Пералня Indesit показва грешка F10

Пералня Indesit показва грешка F10Грешка F10 се появява на дисплея на перално оборудване от Indesit, ако превключвателят за налягане не работи правилно. По-точно, контролната платка спира да записва информация от датчика за ниво и от съображения за безопасност „изрязва“ цялата система. Ако моделът няма екран, тогава проблемът ще бъде показан със съответната индикация: мигане на светлините „Допълнително изплакване“, „Центофуга“ и „Заключване“, понякога „Забавяне на прането“ и „Бързо“. Във всеки случай процедурата ще бъде същата - диагностицирайте превключвателя за налягане и го поправете, ако е необходимо. Ще разгледаме подробно какво точно да направим и в каква последователност.

Какви са функциите на превключвателя за налягане?

Ако контролната платка на пералната машина Indesit загуби връзка с пресостата, прането става невъзможно. В тази ситуация електронният блок престава да получава информация за пълнотата на резервоара, съществува риск от изтичане и изпомпването на водата е нарушено. От съображения за безопасност текущата програма се спира и системата за самодиагностика се активира.

Грешка F10 при перални машини Indesit се появява, когато пресостатът или контролната платка се повредят!

И така, основната задача на превключвателя за налягане е да контролира приема на вода, като информира таблото за степента на пълнота на резервоара, необходимостта от пълнене и източване. Факт е, че с всяка програма барабанът се пълни до определено ниво, в зависимост от зададените настройки. Тази информация се предава на сензора, който, благодарение на специалния си дизайн, изпълнява изискваната норма. Превключвателят за налягане на пералната машина Indesit изглежда като пластмасова "шайба". Вътре има превключвател и мембрана, а отвън има маркуч и кабели, свързани към сензора. Принципът на работа е прост:за какво е пресостат?

 • въздухът преминава през маркуча под високо налягане;
 • под налягане мембраната се "огъва";
 • превключвателят се затваря;
 • Бордът разбира, че в резервоара има достатъчно вода.

Ако Indesit издаде код F10, това означава, че веригата е прекъсната - превключвателят за налягане е спрял да изпраща сигнали към платката. Има само два възможни проблема: повреда на сензора или повреда на самия модул. За да се определи „виновникът“, е необходимо да се извърши цялостна диагностика на машината, като се започне от релето за ниво.

Нека намерим и проверим елемента

По-често причината F10 да се появи на дисплея се крие в превключвателя за налягане. За да проверите предположението си, трябва да диагностицирате сензора. Лесно е да се направи:

 • изключете Indesit от комуникациите;
 • развийте горния капак;
 • на страничната стена на корпуса намираме „шайба“ - превключвател за ниво;
 • откачете тръбата, спусната в резервоара от сензора;намираме превключвателя за налягане под капака на корпуса
 • Поставяме тръба, сравнима с маркуча към фитинга;
 • издухайте маркуча.

Ако превключвателят за налягане щракне няколко пъти в отговор на въздушния поток, тогава механизмът работи. „Мълчание“ означава, че устройството е повредено. Във втория случай диагностиката може да бъде завършена и да започне ремонтът. Вторият етап на проверка е визуален. Необходимо е да проверите тръбата за запушвания и повреди. Прахът и пукнатините пречат на функционирането на сензора и водят до грешка F10. Третата стъпка е да тествате релето с мултицет: тестерът се включва към омметъра и се свързва със сонди към контактите на превключвателя за налягане. Обикновено стойността на съпротивлението трябва да се промени. Ако числото остане същото, тогава има само едно заключение - сензорът не работи, необходима е подмяна или настройка.

Може ли да се регулира сензора?

Има два начина за коригиране на грешка F10 на Indesit: настройка или подмяна. Първият вариант е по-евтин - не е нужно да купувате ново реле, просто трябва да конфигурирате старото.Основното нещо е да знаете колко вода се нуждае от машината, за да изпълни всяка програма за пране. В съответствие с нормата на сензора се затягат от 1 до 3 болта.

Пресостатът Indesit може да бъде ремонтиран чрез регулиране на релето чрез затягане на 1 до 3 винта.

Трудно е да коригирате грешката, като я коригирате сами. Първо, не винаги има информация за необходимите обеми, така че трябва да се свържете с услугата. Второ, тази процедура отнема много време. По-лесно и по-евтино е да смените релето.предназначение на регулиращите винтове

Как да сменим част?

Обикновено ремонтът „направи си сам“ включва подмяна на превключвателя за налягане. Демонтирането на стария сензор и инсталирането на нов не е трудно - можете да го направите без помощта на специалисти. Основното е да следвате инструкциите и да запомните правилата за безопасност.

Новият пресостат е избран в съответствие със серийния номер на пералната машина Indesit.

Първата стъпка е да изберете заместващ аналог. Достатъчно е да кажете на продавача серийния номер на вашата съществуваща пералня Indesit или да донесете старо реле в магазина. Цената на нов превключвател за налягане е ниска - в рамките на 1-2 хиляди рубли. След като закупихме нов сензор, пристъпваме към подмяна. Инструкциите какво да направите са следните:сменете сами превключвателя за налягане

 • направете снимка на старото „окабеляване“;
 • изключете маркучите и проводниците от старото реле;
 • разхлабете фиксиращия винт;
 • извадете релето;
 • инсталирайте нов сензор в жлебовете;
 • закрепете с болт, свържете кабелите и маркуча.

След това връщаме Indesit в първоначалното му състояние: завийте капака и го свържете към комуникациите. След това пуснете пробно измиване и погледнете дисплея. Ако грешка F10 се повтаря, това означава, че проблемът е по-сериозен и трябва да се свържете със сервиза.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Вадим Вадим:

  Благодаря ти!!!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня