Грешка F10 на пералня Ariston

грешка F10 на SM AristonМодерната пералня е сложно техническо оборудване и както е известно, колкото по-сложно е устройството, толкова по-голяма е вероятността то да се счупи. Микропроцесорната технология, която се използва в устройството за управление на пералната машина, ви позволява незабавно да диагностицирате устройството и да изведете съобщение на панела на дисплея за това в кой възел точно е възникнала грешката. Сега ще анализираме кода за грешка F10 на машина Ariston. С определени познания можете да разберете причината за произхода на кода и да се отървете от него.

Нюанси на проява на грешка

Пералнята Hotpoint Ariston просто спира нормалната си работа, тоест след изпомпване на вода, тя ще завърти малко барабана и след това ще източи водата. Освен това F10 се появява на монитора през цялото време. Вярно е, че понякога се случва системата да генерира грешка без видима причина. Ако устройството няма инсталиран монитор, тогава ще се покаже съобщение с код за грешка F10 на модела Ariston, както следва.Аристон Маргарита

 1. Например в Ariston Margherita са инсталирани два светлинни индикатора - захранване и отваряне на люка. Индикаторът за захранване ще мига 10 пъти подред, серия от мигания ще се повтаря на всеки 5 - 10 секунди. Алармената лампа на вратата ще остане да свети непрекъснато. Копчето за определяне на алгоритъма за пране ще започне да се върти по посока на часовниковата стрелка и ще прави постоянни щраквания.
 2. При перални машини като AVL и др., където са инсталирани индикатори за изпълнение на алгоритъма за пране, бутоните за отлагане и бързо пране ще мигат, а най-често бутонът за ключ ще мига.
 3. На пералня Ariston от продуктовата гама от нисък клас индикаторите за центрофуга и край на алгоритъма на пране ще мигат. Освен това всички клавиши, инсталирани хоризонтално, могат да светят.
 4. При машини като Hotpoint-Ariston Aqualtis наличието на тази повреда ще бъде сигнализирано от индикаторите за температура на пране при 30 и 50 градуса.

Какъв е този код?

Откриването на код F10 ни показва, че възниква грешка в работата на индикатора за нивото на водата. Какво да направите, ако бъде открит код F10? Стрелката е монтирана в превключвателя за налягане. По някаква причина той не генерира реален сигнал за обема на изпомпаната вода, тоест резервоарът не е напълно напълнен, но вече не е празен. Ако има прекъсване в работата на показалеца, работата на пералнята спира, водата започва да се оттича и на монитора светва индикация F10.

С други думи, наличието на тази грешка показва сериозни неизправности в превключвателя за налягане на машината. Но това ще ви попречи да го елиминирате сами. Генерирането на съобщение, показващо наличието на такава повреда, може да възникне по редица причини.

 1. Проблеми в блока за управление и дисплей. Когато грешката се появи за първи път, можете да изключите машината за 5-10 секунди и да я включите отново. Контролният блок вероятно е неправилно функциониращ и ще изчезне след рестартиране. Ако тази ситуация се повтаря често, тогава има вероятност в помещението, където е инсталиран модулът, да има повишена влажност.
 2. Може да се появи съобщение за грешка, ако свързване на канализацията към канализацията. Това е типично за новите перални машини Ariston. Тоест дренажният маркуч е под нивото на резервоара (500 mm) или дължината му надвишава препоръчителния размер. За да се предотврати тази грешка, връзката трябва да се извърши в строго съответствие с изискванията на оперативната документация. Но ще бъде по-добре, ако връзката се извърши от специалисти от сервизна компания.
 3. Ниско водно налягане. Това може да е причината за появата на тази грешка. Ако водата не тече добре в къщата, тогава за да разрешите този проблем, е необходимо да проверите състоянието на входния кран. Ако дори напълно отворен кран не реши този проблем, тогава трябва да се свържете с управляващата компания.

  Между другото, ниско налягане може да възникне поради факта, че входният филтър е запушен с отломки. За да коригирате този дефект, трябва да почистите филтъра.

 4. Контактите във веригата на превключвателя за налягане са счупени. Тоест, трябва да проверите със собствените си ръце всички контакти по пътя от сензора до контролния блок и, ако е необходимо, да ги почистите.

Проверка на сензора за ниво

Пресостат в АристонЗа да проверите функционирането на сензора за ниво, трябва да откачите втулката. След това трябва да изключите захранването на машината. След отстраняване на горния капак на пералната машина ще се получи достъп до превключвателя за налягане.

Маркучът е прикрепен към сензора за ниво на водата с помощта на скоба. За да го разхлабите, можете да използвате обикновени клещи. Вместо стандартен маркуч, трябва да свържете малко парче от друг маркуч, който трябва да бъде подготвен предварително. След като го фиксирате, можете да духнете леко в него.

Ще се чуват щракащи звуци, когато контактите са активирани. Техният брой ще зависи от броя на водните нива, които са предвидени за програмите за пране.

В допълнение към проверката на работата на сензора, ще трябва да проверите свързаните тръби и да почистите всички електрически контакти и, ако е необходимо, да ги почистите. Ако контактите в релето са заседнали, тогава най-доброто решение би било да инсталирате ново устройство. Най-общо казано, най-добре е ремонтът, както на отделните компоненти, така и на машината като цяло да се извършва в специализиран сервиз.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня