Грешка F12 на пералня Ariston

Грешка F12 на SM AristonГрешка F12 на пералня Ariston най-често се появява преди водата в резервоара да се напълни напълно. Често машината изобщо не започва да тегли вода, показвайки съответния код на дисплея. Грешка F12 се предшества от доста забележителен симптом - всмукателният клапан започва да работи истерично, издавайки специфични звуци. Прочетете за грешка F12 на пералня с марка Ariston и неизправностите, които я причиняват в тази статия.

Показване на кода на Ariston без дисплей

Пералня с дисплей комуникира с потребителя, като показва информация на него. Но ако пералнята няма дисплей, тя също може да комуникира много чрез светлинна индикация, просто трябва правилно да разпознаете тази индикация и да си направите съответните изводи. За какво става дума?

 • Пералнята Ariston от "древната" линия Margherita започва да мига интензивно 12 пъти с индикатора на бутона за захранване, след това прави пауза до 15 секунди и повтаря мигането отново, докато индикаторът "заключване" ще свети постоянно.
 • Пералнята Ariston AVSL мига светодиод, който маркира режима „Супер пране“, както и индикатор за таймер за забавяне, докато светодиодът „ключ“ или „заключване“ ще мига много често.
 • При перални машини Hotpoint-Ariston ARXL, ARSL, ARL тази грешка се показва на контролния панел с мигащи индикатори „Източване“ и „Центофуга“. Освен това в някои случаи има допълнителен знак под формата на горящи функционални индикатори и всички те светват заедно.
  грешка f12 на Ariston без дисплей
 • Hotpoint-Ariston Aqualtis ще ви уведоми за грешка F12 чрез третата и четвъртата температурни лампи (400С и 500СЪС).

За да разпознаете правилно кода, който ви изпраща пералня без дисплей, трябва да го наблюдавате много внимателно, след като го включите отново. Обикновено кодът на индикацията се повтаря многократно, просто трябва да преброите мигането на определени крушки.

Нека дешифрираме кода

Грешка F12 е една от най-сериозните. В 95% от случаите то е резултат от много сериозни проблеми, възникнали в електронната или електрическата верига на пералнята. Как се тълкува тази грешка? А означава това: невъзможно е взаимодействието между модула на дисплея на контролния панел и електронния модул, който управлява цялата пералня.

За съжаление, най-често тази грешка се инициира дори не от електронния контролер, а от модула на дисплея, тъй като той не може да комуникира с „мозъка“ на пералната машина и да координира действията си. Съответно, той блокира работата на всякакви програми за измиване и показва код F12 на дисплея или предава посочения код с помощта на индикаторите на контролния панел.

Отстраняване на неизправности

След като проучите декодирането на кода F12, не бързайте да се обезсърчавате, въпреки че вече можете да потърсите телефонния номер на добър техник в държача на вашата визитка. Първо опитайте да проверите дали причината за грешката F12 е локална повреда в контролната платка. За да направите това, трябва да рестартирате пералнята три пъти, като правите пауза за 7-10 минути между изключванията.

В този случай трябва всеки път да изключвате машината от мрежата не само с бутона, но и като изключите захранващия кабел на пералната машина от контакта.

Панел за управление на пералня Ariston

Няма голям шанс това да помогне, но си струва да опитате. След това трябва да проверите платката на дисплея на контролния панел, кабелите, които го захранват, и самия електронен модул.По традиция нека започнем с това, което е по-просто - като проверим индикационната платка и окабеляването. Как най-добре да направите това е описано в статията. Грешка F06 в пералня Ariston, няма да се повтаряме, а веднага ще преминем към електронния модул.

Ако след проверка на останалата част от електрическата система сте убедени, че код за грешка F12 води до контролния модул, не се колебайте да се обадите на техник. Така ще си спестите много време, а в същото време и нерви. Но ако наистина искате да се занимавате с оборудването, намерете и извадете контролния модул, за да го дадете на техник за ремонт. Можете да направите това по следния начин.

 1. Премахваме задната стена на нашия „домашен помощник“ на марката Ariston.
 2. В долната част на корпуса на пералната машина, в левия ъгъл близо до задната стена, има доста голям блок, към който има пакет от проводници; това е контролният модул.
 3. Без да премахваме кабелите, изваждаме модула от стойките и го снимаме, за да можем да го върнем по-късно.
  контролен модул в Ariston
 4. Изключваме всички чипове с проводници, оставяме електронния модул настрана, след което се приготвяме и вземаме детайла в сервиза.

Може да попитате защо сами да премахвате електронния модул, ако няма начин да го поправите сами? Е, първо, не всички занаятчии не могат да ремонтират модули у дома, и второ, дори ако имате техник за тест и ремонт на тази част, вие поне ще спестите малко пари от обаждането на техник и демонтирането на частта. По текущи цени извикването на техник и демонтирането на електронния модул струва от 8 до 33 долара в зависимост от региона.

И така, нека обобщим нашата история днес. Грешка F12, както се оказва, може да бъде много сериозна, тъй като е причинена от повреди в електрическите и електронни комуникации на пералнята.Някои проблеми могат да бъдат решени със собствените ви ръце, но ако никога не сте ремонтирали сами перални машини или някаква електроника, по-добре е да се обадите на специалист и да му обясните подробно какъв е проблемът. Най-вероятно добър майстор ще намери начин да ви помогне. Честит ремонт!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня