Грешка F13 в пералня Leran

Грешка F13 в пералня LeranПералните машини често излизат от строя внезапно, например, когато барабанът вече е зареден с мръсни неща и перилен препарат е добавен в контейнера за прах. Грешка F13 в пералната машина Leran се появява на дисплея на устройството в момента, когато „домашен асистент“ не може да заключи вратата на люка, преди да започне работния цикъл. Това далеч не е най-сериозната повреда, така че не трябва незабавно да се обаждате на специалист от сервизен център, за да я разрешите, защото можете да се справите сами, ако правилно откриете причината за повредата и бързо я локализирате. Нека да разгледаме основните видове неизправности, които винаги са свързани или с механиката, или с електрониката.

Механизмът на вратата е счупен

Ако кодът за грешка F13 се появи поради механичен проблем, тогава няма да можете да затворите устройството изобщо. В този случай люкът или няма да бъде фиксиран в специални жлебове, или просто ще бъде избутан от тялото на SM. Във втората ситуация може да ви се стори, че нещо е влязло в ключалката и й пречи да се затвори. Във всеки случай ключалката няма да работи, няма да има характерно щракване и барабанът ще остане отворен.

Най-често този проблем възниква поради голямо натоварване на вратата на пералната машина. Това може да се случи, след като потребителят случайно затръшне вратата твърде силно, окачи тежко мокро пране върху нея или малки деца, които висят на люка, може да са виновни. Всяка от изброените причини може да причини разминаване и повреда на ключови структурни елементи.

 • Деформация на вратата.Разбира се, пантите на вратите могат да провиснат с времето по време на активно използване на устройството, но това ще се случи още по-бързо, ако затръшнете вратата или окачите мокри неща върху нея. За да възстановите баланса, трябва да регулирате отново позицията на люка и след това да затегнете крепежните елементи по-здраво. Ако крепежните елементи са счупени, ще трябва сами да премахнете повредените части, да купите точно същите в магазина и да ги инсталирате на мястото на старите.счупена дръжка на вратата
 • Изместване на езика. Това е кука, монтирана вътре в ключалката, която държи люка в затворено положение. Куката се поддържа от специален метален прът, който може да изпадне с течение на времето, което води до разместване на цялата тапа. В този случай е необходимо да разглобите вратата SM, да премахнете механизма и да възстановите неговата функционалност.

Колкото по-силно затръшнете вратата на „домашен асистент“, толкова по-бързо дръжката на вратата или ключалката ще станат неизползваеми.

 • Повреда на дръжката. Такава повреда предотвратява падането на вратата в жлебовете и блокиране на люка. Ремонтът в този случай е невъзможен, само подмяна на елемента.куката на вратата е повредена
 • Повреда на водача. Когато ключалката е активирана, тази пластмасова пластина се огъва и се заключва в жлеба с щракване. Ако те се износят и счупят по време на работа на SM, тогава куката вече няма да бъде фиксирана и люкът няма да се затвори.

Невъзможно е визуално да се определи защо точно се е появил кодът за грешка F13 - за да направите това, ще трябва да диагностицирате всеки от изброените компоненти на свой ред. Какво да направим първо?

 • Изключете домакинските уреди от всички комуникации.
 • Отворете вратата на люка.
 • Внимателно огледайте замъка.
 • Отстранете крепежните елементи, които закрепват вратата към корпуса на машината, за което ще ви трябва обикновена отвертка със звезда.демонтиране на вратата на люка
 • Отстранете вратата, като я повдигнете леко, за да я извадите от крепежните елементи.
 • Проверете бримките и ги затегнете по-здраво, ако е необходимо.
 • Разхлабете винтовете, които държат двете половини на вратата заедно.демонтаж на вратата
 • Разделете вратата на две части, като отделите горната част с помощта на плоска отвертка.
 • Разгледайте заключващия механизъм на дръжката.

Най-важното при ремонта у дома е да действате внимателно, за да не повредите случайно други части на пералня Leran.

Проблем с UBL

Когато механичната брава работи правилно и вратата се затваря с щракване, но работният цикъл не започва, тогава проблемът трябва да се търси в устройството за заключване на люка. UBL работи автоматично по време на всяко пране, което осигурява допълнителна защита на вратата по време на работа, например, така че децата да не я отворят случайно, докато барабанът е пълен с вода. Ако устройството е повредено, управляващият модул ще открие липсата на сигнал от UBL и просто няма да започне работния цикъл от съображения за безопасност на потребителя. Какво обикновено се свързва с повреда на UBL?проверка и подмяна на UBL на предната камера

 • Устройството е запушено.
 • UBL се провали.
 • Блокер с производствен дефект.
 • Няма връзка с контролния модул SM.

Ако кодът за грешка F13 се появи само поради запушен UBL, тогава това може лесно да бъде коригирано със собствените ви ръце. За да направите това, просто трябва да премахнете ключалката от вратата, да я разглобите и да премахнете всички прах, косми, козина и други замърсявания. Но ако причината е повреда на биметалната плоча или повреда на UBL поради късо съединение, тогава целият елемент ще трябва да бъде заменен.затворете UBL контактите

Още по-лошо е, ако контролният модул на пералнята е счупен. Повреда в софтуера, изгаряне на микросхеми, повреда на писти или контакти - всичко това води до факта, че контролната платка спира да издава команди към ключовите компоненти на устройството, включително UBL не получава сигнал за блокиране на люка.

Контролният модул SM може да се повреди поради внезапни промени в мрежата, неправилно боравене с таблото, плюс това може да е еднократна системна грешка. Няма да е възможно да се справите сами с този проблем, тъй като диагностицирането и възстановяването на електронна платка изисква богат опит и висока квалификация, затова препоръчваме да поверите тази работа на специалистите от сервизния център.

Как да тествате UBL със собствените си ръце?

Ако има подозрение за заключващото устройство на люка, не се опитвайте да го демонтирате веднага, а започнете с проверка на елемента. За да направите това, ще трябва да подготвите обикновен мултиметър и да извършите частичен анализ на „домашния асистент“. За достъп до UBL, разположен зад предния панел на SM, следвайте нашите инструкции:

 • изключете пералнята Leran от комуникациите;
 • отвори вратата;
 • разхлабете външната скоба на гумения маншет с помощта на отвертка или клещи;отстранете скобата на маншета
 • пъхнете маншета в барабана;
 • намерете устройството за заключване на люка, монтирано там, където се заключва вратата;
 • развийте двата винта на мястото, където куката на ключалката докосва ключалката;Премахване на UBL машината
 • изключете окабеляването, което отива към UBL;

За всеки случай направете снимка на правилното свързване на проводниците, за да имате под ръка пример при повторното сглобяване.

 • извадете устройството от машината.Извличане на UBL

Всички инструкции трябва да бъдат изпълнени през пролуката между ръба на барабана и предния панел на пералната машина. Ако това ви прави неудобно да премахнете ключалката, опитайте да премахнете горния панел на „домашния асистент“ и наклонете тялото назад. Това ще направи по-удобно да стигнете до UBL, тъй като танкът ще бъде преместен назад и ще има „пространство за маневриране“.

След като имате блокера в ръцете си, остава само да го тествате.За да избегнете грешки, не забравяйте да проучите електрическата схема на устройството за заключване на люка, за да разберете къде се намират фазата, нулата и общото реле. Какво да правя след това?

 • Настройте мултиметъра в режим на измерване на съпротивлението.
 • Свържете сондите на устройството към нула и фаза.тестване на UBL с мултицет
 • Ако резултатът от теста е трицифрено число, тогава всичко е наред.
 • Преместете една сонда от фазата към общото реле.
 • Ако мултиметърът показва "1" или "0", тогава блокерът е повреден.

Когато заключващото устройство на люка е повредено, то не може да бъде ремонтирано, а само заменено.

Така само за час можете да проверите всички възможни причини, поради които кодът за грешка F13 се появи на дисплея на вашия „домашен асистент“ Leran. Не бързайте, внимателно проверете ключалката, пантите и UBL, оставяйки контролната платка на устройството за накрая.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Федя Федя:

  Благодаря ви много, свалих релето за заключване на вратата, мръсотия наистина се събра. Почистих контактите, върнах всичко на място и стана!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня