Грешка F12 в пералня Siemens

Грешка F12 в пералня SiemensАко вашата пералня Siemens показва код F12, ще трябва да проверите двигателя. Като правило говорим за факта, че оборудването не може да завърти барабана: двигателят е повреден или връзката с него е загубена. При такава грешка задвижващият ремък често остава на мястото си, а контролната платка остава извън подозрение - предвидена е друга комбинация за нейното прекъсване. Така че нека веднага да преминем към диагностика на двигателя, оценка на състоянието на електрическите четки, намотките и ламелите.

Да намерим и проверим двигателя

Не е трудно да проверите самостоятелно двигателя за производителност. Основното нещо е да знаете предварително какво да правите и в какъв ред. Не забравяйте да проучите вида и принципа на работа на двигателя, инсталиран в Siemens. По този начин пералните машини на Siemens са оборудвани с колекторни двигатели, които включват задвижващ ремък. За разлика от инверторните те са по-евтини, по-компактни, по-мощни и по-лесни за експлоатация и ремонт. Но има и минус - „колекторите“ се развалят по-често, тъй като някои компоненти бързо се износват и изискват подмяна.

Грешка F12 показва проблеми с двигателя: счупено устройство, износени електрически четки, обелени ламели или повредени намотки.

Конструкцията на колекторния двигател включва ротор, статор и две електрически четки. Ламелите и намотката са отговорни за предаването на ток през механизма. Трябва да има сензор, който контролира броя на оборотите на двигателя. Когато диагностицирате със собствените си ръце, всеки споменат елемент се проверява последователно. Но първо двигателят трябва да бъде демонтиран:премахване на двигателя на пералня Siemens

 • отстранете задния панел от кутията на Siemens;
 • издърпайте задвижващия ремък от ролката;
 • намерете двигателя, разположен под резервоара от дясната страна;
 • направете снимка на чипа или запомнете местоположението на клемите, за да улесните обратната връзка;
 • изключете кабелите, свързани към двигателя;
 • разхлабете фиксиращите болтове;
 • След като завъртите, извадете двигателя от „гнездото“.

На първо място се тества самият двигател. Схемата е проста: свързваме проводниците от намотката на статора към ротора и прилагаме към тях напрежение от 220 волта. Ако двигателят започне да работи и върти вала, тогава механизмът е „на живо“. В този случай преминаваме към диагностика на отделни компоненти на двигателя на пералната машина Siemens. Неподвижността на устройството ясно ще покаже повреда и необходима подмяна.

Въпреки простотата на теста, той трябва да се извършва с изключително внимание. Първо, трябва да внимавате, когато манипулирате напрежението. Второ, не трябва да се допуска прегряване на двигателя поради директно свързване. По-добре е да не поемате рискове и да включите нагревателен елемент във веригата, който ще се нагрее, ако има изтичане на ток, поемайки целия удар. Трето, помним, че такава диагностика е само повърхностна и не ни позволява да разберем как частта ще работи при различни скорости.

Четките са износени

Вторият етап от диагностиката е електрическите четки. Те са прикрепени към корпуса на двигателя и отговарят за изглаждането на изходящата сила на триене с помощта на специално предвидени карбонови накрайници. Ако "въглените" са износени твърде много, двигателят започва да искри, платката открива прегряване и показва грешка F12. Електрическите четки се проверяват, както следва:смяна на четките на двигателя Siemens

 • развийте фиксиращите болтове;
 • компресирайте пружината;
 • откачете четките от тялото;
 • отворете всеки „случай“;
 • измерете дължината на върховете.

Когато купувате нови четки, обърнете се към серийния номер на модела на Siemens.

Показва се код за грешка, ако дължината на „въглена“ на една от четките е по-малка от 1,5 cm. Има само един изход - сменете прътите и винаги по двойки. Новите кутии се монтират съгласно инструкциите, описани в обратен ред.

Проверка на други части на двигателя

Продължават ремонтите и диагностиката на ламели. Това са метални пластини, които са залепени за вала и предават ток към ротора. С течение на времето те се повреждат или отлепват, което води до повреда на двигателя. При незначително отделяне е достатъчно да се изгладят „неравностите“ с шкурка, но силното отделяне ще изисква пълна подмяна на устройството.проверка на двигателя с мултицет

Грешка F12 също е резултат от проблеми с намотката - двигателят не стартира или няма време да ускори. При подаване на ток възниква късо съединение, двигателят се загрява, термисторът открива прегряване и контролната платка трябва да нулира програмата. В резултат на това или температурният датчик, или самият двигател се повреждат. Намотката се тества с мултицет:

 • включете „Омметър“;
 • докоснете ламелата със сондите;
 • погледнете резултата (нормата е от 20 до 200 ома, отклоненията показват късо съединение или прекъсване).

След това включваме зумера и звъним на статора за повреда. Ако се открие изтичане на ток, ситуацията може да се коригира само чрез смяна на двигателя. Купуваме нов двигател, монтираме го и започваме пробно измиване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня