Грешка F11 в пералня Ariston

Грешка F11 в пералня AristonСъвременните автоматични машини могат да направят пауза в работата на всяка стъпка на пране, ако се открие неизправност в системата. Грешка F11 на пералната машина Ariston се показва на дисплея в края на изплакването на прането. Тъй като цикълът на центрофугиране все още не е започнал, собственикът ще получи пералня, пълна с дрехи и вода, което значително ще усложни по-нататъшните действия. Какво ще е решението на проблема?

Правилно идентифициране на грешката

В този случай измиването започва стандартно, но след известно време машината ще уведоми потребителя за неизправност. В повечето случаи кодът за грешка се показва преди или след изплакване на прането. По-рядко машината показва грешка F11 по време на процеса на центрофугиране.

Грешка F11 може да се покаже без конкретен модел: тя ще се появи, след това ще изчезне след няколко минути, което ще ви позволи да завършите започнатия режим на пране.

Машините Hotpoint Ariston, които нямат екран, показват грешката по различни начини.

  • Най-ранните машини, оборудвани само с двойка индикатори: лампа за захранване и сигнал за затваряне на люка, показват серия от 11 мигания на индикатора за захранване с пауза от 10-15 секунди. Светодиодът на блока на вратата (символ на ключалка или ключ) ще свети непрекъснато. Програматорът ще започне да се върти в кръг и да прави характерни кликвания.
  • На автоматични машини Ariston, които имат индикация за етапите на режимите на пране (например устройства от модели AML, AVSL, AVL и др.), ще светнат светлините „Таймер за отложен старт“, „Експресно измиване“ и „Допълнително изплакване“. . В същото време светодиодът UBL ще мига.Светодиодите мигат на машина без дисплей
  • В серията перални машини Hotpoint Ariston от серията Low-End, индикацията „Центрофуга“ свети, лампата „Край на програмата“ и светодиодът за затваряне на люка „Ключ“ мигат. Освен това може да светне и хоризонталната индикация за допълнителни опции.
  • Пералните Hotpoint Ariston от серията Aqualtis, които нямат цифров дисплей, ще уведомят потребителя за грешката чрез мигане на индикаторите за температура на водата 30°C, 50°C. В същото време лампичката ще светне, за да покаже пране в студена вода. В резултат на това индикаторите 1, 2 и 4 за нагряване на водата в редицата светят отдолу нагоре.

Какво да направите, ако сте диагностицирали грешка F11? Ще разберем как да се справим с възникналия проблем, в кои случаи ще е необходим пълен ремонт, при който простото рестартиране на оборудването ще помогне.

Счупена ли е машината?

Как да поправите машина, когато се диагностицира грешка? Не винаги код за грешка Е11 показва повреда, в някои случаи това показва само краткотрайна повреда в системата, която е лесна за отстраняване със собствените си ръце. Нека да разгледаме основните причини за появата на обозначението F11.

  • Вероятно има повреда в главния контролен модул или има проблем с дисплея на пералнята. Електрониката рядко прави грешки, така че преди всичко изключете захранването на машината, като извадите захранващия кабел от контакта. След 15 минути включете оборудването и опитайте да стартирате желания режим на пране.
  • Понякога говорим за разкъсване на контактите на помпата. Необходимо е да се провери плътността на връзката в електрическата верига от помпата до контролния блок, да се провери окабеляването за дефекти и счупвания.контактите на помпата са се разхлабили

Ако основните стъпки са неуспешни и пералнята показва грешка F11, това означава, че някой компонент в системата е спрял да функционира и ще трябва да прибегнете до ремонт.

Най-често неизправност F11 информира потребителя, че дренажната помпа е счупена или връзката в нейната верига е прекъсната.

Поради определени причини комуникацията с помпата се губи и тя не реагира на сигнали от контролния блок на пералнята. Автоматичната машина не разпознава командата, не може да отстрани отпадъчната вода от резервоара и показва код на грешка.

В някои машини Hotpoint Ariston грешка F11 може да показва грешка при източване. Дренажният маркуч или канализационната тръба може да са запушени. В този случай е необходимо да се отстранят запушванията. Най-често обаче грешката показва сериозна повреда в помпената верига или повреда на главния контролер. Можете да поканите професионален техник да го поправи или да опитате да разрешите проблема сами.

Ние идентифицираме повредата и я отстраняваме

Важно е да се обърне внимание на естеството на неизправността. Ако автоматична машина Ariston „спре“ пълна с вода във всеки режим на пране, докато дава код F11, тогава проблемът е в дренажната система. Възможно е намотката на двигателя на помпата да е изгоряла, в резултат на което помпата е спряла да отговаря на „команди“. Дренажната помпа ще трябва да се смени.

В някои случаи грешката се показва точно преди да започне „Завъртането“. Освен това кодът понякога може да се показва на определени програми и след това да изчезне сам. Такива явления са напълно непредвидими и незаконни. Тук можем да говорим за повреда на основната контролна платка (контролер) - „мозъка“ на пералната машина.контролното табло има нужда от ремонт

По-често това е релето за управление на дренажната помпа на микросхемата, което се поврежда, но други части на частта също могат да изгорят: резистори, кондензатори и т.н. Може би причината е в повреда на пистите на платката, през които сигналът пътувания. Блокът за управление може да бъде ремонтиран: можете да опитате да смените счупените елементи или да запоите пистите. Такава работа е много сложна, така че е по-добре да я поверите на специалист. Ако процесорът се повреди или възникне друга сериозна повреда, може да се наложи пълната подмяна на контролната платка на машината.

Понякога причината за неизправността се крие в счупено окабеляване на помпата. Най-често това се случва в частни домове, където мишките дъвчат контакти и жици. Решението на проблема ще бъде да се смени повреденото окабеляване или да се запоят отново проблемни контакти.

Какво трябва да направя, ако машината се опита да стартира дренажа няколко пъти, но процесът не стартира, но се появява грешка F11? В този случай трябва да се изследва не дренажната система, а превключвателят за налягане (сензор за нивото на водата в резервоара). Тази причина се открива много рядко и по-специално при моделите на Ariston, където веригата за управление на помпата е и веригата, през която главният процесор на модула вижда командата за отстраняване на вода от превключвателя за налягане. Ако сензорът за ниво се повреди, веригата се прекъсва, контролната платка губи комуникация с помпата и показва код F11. Смяната на маркуча на превключвателя за налягане или пълното повторно инсталиране на сензора може да помогне тук.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня