Грешка F09 в пералната машина Indesit

Грешка F09 в пералната машина IndesitИнтересна грешка F09 в пералня Indesit показва грешка в софтуера. В такава ситуация, за да върнете оборудването към функционалност, ще трябва да го презаредите. Възможно ли е да направите това сами?

Решаването на предстоящия проблем не е толкова лесно, ще трябва да изтеглите необходимия софтуер и да закупите програмист. Освен това трябва поне малко да разбирате от електроника. Ако нямате познания в тази област, по-добре е да поверите работата на майстор. Ако искате сами да разрешите проблема, следвайте инструкциите по-долу.

Търся машинен баркод

Всяка автоматична машина Indesit има свой собствен баркод. Има информационен стикер отпред, зад вратата на люка. Табелката съдържа цялата информация за пералнята, която трябва да проучите, преди да предприемете ремонт на устройството. Етикетът гласи:

 • модел SMA Indesit;
 • сериен номер на машината;
 • код на продукта.

Трябва да изберете софтуер за вашата пералня въз основа на основните характеристики на модела, посочени на табелката.

Моделът на автоматична машина се обозначава като набор от букви и цифри. Всеки код съдържа информация за конкретен SMA Indesit. Там е криптирано:табелка на пишеща машина Indesit

 • серия перални машини;
 • тип изтегляне;
 • вид управление и индикация;
 • максимално тегло на натоварване;
 • максимално допустима скорост на центрофугиране;
 • изграждане на регион.

Всяка пералня има собствен сериен номер. Уникален код се присвоява на устройството от производителя във фабриката. Идентификаторът ви позволява да „идентифицирате“ всеки SMA.

Можете също да видите кода на продукта на информационния стикер. Това също е информация за модела на автоматична машина, просто интерпретирана в единадесетцифрено число.Данните ще са необходими и при търсене на подходящ фърмуер.

След като сте решили сами да нулирате кода за грешка F09, като презапишете вашия SMA, копирайте цялата информация от табелката на лист хартия. Можете да направите снимка на стикера, ако се чувствате удобно да използвате телефона си. Важно е да не правите грешка с някоя цифра или буква, в противен случай ще изтеглите грешен софтуер.

Къде мога да изтегля подходящия фърмуер?

Най-важната стъпка е да намерите софтуера, който е подходящ за вашия SMA модел. Техниците за ремонт на перално оборудване препоръчват изтегляне на софтуер от уебсайта bineep.ru. Базата данни е безплатна, където можете да намерите фърмуер за всяка автоматична машина.

Интерфейсът на сайта е доста прост, дори обикновен потребител ще го разбере лесно. Моделът на пералнята е посочен в реда за търсене. Информацията е посочена без интервали. Ако обозначението съдържа "." или “/”, трябва да ги поставите.търсене на фърмуер

След като въведете името на модела, проверете отново комбинацията от букви и цифри. След това щракнете върху бутона „Намери“. След известно време сайтът ще покаже софтуера, подходящ за вашата пералня.

Неправилно избраният софтуер може да доведе до пълна повреда на пералната машина.

Ако базата данни предлага няколко опции за фърмуер, погледнете серийния номер и кода на продукта. Понякога сайтът съобщава, че се използва определен софтуер за модели, чийто сериен номер е до такава и такава стойност, а друг софтуер е след него. Затова внимателно проучете всички характеристики на вашия SMA, посочени на табелката.

След като изберете фърмуера, изтеглете го на вашия компютър. След това можете да започнете реалния ремонт на пералнята. Нека да разберем какво да правим по-нататък.

Мига SM правилно

Можете да презаредите автоматичната машина Indesit у дома, без да се свързвате със сервизен център. Трябва обаче напълно и напълно да разберете проблема, да разберете какви действия ще трябва да извършите и да оцените собствените си сили. По време на работа ще ви трябва:

 • програмист;
 • ПО;
 • компютър.

Някои SMA не могат да бъдат повторно флашнати от контролния модул. Оторизираният софтуер изисква хардуер от по-скъпи марки. За щастие на собствениците на Indesit, тези машини са доста лесни за преинсталиране.фърмуер на пералня

Програматорът е специално устройство, с което управляващият блок на автоматична машина е свързан с компютър. За мигане на пералната машина Indesit е подходящо най-примитивното устройство, например от производителя USBDM. Можете да го поръчате в Интернет.

Следващият етап от ремонта е демонтаж на контролния модул. За да премахнете електронния блок от пералнята, ще ви трябва:

 • изключете захранването на автоматичната машина;
 • затворете крана, отговорен за водоснабдяването;
 • изключете дренажните и входните маркучи от корпуса;проверете дали маркучът за подаване на вода е прегънат
 • издърпайте контейнера за прах;Съд за прах Indesit IWSD 51051
 • отстранете горния капак на корпуса на SMA;свалете горния капак на кутията
 • Развийте винтовете, държащи контролния панел на пералната машина;
 • След като се справите с ключалките, изключете устройството от тялото;премахнете контролния панел
 • направете снимка на електрическата схема на контролната платка, изключете чиповете;
 • преместете подреденото настрани;
 • извадете контролния модул, като сте се справили с крепежните елементи, които го закрепват.

Контролният модул трябва да бъде поставен на масата, близо до лаптопа. След това единият изход на програмиста е свързан към конектора на компютъра, а вторият - към електронния блок. След това трябва да изтеглите драйверите.

Не забравяйте да проверите дали компютърът разпознава устройствата, свързани към него. Отидете в менюто "Старт", след което изберете секцията "Моят компютър".Там трябва да се показват устройствата, които лаптопът „вижда“.

Името на програмиста ще се покаже в секцията “USBDM”. Можете да проверите дали контролният модул също е разпознат, като отидете в раздела „Цел“. Там, в папката „Избор на устройство“, ще се покаже номерът на основния електронен модул на SMA.Firmware за пералня Indesit

Следващият етап от ремонта е прехвърлянето на изтегления фърмуер на лаптопа и подходящ драйвер към програмиста. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • „неуспех“ в раздела „Цел“;
 • щракнете върху бутона „Зареждане на шестнадесетични файлове“, за да започнете изтеглянето на фърмуера;
 • стартирайте инсталирания софтуер, като щракнете върху „Програмиране на Flash“.

След това ще трябва да изчакате. Преинсталирането на контролния модул SMA може да отнеме няколко часа. Ако процесът е завършен и не се показват грешки, тогава фърмуерът е завършен правилно. Можете да изключите платката от програмиста и да започнете да сглобявате автоматичната машина.

Сглобяването се извършва по аналогия. Първо, контролният модул се поставя на място и се закрепва с ключалки. След това всички кабели са свързани към него. В края се закрепват таблото и горният капак. След това не забравяйте да изпълните тестов цикъл. Ако по време на измиване кодът за грешка вече не се появява, тогава всичко е направено правилно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня