Пералня Indesit показва грешка F07

Пералня Indesit показва грешка F07Системата за самодиагностика значително улеснява работата на пералнята. Така че, ако на Indesit се появи грешка F07, това означава, че има проблем с приема на вода. С прости думи: машината не може да напълни барабана до необходимото ниво за определеното време. Моделите без дисплей ще показват този проблем с индикация: „Накисване“, „Допълнително изплакване“ и „Обороти“ ще мигат, или „Обороти“, „Супер измиване“ и „Бързо“ ще мигат едновременно. Няма да е възможно да пренебрегнете „сухотата“ на оборудването - ще трябва да извършите диагностика и да отстраните повредата.

Потенциални проблеми

Празна пералня Indesit не пере дрехите. Освен това цикълът няма да започне - машината ще бръмчи и ще даде грешка. код "F07" не винаги показва сериозна повреда: понякога проблемът е липсата на централно водоснабдяване или разхлабена врата. В първия случай е невъзможно да се тегли вода, във втория платката блокира подаването от съображения за безопасност.

Ако има вода в щранга и люкът е плътно заключен, това означава, че пералната машина издава код F07 поради неизправност. Няколко неизправности могат да доведат до грешка, от запушване на системата за пълнене до счупен превключвател за налягане и повредена контролна платка. Нека разгледаме всеки възможен виновник.

 1. Смукателен клапан. Този елемент е част от системата за пълнене, отваряйки "входа" за вода в машината. Ако се счупи, мембраната не работи и машината остава „заключена“. Можете да познаете, че има проблем с механизма на клапана, като не изплакнете препарата от контейнера за прах. Предположението се проверява и чрез тест, по време на който към вентила се подава 220V. Ако устройството не щракне в отговор, тогава е открита повреда.
 2. Мрежест филтър. Грешка F07 може да бъде причинена и от обикновено блокиране на системата за пълнене. По правило филтърната мрежа, монтирана в края на маркуча, се замърсява. Малките дупки се запушват с мръсотия, отломки и котлен камък, Indesit се опитва да изтегли вода, бръмчи няколко минути, но безуспешно - барабанът остава празен.
 3. Груб филтър. Друга мрежа, монтирана във водопровод за първично пречистване на вода. Филтърът поема цялото „въздействие“ върху себе си, с течение на времето се запушва с мръсотия и затруднява писането. Проблемът може лесно да се отстрани чрез почистване на дюзата.

Код F07 на перални Indesit показва проблеми с водоснабдяването!

 1. Пресостат. По-често възникват проблеми с пълненето поради дефектен сензор за ниво. Това устройство се проваля и престава да отчита степента на пълнота на барабана. Платката забелязва неправилната работа на превключвателя за налягане и, за да предотврати изтичане, спешно спира програмата. За да проверите устройството, трябва да премахнете горния капак от Indesit, да намерите сензора, да откачите тръбата от него и да го издухате. Обикновено механизмът трябва да се затвори и ще се чуят щраквания, ако се счупи, ще има тишина.
 2. Маркуч за пресостат. С течение на времето тръбата може да се замърси, повреди и да протече. Всичко това възпрепятства нормалната работа на датчика за ниво, прави невъзможно пълненето на барабана и води до грешка F
 3. Входящ маркуч. Вероятно маркучът, идващ от щранга, е притиснат и водата не може да „достигне“ до барабана.
 4. Дренажна помпа. Преди нов цикъл всяка перална машина Indesit изпразва резервоара от предишното пране, като източва водата. Ако възникнат проблеми с източването, дъската открива повреда на барабана и отменя програмата.виновникът за кода може да е помпата
 5. Табло за управление. Ако даден модул се повреди, цялата система ще спре.Електронният блок няма да може да получава или предава информация, следователно на етапа на изтегляне на вода машината спира и се показва грешка F07.

Дори професионалистът не може да каже веднага какво означава комбинацията F07. Изброените повреди често имат подобни „симптоми“, особено ако не е било възможно да се оцени поведението на машината преди повредата. За да идентифицирате проблема, ще трябва последователно да проверите всички възможни проблеми, като преминете от простия маркуч, филтри и превключвател за налягане до сложния - контролния панел.

Как да намерите повреда?

Ако забележите код F07 на дисплея, не е нужно веднага да се свързвате със сервиза. Всеки може да извършва диагностика и ремонт със собствените си ръце, основното е да действате последователно и да спазвате предпазните мерки. На първо място, изключваме Indesit от комуникациите и второ, започваме да проверяваме системата за пълнене на машината. Продължаваме така:

 • вижте дали централното водоснабдяване е изключено (просто отворете крана в банята);
 • уверете се, че кранът за подаване на вода е отворен;
 • оценете състоянието на входния маркуч (има ли повреда, прищипване или запушване).Прекъснато ли е подаването на вода към машината?

Следващата по ред е филтърната мрежа. Това е кръгла дюза, която се прикрепя към маркуча за подаване на вода, събирайки мръсотия и отломки от водоснабдяването. Необходимо е да се провери дали филтърът е напълно запушен. Инструкциите какво да направите, за да диагностицирате и почистите мрежата, са както следва:

Внимавайте, когато откачате маркуча за подаване на вода - в него може да има останала вода!

 • разхлабете скобата, закрепваща маркуча за подаване към тялото на Indesit;
 • изключете маркуча от пералната машина;
 • на кръстовището търсим решетка;екранът на всмукателния клапан е запушен
 • придържаме се към изпъкналата част на филтъра и го изваждаме от жлебовете;
 • измиваме мрежата под крана, ако е необходимо, почистваме я с четка за зъби и сапун за пране;
 • монтирайте филтъра на място и върнете входния маркуч в корпуса.

Друга причина за празен барабан е запушен груб филтър. Тя е по-трудна за почистване, тъй като е вградена във водопровода и се намира зад водопроводния кран. Ще трябва да използвате гаечни ключове, за да развиете няколко крепежни елемента на щранга и да разхлабите гайката, държаща вентила. От дупката веднага ще изтече струя, която ще отмие мръсотията по мрежата.

Всмукателен механизъм

По-често код F07 на перални машини Indesit показва проблеми с входящия клапан. Най-вероятно е счупен и трябва да бъде заменен. Частта не може да бъде ремонтирана - тя е „за еднократна употреба“. За щастие, новото устройство е евтино и ще струва 700 рубли. При условие, че ремонтът се извършва самостоятелно, сервизният център ще таксува около 2 хиляди рубли за такава работа. Тестването и смяната на вентила на перална машина Indesit е лесно, ако процедирате по следния начин:

 • изключете пералнята от захранването и водоснабдяването;
 • изключете входния маркуч от Indesit и източете остатъчната вода от него;
 • откачете горния капак;
 • намерете клапана за пълнене;намерете входния клапан на машината Indesit
 • направете снимка как са свързани проводниците и маркучите;
 • изключете доставените кабели и тръби;
 • разхлабете фиксиращия винт;
 • отстранете клапана;
 • инсталирайте нов вентил в „гнездото“;
 • закрепете устройството с болт, свържете маркучите и окабеляването;
 • върнете капачката и маркуча за подаване на вода.

След смяна проверяваме функционалността на новия вентил - включваме пералнята и започваме прането. Ако отново се появи грешка F07, тогава проблемът е в платката. В този случай е опасно да търсите проблема сами, по-добре е да се свържете със сервиза.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня