Грешка F09 в пералня Ariston

Грешка F09 в пералня AristonГрешка в пералната машина не винаги означава механичен проблем - понякога проблемът е причинен от електрониката. Например грешка F09 в пералня Ariston информира потребителя, че е възникнала повреда във фърмуера, което ще изисква презареждане на домакинския уред. Много е трудно да направите това у дома, защото трябва да имате специално оборудване, да намерите изтегляне и инсталиране на работещ фърмуер, за който трябва да имате перфектно разбиране на сложната технология. Обикновено тази работа се поверява на специалисти от сервизни центрове, но ако сте уверени в способностите си, тогава тази публикация е за вас.

Определяне на SM чрез баркод

Всяка пералня има свой собствен баркод, който обикновено се намира зад вратата на барабана. На този етикет е посочена цялата необходима информация за успешен ремонт на контролния модул CM. Обикновено стикерът показва:Табелка за пералня Ariston

 • име на модела;
 • сериен номер;
 • код на продукта.

Изборът на фърмуер за „домашния асистент“ трябва да бъде избран, като се вземат предвид данните, посочени на официалния баркод.

Първото е името на шайбата, обикновено изписано с букви и цифри. Първоначално може да изглежда като произволен набор от символи, които нямат значение, но всеки символ представлява важна информация, като максималната скорост на центрофугиране, вида на прането и т.н. Вторият е серийният номер, който е даден в завода, където е произведено оборудването. И накрая, третият е модел на домакински уреди, интерпретиран в брой от 11 знака.

Не забравяйте да копирате данните от етикета на отделен лист или в паметта на смартфона, това ще ви помогне да намерите най-новия фърмуер. Прехвърлете информацията внимателно, защото ако направите грешка, може да изтеглите грешен софтуер.

Намиране на безплатен фърмуер

Може би най-важното нещо, което трябва да направите, след като се появи кодът за грешка F09, е да изтеглите подходящия фърмуер за вашето оборудване. Търсенето в сайта е организирано по прост начин - просто въведете модела SM в лентата за търсене без интервали, тирета и други знаци, но като вземете предвид точки, наклонени черти и други знаци, ако са в обозначението на модела.търсене на фърмуер

Когато въведете правилно данните, трябва да кликнете върху бутона „Намери“ и да изчакате, докато порталът покаже всички опции, които ви подхождат. Освен това трябва внимателно да следите продуктовия код на машината, тъй като понякога има няколко опции за продуктов код за един и същ модел пералня. Оказва се, че този код по-точно описва модела на оборудването, поради което при избора на софтуер трябва да се съсредоточите и върху кода.

Това може да бъде много важно в често срещана ситуация, при която даден сайт предоставя два различни фърмуера за един и същ модел пералня, но единият е предназначен за код на продукта над определена стойност, а другият е под определена стойност. Не забравяйте да проверите информацията за фърмуера до всяка цифра или буква, за да не повредите случайно вашия „домашен асистент“ с неподходящ фърмуер.

Инсталирайте фърмуера

Можете сами да актуализирате фърмуера на пералня, но е изключително трудно. Преди да започнете този отнемащ време процес, подгответе се старателно. Трябва да имате под ръка:

 • програмист;
 • лаптоп или настолен компютър;
 • изтеглен софтуер за пералня.фърмуер на пералня

Редица перални машини не могат да бъдат мигани, тъй като те изискват само оторизиран софтуер. Това не се отнася за оборудването на марката Ariston, чиито контролни блокове могат да бъдат мигани сами.

Програматорът е необходим за свързване на контролния модул на машината към компютъра и зареждане на подготвения фърмуер. За нашите цели можете да закупите евтин програмист от китайската компания USBDM.

Също така, за да преинсталирате фърмуера, ще трябва да премахнете контролния модул CM от кутията. Какво трябва да направя за бързо и безболезнено отстраняване на елемента?

 • Изключете пералнята от всички комуникации.
 • Извадете дозатора за битова химия.
 • Отстранете болтовете, разположени зад контейнера за прах.
 • Развийте винтовете, монтирани в края на контролния панел.
 • С помощта на шлицова отвертка внимателно освободете ключалките на панела.

Не забравяйте да направите снимки на демонтажа, особено на етапа на изключване на окабеляването, така че по-късно да имате примери за правилното свързване на проводници и други части.

 • Разкачете конекторите на контролния модул.
 • Отстранете частта, като първо премахнете скобите.

Това завършва частичния анализ, остава само да сменим софтуера. Трябва да свържете два изхода на програмиста към компютъра и контролния модул CM. След това можете да започнете да изтегляте драйвера на устройството.

За по-сигурно можете също да проверите дали компютърът може да идентифицира устройствата, които са свързани към него. За да разберете, отидете на „Старт“ и след това в раздела, където са изброени всички устройства, свързани към компютъра. Там трябва да намерите раздела „USBDM“, където името на програмиста трябва да бъде правилно посочено. И можете да намерите контролния модул в раздела „Цел“, отидете в подраздела „Избор на устройство“ и се уверете, че там е посочен правилният номер на модула.Как се прави фърмуера?

Сега можете да продължите с инсталирането на фърмуера. За да направите това, изтеглете предварително изтегления софтуер на програмиста, както и подходящия драйвер. Какво да направите след това, за да преинсталирате фърмуера на пералнята?

 • Отидете отново в раздела „Цел“.
 • Заредете фърмуера, като щракнете върху бутона „Зареждане на шестнадесетични файлове“.
 • Когато изтеглянето приключи, стартирайте новоинсталирания фърмуер, като щракнете върху „Program Flash“.

След това просто трябва да изчакате инсталацията да завърши.Ако всичко е минало без никакви кодове за грешка, тогава ремонтът е завършен. Сглобете отново пералнята според инструкциите в обратен ред и изпълнете тестов цикъл, за да проверите работата на оборудването.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня