължава, значи проблемът е сериозен.

Тест на контролния модул

Очевидно не можете да го направите без помощта на опитен майстор. Ако горните мерки не помогнат, ще трябва да тествате контролния модул за неизправност. Само специалист може да извърши ефективно такава операция. Независимото тестване и ремонт на контролния модул може да причини непоправима вреда и впоследствие определено ще трябва да смените електронното пълнене. Между другото, цената на нова част е 50% от цената на нова машина, така че не поемайте ненужни рискове.

Може да сте срещали други Кодове за грешки на пералня Atlant. Ако е така, прочетете едноименната статия, която е на нашия уебсайт, а ние се сбогуваме с вас и ви желаем успех!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня