Пералня Indesit показва грешка F13

Пералня Indesit показва грешка F13Ако на Indesit се покаже грешка F13, това означава, че температурният сензор не работи правилно. При машини без дисплей, неизправността ще бъде показана чрез мигане на светлинните индикатори „Забавено пране“, „Супер пране“ и „Допълнително изплакване“. Не можете да продължите да миете в такава ситуация: в най-добрия случай нещата ще се повредят поради твърде гореща вода, в най-лошия случай нагревателният елемент или контролната платка ще изгорят. По-добре е да не поемате рискове, а незабавно да започнете да диагностицирате термистора.

Къде е инсталирана тази част?

В пералната машина термисторът е отговорен за нагряването на водата. Сензорът записва температурата и я регулира в зависимост от избраната програма. Благодарение на електрониката информацията за степените се предава на таблото. Веднага щом се достигне необходимото ниво, процесорът ще отговори, като изключи елемента. Ако комуникацията с устройството е загубена, Indesit издава код F13.

Пералната машина Indesit показва „F13“, ако има проблеми с температурния сензор.

Както във всяка машина, в пералната машина Indesit сензорът се намира в нагревателния елемент, по-точно между два контакта в специално проектиран конектор. На външен вид устройството прилича на удължена цев - цилиндър с диаметър 10 см. Грешка F13 се показва рядко - сензорът се счупва изключително рядко. Понякога проблемът не е в термистора, а в платката. Във всеки случай е необходимо да проверите устройството, като стартирате неговата диагностика.термистор за перална машина Indesit

Нека извадим и тестваме елемента

Когато видите грешка F13 на дисплея на Indesit, трябва да действате - проверете температурния сензор. За да направите това, ще трябва да извадите термистора от мястото му и да го позвъните. Дори „начинаещ“ може да се справи със задачата, основното е да следвате инструкциите и да запомните предпазните мерки. Продължаваме така:

  • изключете пералнята Indesit от комуникациите;
  • свалете задния панел;
  • намираме нагревателния елемент под ваната за миене;
  • изключете окабеляването от термистора;
  • извадете термостата от конектора.

Диагностиката чрез звънене продължава. Инструкциите какво да правите с мултиметъра са доста прости: включете го в режим на омметър, свържете сондите към контактите на сензора и оценете съпротивлението. Уредът трябва да показва около 2000 ома, ако ранната температура е била 250 градуса.

Термисторът не подлежи на ремонт - само за смяна!

Вторият етап е потапяне на термистора в гореща вода и след това извършване на измервания. Ако при температура от 500 градуса съпротивлението на сензора падне до 1300 ома, тогава устройството работи. Отклонението от нормата означава повреда на термостата.къде да намеря термистор

Дефектният термистор не може да бъде ремонтиран. Ситуацията може да се коригира само чрез замяната му. Купуваме подобен елемент, монтираме го на мястото на стария и сглобяваме Indesit в обратен ред. Ако мултиметърът потвърди, че сензорът работи, тогава проблемът е в електрониката. В случай на платка и окабеляване не се препоръчва да извършвате ремонт сами - това е твърде рисковано. По-добре е да се свържете със сервиза за професионална диагностика на системата.

Признаци за повреда на температурния датчик

Можете да се досетите за проблеми с термистора дори преди грешка F13 да се появи на дисплея. Има няколко очевидни „симптома“, които показват проблеми с отоплението. Между тях:

  • водата се нагрява до максимум във всеки режим;
  • тялото се нагрява;
  • От люка излиза гореща пара.

Можете сами да нулирате грешка F13.

Има само една причина: Indesit престана да контролира степента на нагряване на водата. Продължаването на прането в този случай е опасно - нагревателният елемент може да изгори.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня