Грешка F13 в пералня Whirlpool

Грешка F13 в пералня WhirlpoolКогато на дисплея на вашата пералня Whirlpool се покаже “F13”, не се паникьосвайте и се обадете на сервизен техник. Дори „начинаещ“ може да се справи с такава грешка, основното е да дешифрирате комбинацията от сигнали и да се придържате към фабричните инструкции. Ще ви разкажем подробно за какви изисквания и алгоритми говорим.

Какво означава този код?

Грешка F13 не крие сериозни щети. Според инструкциите, комбинацията означава „неизправност в системата за подаване на вода“. С прости думи, машината не може да напълни барабана до необходимото ниво. Няма подаване на вода или машината „мисли“ твърде дълго - в измереното време системата няма време да изпълни командата и платката се изключва, за да избегне преливане. Тази неизправност възниква поради три причини:Да се ​​надяваме, че не е контролното табло

 • централното водоснабдяване е изключено или налягането в него е твърде ниско;
 • Кранът за подаване на вода към пералната машина е затворен;
 • резервоарът за прах или тръбата, водеща към него, е запушена;
 • всмукателният клапан е неуспешен;
 • Контролната платка е заседнала или изгоряла.

Контролната платка рядко се счупва, така че е по-добре да не бързате да се обадите на сервиз. Много по-често грешка F13 се показва, когато тавата за препарат е запушена или клапанът за пълнене е повреден. Тогава ремонтът отнема няколко минути за почистване или подмяна на елементи.

Но преди всичко си струва да изключите неспешните причини за повреда. Централното водоснабдяване в къщата вероятно е изключено или водопроводният кран е обърнат в затворено положение. Лесно е да потвърдите предположението си - просто проверете другите стаи и спирателния вентил.Ако тук всичко е чисто, започваме да диагностицираме системата за пълнене на пералната машина Whirlpool.

Тестване на клапана за пълнене

Когато се появи "F13", няма нужда да мислите какво да правите. Има само един начин - последователно да се проверят всички елементи на системата за пълнене от входния клапан и прахоприемника до таблото за управление. По-добре е да започнете с клапанното устройство, което най-често води до грешка. Продължаваме така:

 • изключете пералнята от захранването;
 • свалете горния капак от кутията (развийте фиксиращите винтове от задната стена, повдигнете „горната част“ и я плъзнете към вас);
  горен капак на пералня
 • намираме клапана за пълнене на кръстовището на маркуча и тялото;
  проверка на клапана за пълнене
 • разхлабете болтовете, закрепващи устройството, и извадете вентила от машината.

За да диагностицирате вентила, трябва да свържете входен маркуч към устройството и да приложите 220V към всички съществуващи намотки. Ако се чуе характерно щракване и тече вода, това означава, че мембраната е активирана и устройството работи правилно. В противен случай има основание за разширена проверка.

Когато използвате описания диагностичен метод, трябва да бъдете изключително внимателни. Първо, влагата не трябва да попада в проводниците под напрежение. Второ, трябва предварително да помислите за контейнер за събиране на вода. Вентилът, който не работи под напрежение, е повреден. По-точно изгоря едната бобина. Потвърждаването на „диагнозата“ не е трудно: просто свържете мултиметър към устройството и измерете съпротивлението на контактите. Обикновено индикаторът трябва да варира от 2 до 4 kOhm. Ако има отклонения, ще трябва да смените устройството.

тестване на клапана за пълнене

След това е препоръчително да проверите мрежата на всмукателния клапан. Често се задръства и запушва с мръсотия, предотвратявайки „преминаването“ на водата по-нататък. Лесно е да поправите ситуацията - извадете филтъра, почистете го, изплакнете го и го върнете на мястото му.

Не забравяйте да проверите дали във фитингите има пресовани пластмасови вложки. Те контролират налягането на водата, влизаща във водовъртежа, но често попадат вътре, което усложнява водоснабдяването. В резултат на това струята става твърде силна, системата открива преливане и показва грешка F13.

Входящият клапан е непоправим.

Whirlpool не може да се използва със счупен клапан. Пренебрегването на проблема и опитът за временно нулиране на грешката само ще влоши ситуацията. Товарът ще замръзне дъската или ще причини наводнение. По-добре е да не отлагате ремонта.

Как да сменим част?

смяна на всмукателния клапан на джакузитоКлапанът се счита за непоправим - дефектно устройство е по-лесно да се замени, отколкото да се ремонтира. Устройството струва между 200-3000 рубли, в зависимост от серийния номер на пералната машина Whirlpool. Но първо счупената част трябва да бъде демонтирана според правилата:

 • проверете дали пералната машина е изключена от захранването и водоснабдяването;
 • изключете свързаните проводници и тръби от вентила, като разхлабите съответните скоби;
 • затегнете фиксиращите винтове;
 • дръпнете обратно пластмасовите ключалки (ако има такива);
 • отстранете клапана.

След това инсталираме нов клапан, свързваме машината към комуникациите и започваме пробно измиване. Ако кодът за грешка F13 не се появи, всичко е направено правилно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня