Грешка F12 на пералня Atlant

грешка F12 в SM AtlantСглобените в Беларус перални машини Atlant, подобно на машини от други марки, са оборудвани със самодиагностика. Кодовете за грешки показват, че оборудването не функционира правилно. В тази статия ще разгледаме по-подробно грешката F12, ще опишем причините за нейното възникване и какво да правим в този случай.

Описание и причини за появата

Производителят Atlant дава много дълго обяснение на грешка F12: „Проблем с работата на двигателя“. Тази формулировка предполага, че двигателят се е повредил, но опитен техник ще ви каже, че всичко не е толкова просто. Различни елементи, които са свързани с работата на двигателя, могат да се провалят, а оттам и сложността и цената Ремонт на пишеща машина Атлант ще бъде съвсем различен. Следното може да се провали:

 • въглеродни четки за електромотори;
 • контакти за окабеляване;
 • навиване.

Грешка F12 на перална машина от тази марка може да се появи не само поради неизправности на двигателя, но причината може да е контролната платка. Ако елементът, отговорен за работата на двигателя, изгори, двигателят просто няма да се движи и измиването няма да започне.

За ваша информация! Пералня Atlant без дисплей уведомява за такава повреда чрез мигане на първия и втория индикаторен диод на контролния панел.

Ремонт на двигател

В повечето случаи колекторният двигател може да бъде ремонтиран, тъй като неговата „слаба“ точка са въгленовите четки, които се износват с времето. Предлагаме инструкции за смяна на четки:

 1. Отстранете задната част на тялото на машината, като развиете няколко винта около периметъра на шайбата.
 2. Свалете задвижващия ремък от вала на двигателя и барабанната шайба.
 3. Изключете чиповете с кабели от двигателя.
 4. С помощта на гаечен ключ 10 мм развийте 2-та болта, които държат двигателя.
  двигател в СМ Атлант
 5. Извадете двигателя от водачите, като го издърпате към себе си и навън от машината.
 6. В основата на двигателя ще видите две четки в метални кутии, трябва да ги развиете.
 7. На мястото на дефектните четки инсталирайте нови подобни и сглобете отново машината.

важно! Вземете само оригинални резервни части. Подобни четки, закупени от съмнително място, могат да съдържат не само графит, но и мед, а това е опасно поради разрушаване на арматурата, тоест пълна подмяна на двигателя.

Ако грешка F12 на пералната машина не се появи поради четките на двигателя, тогава е необходимо да проверите целостта на проводниците, идващи от двигателя, и техните контакти. Окислените контакти могат да бъдат почистени и ако проводникът е повреден, сменете го. Трябва да тествате окабеляването с помощта на мултицет последователно и за предпочитане няколко пъти, за да не пропуснете нищо.

Изключително рядко се случва намотката на електродвигателя да изгори в автоматичните перални машини, но все пак си струва да се провери. Ако неизправността се потвърди, тогава няма какво да мислите - сменете напълно двигателя. Няма смисъл да пренавивате намотката, цената няма да бъде много по-евтина от нова част, така че незабавно потърсете оригинална резервна част, освен ако, разбира се, не мислите за пълна смяна на пералнята.

Ремонт на табло за управление

Електронната платка се състои от различни радио елементи, включително транзистори, триаци, генератор, диоди и други. Замяната на такива елементи е невъзможна задача за начинаещ, тъй като трябва да знаете точно кой елемент е отговорен за какво. Следователно такава работа трябва да бъде поверена на майстор.Но ние не ви разубеждаваме да извършите ремонта сами, предлагаме ви да се запознаете със схемата на таблото за управление на пералната машина Atlant, като използвате примера на модели 50С82, 35М102 и 45У82.

Схема на платка SM Atlant

В тази диаграма контактите на конектора J3 за свързване на електродвигателя са оградени в червено. Намотката на статора е свързана към контакти номер 2 и 3, средата на намотката е свързана към контакт 1. Намотката на ротора е свързана към контакти 4 и 5. Мощен триак BTB16-600 (16 A) и реле са отговорни за управлението на задвижващия двигател. Когато възникне грешка, първо се проверяват тези елементи. В случай на неизправност те се сменят.

Както можете да видите, пералната машина Atlant показва грешка F12 по различни причини. Не всички от тях си струва да ги коригирате сами, тъй като се нуждаете от определено умение и инструмент. Надяваме се, че тази информация е била полезна за вас. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня