Грешка F13 в пералнята Atlant

грешка F13 в SM AtlantБеларуската марка Atlant е добре известна в постсъветското пространство с домакинските уреди, които произвежда. Освен всичко друго, под тази марка се произвеждат и автоматични перални машини, но качеството им все още оставя много да се желае. По-специално, пералнята Atlant често страда от грешка F13. Какъв вид грешка е това и как да се „справим“ с нея, ще ви кажем в тази публикация.

Обозначение и обяснение

Дисплеят в пералнята съществува, за да предостави на потребителя повече информация за работата на „домашния помощник“. Това е особено полезно, когато системата за самодиагностика трябва да покаже един или друг код за грешка, например код F13. Потребителят, след като е видял кода, може веднага да разгледа целенасочено техническите документи, за да разбере каква грешка е срещнал и каква неизправност потенциално я е причинила.

грешка f13 на Atlant с дисплей

Друг е въпросът, ако пералнята му няма екран, на който да се показва някаква информация. Как потребителят разбира, че системата за самодиагностика на машината иска да му каже нещо? Отговорът е прост, пералня без дисплей комуникира с потребителя с помощта на индикатори на контролния панел, като ги свети в определен ред. Ако обърнете внимание на долния ред светлини, ще видите, че грешка F13 се обозначава със светенето на първата, втората и четвъртата лампа (броейки отляво).

Светлините трябва да светят и да не мигат или да показват морзова азбука.

грешка F13 на пишеща машина Atlant без дисплей

Кодът за грешка F13 е обяснен доста подробно. Производителят говори за неизправност на контролния модул или подходящото за него окабеляване. Всъщност това са десетки потенциални повреди, тъй като всеки полупроводников елемент може да създаде проблем. Но ако започнете да разбирате проблема в детайли, се оказва, че не всичко е толкова ужасно, колкото може да изглежда на пръв поглед, но все пак е доста сложно.

Проверка на окабеляването и контактите

електронна модулна платка и окабеляванеПри пералня с марка Atlant контролният модул се намира отгоре в предния десен ъгъл на кутията до превключвателя за налягане. Съответно, основният пакет от проводници и чипът, който пасва на контролната платка, се движат по страничната стена. Опитни занаятчии се оплакват, че такова разположение на най-важната електронна част на машината (нейните „мозъци“) води до чести повреди.

  1. Горната част на корпуса на пералната машина с предно зареждане е по-податлива на негативните ефекти от вибрациите. Освен това разположението на „деликатните“ части близо до страничната стена също е рисковано, тъй като вибрирайки от едната страна на другата по време на цикъла на центрофугиране, машината може да се удари в стените на мебелите или други предмети, „разклащайки“ електронния модул и разхлабвайки чипът с проводници.
  2. Потребителите често поставят бутилки с течен перилен препарат директно върху горния капак на пералната машина Atlant и доста често ги разливат. Течният гел изтича от капака върху предния панел, тече по страничната стена отвън и попада вътре в кутията, където се намира контролният модул и множество проводници и контакти. В резултат на това контактите се окисляват, изгарят и модулът се проваля.
  3. За повечето перални машини автоматичният модул се намира в долния десен ъгъл близо до задната стена.С други думи, той е доста далеч от дозатора с праха и ако потребителят сипе грешния прах, получената обилна пяна едва ли ще достигне до пластмасовия блок с контролната платка. Пералнята Atlant в този смисъл има очевиден недостатък, защото ако пяната излиза във всички посоки, нейните струи определено ще се окажат върху контролния модул и тогава това е лотария.

пяна пълзи от пералня Atlant, рискувайки повреда на модулаВъпреки горните недостатъци, това разположение на окабеляването, главните контакти и модула има очевидни предимства. Основното предимство, което ни притеснява е удобният достъп - махнах горния капак и ето го модула. Той е под ръка и всички кабели, които отиват към него, също могат да бъдат изтеглени и проверени без никакви проблеми. Е, това е мястото, където полезният фон може да приключи, нека започнем да проверяваме окабеляването и контактите на контролния модул.

И така, изключваме чипа със снопа проводници от контролния блок. Изваждаме и настройваме мултиметър. Проверяваме всяко окабеляване за прекъсвания. Ако се намери такъв проводник, той трябва незабавно да се смени заедно с контакта, но ако има няколко повредени проводника (например мишките са ги дъвкали), можете да смените целия пакет наведнъж - по-малко проблеми. След това трябва да позвъним на всеки контакт на контролния блок и ако всичко е наред, преминете към проверка на контролния панел.

Проверка и ремонт на електронния модул

На този етап от теста става ясно, че окабеляването и контактите не са виновни за грешката F13, което означава, че контролната платка на електронния модул ще трябва да бъде премахната и подложена на задълбочено тестване. Ако върху таблото за управление се виждат следи от препарат, трябва да го измиете с топла вода, след това да го изсушите много старателно със сешоар и след това да го изплакнете с етилов алкохол.

Общата процедура за проверка и ремонт на контролния модул на пералната машина Atlant е показана на примера на платката Invensys 5521CC.

След тези процедури можете да вземете и проверите платката за функционалност. Ако не е възможно да коригирате грешка F13 по този начин, направете следното:

  • проверете захранването с помощта на мултицет;
  • повикване 21 пин – VDD0, 32 пин – VDD1, 43 пин – VDD2;
  • След това проверете пин 39 – RESET и след това пин 32;
  • на следващия етап се свързваме с платката и премахваме фърмуера.

Намерете и инсталирайте нов фърмуер. Ако тази мярка не помогне за решаването на проблема, ще трябва да тествате процесора по-подробно. Първо проверяваме SDA и SCL автобусите. След това тестваме крака 5 и 6 на процесора; ако няма напрежение на един от тях, процесорът е повреден и ще трябва да смените цялата платка.

Новата контролна платка може също да изисква актуализация на фърмуера.

Платка за управление на пералня Атлант

В заключение отбелязваме, че кодът за грешка за перални машини Atlant F13 може да означава сериозни проблеми с електричеството или електрониката на „домашния асистент“. Трябва внимателно да претеглите всичко, преди да започнете да проверявате и ремонтирате тези части на машината, защото без съответните умения е почти невъзможно да направите това. За да формирате допълнителна мотивационна нагласа, прочетете статията Струва ли си сами да ремонтирате електронни модули?, може би това ще ви мотивира да предприемете конкретни действия. Честит ремонт!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня