Грешка F13 на пералня Ariston

Грешка F13 на пералня AristonНяма да намерите код за грешка F13 на бюджетни перални машини от Ariston: тази комбинация сигнализира за проблем с функцията за сушене. Това опростява процеса на декодиране и ви позволява бързо да локализирате засегнатата област. Трудността е, че в публичното пространство има малко информация за това как да се справяте с F13 на автоматите Aristonov. Предлагаме да запълним тази празнина, да дешифрираме грешката и да разгледаме възможностите за нейното отстраняване.

Проявление на шифъра

Благодарение на системата за самодиагностика, пералната машина Ariston автоматично ще открие проблеми със сушенето и ще информира потребителя с код или индикация. Показването му на дисплея е по-лесно - пералнята ще спре работата си и ще покаже подходящата комбинация. Принудително спиране може да настъпи на всеки етап от цикъла:

  • оборудването издаде „F13“ при включване на програмата и отмени началото на измиването;
  • машината изпра, но при започване на сушенето показва грешка и отказва да изсуши дрехите;
  • машината започна да суши, но след известно време издаде код и замръзна.

Грешка F13 може да се появи преди или по време на сушенето - всичко зависи от причината за проблема.

Ако моделът няма дисплей, системата за самодиагностика ще съобщи за проблем чрез индикация - мигащи светлини. Честотата и количеството на блясъка зависи от марката Ariston.

  • Ariston Margherita тип AL 108D и AL 128D. Тези „най-стари“ машини в моделната гама на производителя имат само две крушки - мощност и сушене. Ако има проблем с последния, машината ще започне да произвежда 13 бързи светкавици с прекъсване от 7-15 секунди. В същото време програмистът също ще работи, щраквайки и въртейки се обратно на часовниковата стрелка.
  • Ariston AML 105 и 109 серии.При тези перални машини, когато има проблем с функцията за сушене, три светодиода мигат, показвайки допълнителни опции. Само вторият отдолу, обикновено „Бързо пране“, ще остане изключен. „Ключът“ също ще мига постоянно.Ariston Margherita AL 108D
  • Hotpoint-Ariston Low-End марки ARM XXL, CA WD и AV DK. Тук машината реагира на F13 чрез мигане на светодиодите за температура. Отново всички с изключение на втория са маркирани. Имената на „светлините“ на арматурните табла се различават, но като правило свети триединството „Без отопление“, „40“, „50“.

Ако сушилнята и пералнята издадат F13, тогава няма нужда да се паникьосвате. По-добре е първо да се опитате да интерпретирате комбинацията и да изясните естеството на проблема. Нека разберем какво може да се счупи след това.

Нека обясним кода

За да разберете как да коригирате F13, трябва да разгледате по-отблизо грешката. Така че тази комбинация на Ariston и Hotpoint-Ariston показва проблеми със сушенето. По-точно, код се показва, когато сензорът за температура е повреден. Има два варианта: или термостатът е счупен, или е възникнало късо съединение. Във всеки случай таблото спира да контролира отоплението, цикълът на сушене се отменя от съображения за безопасност и на дисплея се показва код.проверка на сензора

Оказва се, че F13 директно показва неизправност на температурния сензор. Невъзможно е по-точно да се определи естеството и мащаба на проблема, да се идентифицират причините и да се извършат подходящи ремонти без специално оборудване. Често потребителят не вижда причина за безпокойство, тъй като устройството, когато се нарича мултиметър, произвежда приемливи стойности от 18-20 kOhm. Но при най-малкото движение поради вибрации по време на работа на машината, термостатът се мести, прекъсва и спира да функционира. В такива случаи е препоръчително незабавно да свържете сервизен център.

Работен температурен сензор в нормален режим трябва да произвежда стойности от 18-20 kOhm.

Самодиагностиката е възможна, но само в някои ситуации.

Какво да проверите първо?

Ако грешка F13 се покаже за първи път, тогава е възможно да е възникнала еднократна повреда на контролния блок или системата за показване. Можете да рискувате и да рестартирате машината: изключете пералнята от мрежата, изчакайте 10-20 минути и след това стартирайте прекъснатия режим и наблюдавайте поведението на оборудването. Повторната поява на кода ще покаже неизправност на температурния сензор.

Силно не се препоръчва да се справяте сами с повредата на F13. По-добре е незабавно да се свържете със сервизния център и да оставите майсторите да извършват диагностика с помощта на специално оборудване. В противен случай има голяма вероятност от влошаване на проблема, дори до точката на „фатален изход“ на оборудването.

Домашните ремонти са разрешени само ако потребителят знае как да работи с електрониката на пералня Ariston. След това можете да проверите дали контактите са здраво закрепени в клемите в областта от температурния датчик до електронния контролер. Вероятно вибрациите, произтичащи от измиването, са довели до разхлабени връзки между проводниците.

Ако F13 не се появи поради еднократна повреда и разхлабено окабеляване, тогава няма да можете да ремонтирате машината сами - необходим е професионален ремонт.

Опции за неизправност

Когато пералнята Ariston не може да се справи със сушенето на нещата+ и издава F13, в 70% от случаите температурният сензор е „виновен“. Устройството се повреди след прекъсване или късо съединение. Единственият начин за решаване на проблема е да смените дефектната част.Контролният модул е ​​повреден

В останалите 30% други проблеми водят до грешката.

  • Повреда на фърмуера на модула.С прости думи, платката „забравя“ фабричния алгоритъм и вече не е в състояние да изпълнява вградените програми. За да отстраните проблема, трябва да препрограмирате електронния блок. Възможен мига само на специално оборудване.
  • Повреда на борда. Друг вариант е контролният модул да е повреден. Например, така наречените писти бяха повредени, резистори изгорени и контролерът беше повреден. Естеството на неизправността ще определи какво да правите по време на ремонта: възстановяване на контактите, подмяна на радио елементи или инсталиране на ново устройство.
  • Повредено окабеляване. Проводниците, водещи от сензора за сушене към контролния модул, може да са се скъсали поради вибрации или гризачи. Във всеки случай връзките трябва да бъдат възстановени чрез смяна на проводниците.

Забранено е усукването или запояването на кабелите на пералните машини - такива връзки са ненадеждни и опасни!

Струва си да се отбележи, че грешка F13 на сушилни Ariston се появява често. Това се дължи на недобре замисления дизайн на машината, на която входният маркуч е разположен точно над дъската. При теч или силен конденз в модула навлиза влага, което неминуемо води до изгаряне на последния. Ето защо не се препоръчва закупуването на сушилни от този производител. По-добре е да потърсите алтернативни опции, които са по-трайни и безопасни.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня