Как да коригирате грешка F08 на пералня Whirlpool

Грешка F08 на пералня WhirlpoolАвтоматичните машини Whirlpool се отличават с качество на изработка, надеждност и висока ефективност на измиване и служат на своите собственици вярно дълго време. Въпреки това нито един домакински уред не е напълно имунизиран от повреди. Например, може да възникне ситуация, при която потребителят стартира процеса на пране, машината започва да работи нормално, но след известно време спира и показва код за грешка F08. Ще говорим допълнително за това какво означава това обозначение и какви действия да предприемете, за да коригирате повредата.

Какво би означавало това?

Подобен код може да се появи на цифровия дисплей при всяка стъпка на пране. Това показва, че температурата на водата в резервоара не отговаря на зададените от програмата параметри. Този вид неизправност на перална машина Whirlpool може да означава или малък проблем, или сериозен дефект, с който само квалифициран техник може да се справи. Също така се случва грешката да се появи поради краткотрайна повреда и всъщност няма повреда.

Преди да предприемете сами ремонт или да поканите специалист, трябва да се уверите, че това не е нормална неизправност на пералната машина. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 • рестартирайте автоматичната машина: изключете я, извадете щепсела от контакта, включете го отново в захранването и натиснете бутона за захранване. Този метод обикновено решава около 80% от проблемите; когато рестартирате, е напълно възможно кодът за грешка да изчезне толкова неочаквано, колкото се появи;
 • Ако сте променили програмираните параметри на избрания режим на пране (температура на нагряване, скорост на центрофугиране), вероятно машината е просто „капризна“ и не иска да се примири с несъответствието между зададените от вас настройки и фабричните характеристики на програмата за пране.

Ако сте рестартирали уреда и сте се уверили, че дори при стандартните параметри на режима на пране, този код за грешка се появява на дисплея, трябва да започнете да търсите повреда. Откъде да започна?

Нека ограничим обхвата на повреди

Нагревателният елемент, тръбен нагревател, отговаря за нагряването на водата в резервоара на пералната машина. В повечето случаи обозначението F08 се появява точно когато нагревателят се повреди. Ако това наистина е така, трябва да смените частта с нова. Но неизправността на нагревателния елемент не е единствената причина за появата на такава грешка. Кодът може да означава нещо друго.нека проверим превключвателя за налягане

 1. Неизправност на пресостата. Проблеми със сензора за ниво на водата могат да доведат до неконтролирано поемане и автоматично изпускане на вода. Течността просто няма време да се нагрее до зададената температура.
 2. Повреда на температурния сензор. Когато термостатът спре да функционира, водата се загрява твърде бавно или, обратно, толкова бързо, че температурата й веднага става много по-висока от зададената температура. Температурният сензор ще предава „фалшива“ информация на централното устройство и по този начин контролният модул ще издава фалшиви команди към различни системи на устройството.
 3. Дефект в управляващия електронен модул (контролер), който е „мозъкът” на пералнята. При повреда възникват проблеми с нормалното функциониране на машината. Може да се наложи да презаредите или да замените елемента с нов.

Като начало трябва да „отсеете“ най-незначителните и лесно поправими неизправности.Например, диагностицирайте нагревателен елемент, след това превключвател за налягане или температурен датчик и едва след като се уверите, че това не е причината, обадете се на техник, който може да вземе професионално решение за състоянието и работата на контролния модул на автоматичната машина Whirlpool .

Да проверим нагревателния елемент

проверете нагревателния елемент с мултицетЧесто грешка F08 се появява в резултат на неизправност на нагревателя. Можете да проверите нагревателния елемент много бързо. За да направите това, изпълнете следния алгоритъм от действия (описаната последователност от стъпки ще помогне на собствениците на машини с тип предно зареждане; за вертикални машини манипулациите ще бъдат малко по-различни):

 • изключете захранването на пералнята;
 • изключете дренажните и входните маркучи от домашните инсталации;
 • осигурете си консолидиран достъп до задната стена на пералната машина;
 • развийте болтовете, държащи задния капак;
 • Развийте скобата, покриваща нагревателя.

важно! Нагревателният елемент се намира в долната част на машината, под пластмасов корпус, само чрез премахване на защитния капак можете да получите достъп до контактите на нагревателния елемент.

След това изключете захранващите контакти, вземете мултиметър и свържете неговите сонди към клемите на нагревателния елемент, задайте съпротивлението на устройството на 200 ома, анализирайте резултатите. Ако стойността на екрана на мултиметъра остане приблизително същата като зададената, тогава нагревателят е напълно работещ. Когато се появи числото 1, това показва счупване вътре в частта и трябва да бъде заменена. Когато устройството показва числото 0 (или число, много близко до нула), това означава, че може да се диагностицира късо съединение на нагревателя, в който случай ще трябва да инсталирате и нов нагревателен елемент.

Ако нагревателят премине първия тест с мултицет, за всеки случай го проверете за повреди. За да направите това, превключете тестовото устройство в режим на зумер. Ще бъдете уведомени, че режимът е избран правилно, чрез светеща светлина и характерен сигнал, който ще се появи при свързване на проводниците. Свържете една мултицетна сонда към клемата на нагревателния елемент и прикрепете втората към тялото на елемента. Ако устройството не издава никакви звуци, всичко е наред, ако се чуе характерно скърцане, има повреди в тялото на частта и нагревателят ще трябва да бъде сменен.

Да проверим термистора

Ако нагревателният елемент е напълно тестван и е доказал, че се справя перфектно с функциите си, време е да проверите термистора. Просто се намира между контактите на нагревателя. За да премахнете температурния сензор, изпълнете следните манипулации:

 • отстранете чипа с окабеляване от контактите на нагревателя;
 • леко разхлабете гайката, която държи нагревателния елемент;
 • Внимателно извадете термостата от корпуса.

Нека извадим и проверим термистора

Температурният сензор е малък метален цилиндър. След като термисторът бъде изваден от тялото на шайбата, трябва да проверите съпротивлението в него с помощта на тестер.

 • превключете мултиметъра в режим на определяне на съпротивлението;
 • закачете сондите на устройството към контактите на температурния сензор. Например, ако температурата е 200°C, съпротивлението трябва да се покаже на екрана, чиято стойност ще бъде 6000 ома;
 • спуснете термистора в топла вода, гледайте как числата се променят на екрана на устройството. Ако температурният сензор работи правилно, съпротивлението ще намалее, така че при 50°C ще бъде около 1350 ома.

Когато сензорът за температура се повреди, старата част трябва да се смени. Термостатът не може да бъде ремонтиран. Ако елементът работи напълно, ние продължаваме диагностиката по-нататък.

Ние ще проверим и тестваме пресостата

Лесно се осигурява достъп до сензора за ниво на водата на пералня Whirlpool, той се намира в горната част на уреда, директно под капака. Много рядко пресостатът се намира отдолу. За да стигнете до детайла, внимателно развийте монтажните винтове и отстранете горната стена на корпуса на SMA, след което алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • подгответе тръба, чийто диаметър ще съответства на диаметъра на маркуча на превключвателя за налягане;
 • разкачете фитинга, като внимателно разхлабите скобата;
 • Прикрепете тръба към маркуча под налягане и издухайте в нея;
 • когато превключвателят за налягане работи, ще чуете 1 или 3 характерни щраквания;
 • проверете сензора за повреди;
 • проверете фитинга за запушвания;
 • Когато се открие запушване, изплакнете маркуча със струя вода от крана.

Ако след външен преглед не са открити дефекти, трябва да проверите превключвателя за налягане с мултицет. Устройството се превключва в режим на измерване на съпротивлението, сондите на тестера се свързват към контактите на сензора. Ако стойностите на екрана се променят, това означава, че контактите са задействани и превключвателят за налягане работи. Когато стойността на съпротивлението остане фиксирана, това означава, че сензорът за ниво на течността е повреден.

Така че, когато сте проверили функционалността на основните елементи, които могат да задействат кода за грешка F08, не са открити грешки, трябва да поканите професионалист, който да определи основната причина за кода. В крайна сметка проблемът може да идва от главната контролна платка и не се препоръчва да се справяте сами с него.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Юрий Юрий:

  Как можем да вдигнем температурата до 200 градуса по Целзий, за да проверим термистора?!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня