Грешка F12 в пералня Bosch

Грешка F12 в пералня BoschКрасотата на съвременните перални машини е, че те автоматично диагностицират машината и, ако бъдат открити проблеми, уведомяват потребителя чрез код на дисплея или индикация на светодиодите на панела. Във всеки случай можете бързо да определите причината и да я отстраните. Но за да се очертае план за действие, е необходимо правилно да се дешифрира сигналът. Ако се появи грешка F12 на машина на Bosch, тогава системата за самодиагностика е открила неизправност на електродвигателя. Нека разгледаме по-подробно какво точно е счупено и как да го поправим.

F12 на руски

За да дешифрирате кода за грешка F12, просто погледнете инструкциите. Един поглед е достатъчен, за да се разбере, че има проблем с електродвигателя.. Системата за самодиагностика няма да ви каже по-точно, ще трябва да извършите разширена проверка.

Преди да премахнете двигателя, нека очертаем възможния кръг от проблеми. И така, следните проблеми водят до F12:

 • износени накрайници на електрически четки;
 • обелени ламели;
 • счупена намотка.

Най-често Bosch показва "F12" поради износени електрически четки.

За да определите по-точно кой е виновен за неуспеха и какво да правите по-нататък, е необходимо последователно да проверявате всяка определена „точка“. По-добре е да започнете с електрически четки, тъй като е лесно да ги замените със собствените си ръце у дома. Ако проблемите с ламелите или намотките водят до F12, тогава смяната на двигателя и свързването със сервизен център няма да свърши работа.има проблеми с мотора

Напредък на проверката на двигателя

Във всеки случай причината за появата на F12 е „скрита“ в електродвигателя. Ето защо е необходимо да извадите двигателя от корпуса на пералната машина и да проверите функционалността на всяка проблемна част. Процедурата е следната:

 • изключете Bosch от захранването и канализацията;
 • обърнете „гърба“ към вас;
 • отстранете задната стена на машината;
 • намираме двигателя, разположен в долната част на тялото;
 • извадете задвижващия ремък от ролката;
 • разхлабете централния задържащ болт;
 • завъртете двигателя и го дръпнете към себе си, като го извадите от мястото му.

Преди да разглобите пералнята, трябва да се уверите, че оборудването е изключено от електропроводите!

Преди да се опитате да поправите двигателя, струва си да се потопите малко в неговата структура. Помним, че машините на Bosch използват колекторни двигатели, които са компактни и мощни. Импулсът от двигателя се предава към вала на барабана през задвижващия ремък.как да сваля мотора

Сега за „вътрешностите“. Върху тялото на двигателя е разположен тахогенератор, който контролира степента на въртене и предава данни за скоростта на контролната платка. До сензора, от двете страни на двигателя, има електрически четки, които изглаждат силата на триене. Още два неразделни компонента са роторът и статорът.

На първо място е необходимо да се провери работата на двигателя като цяло.

 1. Установяваме контакт между намотките на статора и ротора.
 2. Захранваме ги с напрежение 220V;
 3. оценете резултата (ако въртенето започне, тогава всичко е наред).

Тази проверка обаче има своите рискове и трудности. Първо, невъзможно е да се тества работата на двигателя в различни режими. Второ, прилагането на напрежение директно заплашва късо съединение поради прегряване на двигателя. За да се намали вероятността от прегряване, се препоръчва да се включи нагревател във веригата, който ще поеме основното захранване от 220 V. Двигателят премина ли теста? Това означава, че следва точкова диагностика - оценка на състоянието на четките, ламелите и намотките.

Започнете с четки

По-добре е да започнете с четки.С течение на времето въглеродните върхове се износват срещу тялото на двигателя, поради което силата на триене не се изглажда и се появяват искри. Всичко това води до нарушена работа на двигателя и показване на грешка F12.

Проверката на целостта на четките е проста:смяна на четките на двигателя

 • Откриваме четки, разположени от двете страни - има две от тях;
 • разхлабете винтовете, които ги държат;
 • ние се занимаваме с пружинния механизъм и премахваме четките;
 • отваряме всеки случай;
 • измерете дължината на "въглените" (минимум - 1,5 см).

Сменете две електрически четки наведнъж!

Ако въглеродният връх е износен, е открита неизправност. В този случай трябва да закупите две подобни четки и да замените старите с тях.

Други компоненти на двигателя

Четките тествани ли са? И така, нека да преминем към диагностика на ламелите. Това са метални пластини, които са залепени директно към вала и предават ток към намотката. Ако се получи отлепване, предаването е нарушено и двигателят не може да работи на пълна мощност. Ремонтът на малки разслоявания се ограничава до заточване на повърхността на двигателя на струг; в случай на тежки деформации ще помогне само подмяната на целия възел.

Повредените ламели се разкриват чрез наличието на отлепвания и „назъбвания“.

Повредената намотка също води до спиране на двигателя. Най-често проблемът е, че има утечка на ток, късо съединение, последващо прегряване на двигателя и задействане на термистора. Контролното табло открива проблем и показва код за грешка. Предположението се потвърждава по следния начин:как да възстановите ламели

 • включете мултиметъра за измерване на ома;
 • свържете се с ламелите;
 • Сравняваме резултата с нормата от 20-200 ома.

На „финала“ проверяваме статора със зумер. Ако чуете скърцане, моторът ще трябва да бъде сменен. Ремонтът на повредена намотка е много труден и скъп, по-лесно и по-изгодно е да закупите нов двигател.

   

1 читателски коментар

 1. Азрет граватар Азрет:

  Четките и мотора са в изправност. Окабеляването е непокътнато. Оборотомерът е нормален. Имаше прах от четка върху диаграмата. Почистих го. Във всеки режим изхвърля F12 10 секунди след изключване. Влизането в сервизен режим не помага. Грешката изчезва и се появява отново. Bosch Maxx Advantage. Кажете ми, може би неправилно влизам в сервизен режим? Задържам бутона за стартиране и завъртам селектора обратно на часовниковата стрелка на две позиции.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня